Δευτέρα, 25 Μαΐου 2020

ev media-logomenoume spiti-small

Αισθητός και στην Ευρυτανία ο ισχυρός σεισμός των 6,5 Ρίχτερ ανοιχτά της Ζακύνθου - Δεν υπάρχουν τραυματίες, εκτεταμένες οι ζημιές

Αισθητή σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, τα Βαλκάνια, την Ιταλία, αλλά και τη Λιβύη έγινε η ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6,5 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε λίγο πριν από τις 2.00 τη νύχτα της Παρασκευής (26/10) με επίκεντρο θαλάσσια περιοχή 44 χλμ. νοτιοδυτικά της Ζακύνθου και εστιακό βάθος  στα 10 χλμ. Η δόνηση είχε αρκετή διάρκεια, ενώ ακολούθησαν δεκάδες μετασεισμοί.seismos-zante11

 

Από τα κρεβάτια τους σηκώθηκαν και οι Ευρυτάνες, καθώς η δόνηση έγινε αισθητή στο σύνολο του νομού. Τον σεισμό αισθάνθηκαν επίσης οι κάτοικοι σε Αττική,  Πελοπόννησο, Αχαΐα και Αιτωλοακαρνανία, αλλά και τη Βόρεια Ελλάδα, ενώ καταγράφηκαν πάνω από 50 μετασεισμοί από 3,5 μέχρι 5,1 Ρίχτερ.

Στη Ζάκυνθο, οι κάτοικοι, ανάστατοι, βγήκαν στους δρόμους χωριών και της πρωτεύουσας του νησιού. Έσπασαν τζάμια στις προθήκες καταστημάτων αλλά και παράθυρα σε κατοικίες. Κατολίσθηση σημειώθηκε στην περιοχή Τσιλιβί, ενώ υπάρχουν προβλήματα ηλεκτροδότησης στην πόλη της Ζακύνθου, που σταδιακά αποκαθίστανται. Όπως ανακοινώθηκε, λόγω της συνεχιζόμενης σεισμικής δραστηριότητας, κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία και οι υπηρεσίες στη Ζάκυνθο, για προληπτικούς λόγους με απόφαση του δημάρχου Παύλου Κολοκοτσά.

Δεν υπάρχουν τραυματίες, εκτεταμένες οι ζημιές 

Μιλώντας στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Ζακύνθου Νίκος Τσίπηρας δήλωσε «δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί πολιτών. 

Έχουν αναφερθεί υλικές ζημιές σε κτίρια και σπίτια σε όλο το νησί και κυρίως στη περιοχή του Λαγανά και του Αγίου Σωστή, που βρίσκονται πιο κοντά στο επίκεντρο, όπως και σε κολώνες ηλεκτροδότησης της ΔΕΗ.

Στο λιμάνι της Ζακύνθου απομακρύνθηκαν όλα τα οχήματα, καθώς ο σεισμός προκάλεσε σημαντική καθίζηση στον τραπεζοειδή του λιμανιού. Παράλληλα, στο λιμάνι του Αγίου Σώστη, που βρίσκεται πιο κοντά στο επίκεντρο, διαπιστώθηκαν ζημιές στην προβλήτα.

Ακόμη, έχουν αναφερθεί σημαντικές ζημιές σε αποθήκη στην περιοχή των Λαγκαδακιών, ένα ακατοίκητο σπίτι στο χωριό Αγ. Κύρηκας έχει σχεδόν καταστραφεί, ενώ υπάρχουν πολλές σπασμένες τζαμαρίες και μικροζημιές σε δεκάδες καταστήματα και σπίτια σε ολόκληρο το νησί.

Ο «Εγκέλαδος» προξένησε σημαντικό πλήγμα στην πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής, καθώς, σύμφωνα με τοπικά μέσα της Ζακύνθου κατέρρευσε ο πύργος στο καστρομοναστήρι στα Στροφάδια.

Τα Στροφάδια είναι δύο μικρά νησιά νότια της Ζακύνθου και στο καστρομοναστήρι, το οποίο φέρεται να έχει χτιστεί τον 13ο αιώνα,  ο θρύλος αναφέρει ότι έζησε και ο Άγιος Διονύσιος.

Με πληροφορίες από "Εφημερίδα των Συντακτών" και "Ευρυτανικά Νέα"