Παρασκευή, 22 Φεβρουαρίου 2019

ev media-logo

Οι Ευρυτάνες ψήφισαν. Πρώτο κόμμα η αποχή με 49,56%.

ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ 

Στη Νέα Δημοκρατία η μονοεδρική - Κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ

ekloges 1odimotiko

Η φωτογραφία είναι από το 1ο Δημοτικό Σχολείο Καρπενησίου, όπου πολλοί Ευρυτάνες άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα


Το κεντροδεξιό κόμμα της Ντόρας Μπακογιάννη δεν κατάφερε να ανακόψει τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας. Το ΠΑΣΟΚ υπέστη δραματική μείωση των ποσοστών του, από το 51% στο 19%, όπως και η Νέα Δημοκρατία, από το 37% στο 21%. Σημαντική είναι η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ{div float:right}{module Google (Τετράγωνο 300χ250 κειμενο)}{/div}

Απαξίωση των πολιτικών κομμάτων, αλλά των δημοκρατικών διαδικασιών ήταν το μήνυμα που έστειλαν οι Ευρυτάνες ψηφοφόροι στις εκλογές της 6ης Μαΐου. Οι εποχές των μπαλκονιών και των μαζικών συμμετοχών σε προεκλογικές φιέστες των κομμάτων πέρασε ανεπιστρεπτί

Οι Ευρυτάνες δεν προσήλθαν στις κάλπες. Από τους 32.974 εγγεγραμμένους, ψήφισαν μόλις οι 16.632, δηλαδή ένα ποσοστό 50,44%, ελάχιστα πάνω από τους μισούς, με την αποχή να αγγίζει το 49,56%.

Ακόμη χειρότερα δε, αν αφαιρεθούν από τους ψηφίσαντες, τα άκυρα 274 ψηφοδέλτια (ή αλλιώς το 1,65% των ψηφισάντων) και τα 102 λευκά ψηφοδέλτια (ή το 0,61% σε όρους ποσοστών), τότε εύλογα προκύπτει το συμπέρασμα ότι στην Ευρυτανία ψήφισαν λιγότεροι από τους μισούς εγγεγραμμένους ψηφοφόρους, με την πραγματική αποχή τελικά να ξεπερνά το 50%. Κάτω από τέτοιες συνθήκες, είναι φυσικό επακόλουθο η πολιτική αστάθεια που υπάρχει στη χώρα.

Οι ψηφοφόροι της Ευρυτανίας γύρισαν γενικά την πλάτη στα κόμματα, όμως ένα μεγάλο μέρος τους παρέμεινε πιστό στα τρία μεγάλα κόμματα του νομού, Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και ΔΗ.ΣΥ. Εξέλεξαν νέο βουλευτή Ευρυτανίας τον κ. Κώστα Κοντογεώργο και η μονοεδρική πέρασε στα χέρια της Νέας Δημοκρατίας. Τα δύο παραδοσιακά μεγάλα κόμματα υπέστησαν σαρωτική ήττα. Και τα δύο μαζί συγκέντρωσαν μόλις 6.494 ψήφους ή το 39,95% όσων ψήφισαν. Βέβαια, σε κάθε εκλογική διαδικασία κάποιος είναι ο νικητής.

Έτσι, η Νέα Δημοκρατία είναι ο νικητής των εκλογών με 3.407 ψήφους ή ποσοστό 20,96%, ενώ το ΠΑΣΟΚ έπεσε στο 18,99% με 3.087 ψήφους. Ωστόσο, ούτε και το κόμμα της Ντόρας Μπακογιάννη πέτυχε τα φημολογούμενα ποσοστά. Με 2.972 ψήφους ή 18,28%, κατέληξε τρίτο κόμμα, παρά τις δηλώσεις της προέδρου του, σε συνέντευξή της στα "Ευρυτανικά Νέα", ότι "στην Ευρυτανία κερδίζω την έδρα".

Οι αριθμοί
Συνεπώς, μπορούμε να μιλάμε για καθαρή νίκη της Νέας Δημοκρατίας, στην οποία καθοριστικός παράγοντας ήταν ο Κώστας Κοντογεώργος. Η νίκη αυτή παρατηρήθηκε στη συντριπτική πλειοψηφία των 121 εκλογικών τμημάτων του νομού, καθώς και των άλλων 9 -όπως διαμορφώθηκαν τελικά- των ετεροδημοτών.

Στα συγκεντρωτικά αποτελέσματα, η Ν.Δ. έλαβε ποσοστό 20,96% και 3.407 ψήφους. Η μεγαλύτερη δύναμη της Ν.Δ. καταγράφηκε στον πρώην δήμο Αγράφων, με ποσοστό 31% περίπου, ενώ τη μικρότερη δύναμή της κατέγραψε στον πρώην δήμο Ασπροποτάμου, με ποσοστό 16% περίπου.

