Τετάρτη, 26 Ιουνίου 2019

ev media-logo

'Evergreen': Η ταινία μικρού μήκους που γυρίστηκε εξ’ ολοκλήρου στην Ευρυτανία, το φθινόπωρο του 2011 (ΒΙΝΤΕΟ)

«Μήπως η αδιαφορία για τη δύναμη της φύσης θα είναι η καταστροφή μας;» αναρωτιόταν η σκηνοθέτης Ιφιγένεια Κοτσώνη στο “Evergreen” (δηλ. Αειθαλές), την ταινία μικρού μήκους που γυρίστηκε εξ’ ολοκλήρου στην Ευρυτανία, το φθινόπωρο του 2011, με συμπαραγωγό μάλιστα τον Ευρυτάνα Παναγιώτη Παναγιωτόπουλο.evergreen1

Το “Evergreen”, παιγνιώδες, υπαινικτικό και ενστικτώδες, με σαφείς οικολογικούς και ανθρωπολογικούς συνειρμούς και με πρωταγωνίστρια την ίδια την φύση (στη συγκεκριμένη περίπτωση την ευρυτανική φύση) «ταξίδεψε» σε κινηματογραφικά φεστιβάλ σε Ελλάδα και εξωτερικό και κατάφερε να κερδίσει εγκωμιαστικά σχόλια από κοινό και κριτικούς.

Το φιλμ, συνολικής διάρκειας περίπου 13 λεπτών, πήρε -μεταξύ άλλων- μέρος στο διεθνές φεστιβάλ ταινιών της Θεσσαλονίκης τον Νοέμβριο του ’12, καθώς και στο 35ο Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους Δράμας, όπου και κέρδισε τιμητική διάκριση για τη μουσική του.

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ

Σε φόντο ευρυτανικό

Τα γυρίσματα της ταινίας έγιναν σε διάφορες περιοχές της Ευρυτανίας: στο Βελούχι, τη Μαύρη Σπηλιά στον Προυσό, τους Γοριανάδες, τα Επινιανά των Αγράφων κ.α.

Ένα κανονικό κινηματογραφικό πλατό είχε στηθεί τότε στους Αγίους Αποστόλους, στο Βελούχι, εκεί όπου τα κονάκια των Σαρακατσαναίων αποτέλεσαν το σκηνικό για πλάνα γεμάτα συμβολισμούς και ατμόσφαιρα μυστηριακή.

Η ταινία περιγράφει τη ζωή μιας πρωτόγονης κοινότητας ανθρώπων κρυμμένων στο δάσος· μοναδική τους έννοια η μάχη για την επιβίωση, έως ότου μια ξένη έρχεται από τον Βορρά για να ταράξει την καθημερινότητά τους.

Για τις ανάγκες της ταινίας και προκειμένου να αποδοθεί στην καλύτερη δυνατή ποιότητα εικόνας και ήχου η δραματοποιημένη φύση, χρησιμοποιήθηκε μάλιστα ειδικός κινηματογραφικός εξοπλισμός.

Πρωταγωνίστησαν γνωστά ονόματα από τον χώρο της τηλεόρασης, του θεάτρου και του κινηματογράφου, όπως η Βίλμα Τσακίρη, η μικρή Δήμητρα Δουμένη και η Κατερίνα Μισιχρόνη, ενώ για τις ανάγκες των γυρισμάτων χρησιμοποιήθηκαν (ως κομπάρσοι) και αρκετοί ερασιτέχνες ηθοποιοί από το Καρπενήσι, παιδιά από τον Άγιο Νικόλαο, την Αγία Τριάδα κ.α.

Στο φιλμ διακρίνουμε πλάνα από το ξύλινο γεφύρι του Μπλο στον Αγραφιώτη ποταμό και το εντυπωσιακό φαράγγι της Μαύρης Σπηλιάς, μέχρι τις καλύβες των Σαρακατσαναίων με φόντο το επιβλητικό Βελούχι και την ασύγκριτης ομορφιάς θέα προς τη Λίμνη Κρεμαστών από τη θέση Τσαγκαράλωνα λίγο πριν ο ήλιος δύσει.

Κομβικό ρόλο στην πλοκή της ταινίας διαδραματίζει η αποκάλυψη ενός μυστηριώδους αντικειμένου που ως εμβληματικό τοτέμ πυροδοτεί τις εξελίξεις σημαδεύοντας την ζωή της κοινότητας. Ιδιαίτερο στοιχείο επίσης, η παράξενη γλώσσα που μιλούν οι κάτοικοι του Evergreen, την οποία και επινόησε εξολοκλήρου για το φιλμ η Ιφιγένεια Κοτσώνη.

ΑΡΧΕΙΟ "ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΑ ΝΕΑ"

ΔΕΙΤΕ 10 ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΑΠΟ ΤΑ ΓΥΡΙΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