Τρίτη, 4 Αυγούστου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

Όλα έτοιμα στη Χελιδόνα για το 1ο Φεστιβάλ Τρύγου. Θα γίνει το Σάββατο 22 Σεπτέμβρη στην πλατεία του χωριού - Το πρόγραμμα

Το Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου, στην πλατεία της Χελιδόνας Ευρυτανίας, θα πραγματοποιηθεί το 1ο Φεστιβάλ Τρύγου, μια ολοήμερη γιορτή με επίκεντρο το σταφύλι και τα παράγωγά του -κρασί, τσίπουρο κ.α. xelidona-stafylia1

Διοργανωτής είναι ο Πολιτιστικός Σύλλογος Χελιδόνας «Άγιος Γεώργιος», που έχει την υποστήριξη του δήμου Καρπενησίου.

Ντόπιοι και επισκέπτες θα απολαύσουν stand up κωμωδία από τον Λευτέρη Μητσόπουλο και έναν πλούσιο μουσικό θίασο ζωντανών ορχηστρών, εναλλασσόμενο με ντιτζέι, δημοτική μουσική, λαϊκά, ρεμπέτικα, ξένα, ακροβάτες και ζογκλέρ, έκθεση φωτογραφίας, αναπαράσταση τρύγου κ.α. Οι διοργανωτές ανακοίνωσαν πως το φεστιβάλ θα ξεκινήσει γύρω στις 15.00 το μεσημέρι. Η είσοδος κοστίζει τρία (3) ευρώ.

«Το κρασί ήταν και θα είναι για πάντα αναπόσπαστο κομμάτι της χελιδονιώτικης ιστορίας. Μιας ιστορίας που ξεκινάει από τα χρόνια των προπάππων μας και διατηρεί ακέραια τον μύθο του γλεντιού, της μέθης, της παρέας, της τέρψης… 12 τοπικές ποικιλίες αμπελιών ‘πέρασαν’ και διατηρήθηκαν ανέπαφα στα δύσκολα χρόνια της φτώχειας και του πολέμου ως ένα πολύτιμο φυλαχτό κουλτούρας και πολιτισμού του τόπου μας.

Κάθε σπίτι, κάθε κατώγι, κάθε ξύλινη κάδη περιμένει υπομονετικά και μυσταγωγικά το νέκταρ των αμπελιών μας για τη μεγάλη γιορτή του Σεπτεμβριανού Τρυγητή», διαβάζουμε μεταξύ άλλων σε σχετική ανακοίνωση των διοργανωτών.

Το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα των ημερήσιων εκδηλώσεων έχει ως εξής:

-15:00: Καλωσόρισμα, Kέρασμα επισκεπτών, Περίπτερα παραδοσιακών προϊόντων, Street food ευρυτανικών γεύσεων, Έκθεση φωτογραφίας - Kατασκευή στεφανιών από κληματόβεργες, μουσική από ντι τζέι (Δ. Ντρίβας).

-16:00: Δημοτική ορχήστρα, από την Ήπειρο έως τη νησιωτική Ελλάδα

-18:00: Stand up comedy με τον Λευτέρη Μητσόπουλο και μουσική από ντι τζέι.

-19:00: Αναπαράσταση Τρύγου. Διαδραστικό παραδοσιακό πάτημα σταφυλιών σε κεντρικό πατητήρι της πλατείας και μουσική από ντι τζέι.

-19:30: Λαϊκή ορχήστρα. Αυθεντικά λαϊκά τραγούδια του κρασιού και του γλεντιού μεγάλων συνθετών

-21:30: Circo Cachivace. Εναέριοι ακροβάτες και ζογκλέρ ταλαντεύονται μεταξύ μύθου και πραγματικότητας

-22:30: Τρυγητής. Τρυγοπατήματα και μάζεμα μούστου σε ρυθμούς electro (από ντι τζέι).

-23:00: Ρεμπέτικη ορχήστρα. Ρεμπέτικο ταξίδι: Μουσική πανδαισία και γλέντι έως την αυγή από όλες τις ομάδες μουσικών.