Το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Συμμαχία (ΔΗ.ΣΥ.), σε κανέναν από τους δύο δήμους δεν κατάφεραν να κερδίσουν τη Νέα Δημοκρατία. Στον δήμο Αγράφων, μάλιστα, η Ν.Δ. είχε μεγαλύτερη εκλογική επιτυχία απ’ ότι στον δήμο Καρπενησίου, παρόλο που, όπως λένε τα στελέχη της, δεν είχε εκπρόσωπο από την περιοχή στο ψηφοδέλτιό της. Δεύτερο κόμμα στον δήμο Αγράφων αναδείχθηκε η ΔΗ.ΣΥ. της κας Ντόρας Μπακογιάννη.

Ο τρίτος πόλος στην Ευρυτανία, το κόμμα της κας Ντόρας Μπακογιάννη, τελικά δεν κατάφερε να πείσει στον νομό-ο οποίος χαρακτηριζόταν ως προπύργιο της ΔΗ.ΣΥ.- και βρέθηκε στην τρίτη θέση, ελάχιστα πίσω από το δεύτερο κόμμα, το ΠΑΣΟΚ, που όπως σε όλη την Ελλάδα, έτσι και στην Ευρυτανία, υπέστη μεγάλη ήττα.

Ιδιαίτερη εντύπωση για τη ΔΗ.ΣΥ. προκαλεί το γεγονός ότι στους ετεροδημότες κατέληξε 4ο κόμμα, ενώ στον δήμο Καρπενησίου, όπου δήμαρχος είναι ο Κώστας Μπακογιάννης -από τα κορυφαία στελέχη της ΔΗ.ΣΥ.- βρέθηκε 3ο κόμμα, ενώ στον δήμο Αγράφων 2ο.

Βέβαια, στα Βελωτά Προυσού, τόπος καταγωγής του Κώστα Μπακογιάννη, πρώτο κόμμα, με ποσοστό 57% περίπου, εξελέγη η Δημοκρατική Συμμαχία και 2ο, με 26%, η Νέα Δημοκρατία. Χαρακτηριστικό είναι δε, ότι στα Βελωτά, το ΠΑΣΟΚ δεν έλαβε καμία ψήφο.

Αναμενόμενο, αλλά ωστόσο εκπληκτικό, είναι και το ποσοστό που έλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ, τόσο στον δήμο Αγράφων, όσο και στον δήμο Καρπενησίου, καταλαμβάνοντας στην 4η θέση με 12,20%, 5πλασιάζοντας το ποσοστό που έλαβε στις εκλογές του 2009, απέχοντας λίγες μόνο ποσοστιαίες μονάδες από τη ΔΗ.ΣΥ.

Έκπληξη για κάποιους πολιτικούς αναλυτές αποτέλεσε η 5η θέση που κατέλαβαν οι «Ανεξάρτητοι Έλληνες», το νεοσύστατο κόμμα που κατέβηκε και στην Ευρυτανία, με υποψήφιους βουλευτές τρία άτομα νεαρής ηλικίας. Πιο αναλυτικά, οι «Ανεξάρτητοι Έλληνες» βρέθηκαν στην 5η θέση στα Άγραφα και τους ετεροδημότες, ενώ την 6η θέση κατέλαβαν στον δήμο Καρπενησίου.

Σημαντικά ποσοστά στον νομό κατέγραψε και η Δημοκρατική Αριστερά, η οποία βρέθηκε 6η, με 863 σταυρούς και ποσοστό 5,31%. Τέλος, σημαντικά ποσοστά κατέγραψαν και τα άλλα μικρότερα κόμματα.

Βεβαίως -και ίσως αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, αλλά φυσική συνέχεια όλων όσων έχουν διαδραματιστεί τα τελευταία χρόνια κυρίως με τους λαθρομετανάστες, συνυπολογίζοντας και την πολιτική των δύο μεγάλων κομμάτων- θεαματική αύξηση (περίπου 2.000%!) των ποσοστών της κατέγραψε η Χρυσή Αυγή.

Από το 0,21% και τις 43 ψήφους το 2009 ανέβηκε στο 4,2% και τις 681 ψήφους. Η Χρυσή Αυγή έλαβε την 7η θέση στο γενικό εκλογικό αποτέλεσμα, 6η θέση στον δήμο Αγράφων, 8η θέση στον δήμο Καρπενησίου και 7η θέση στους ετεροδημότες.

Τέλος, να αναφέρουμε ότι σημαντικά ποσοστά, περίπου 4,15%, καταγράφει και το ΚΚΕ στον νομό μας, αυξημένα σε σχέση με αυτά του 2009.

Ο ΛΑ.Ο.Σ. υπέστη συντριπτική ήττα, χάνοντας το 70% περίπου των ψηφοφόρων του από το 2009, ενώ ελαφρώς αυξημένα καταγράφονται και τα ποσοστά των Οικολόγων Πράσινων.