Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου 2019

ev media-logo

Καρκίνος του μαστού, πρόληψη, θεραπεία & μύθοι. Εποικοδομητικά τα συμπεράσματα της ημερίδας του συλλόγου «Αγώνας Ζωής

Με στόχο να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει σχετικά με τον καρκίνο του μαστού, την ανάγκη πρόληψής του, να διαλύσει «μύθους» και να θέσει το ζήτημα στην πραγματική του βάση, ο Σύλλογος «Αγώνας Ζωής» οργάνωσε ενημερωτική ημερίδα, το Σάββατο, 20 Οκτωβρίου 2018 και ώρα 19:00, στο Συνεδριακό Κέντρο Καρπενησίου.karkinos-mastou-imerida1

Από δεξιά, οι εισηγητές: Κων/νος Δημητρακάκης, Θωμαΐς Οικονόμου, Μαρία Καπαρέλου και Ευαγγελία Τάσιου. Δίπλα τους, η πρόεδρος και η αντιπρόεδρος του συλλόγου κ.κ Ανθή Μουλιανίτη και Νεκταρία Χαλκιά

Εισηγητές ήταν επιστήμονες που ανέλυσαν πτυχές της νόσου, τόνισαν τη σημασία των προληπτικών εξετάσεων, παρουσίασαν τις νεότερες ιατρικές εξελίξεις στον τομέα και απάντησαν σε ερωτήσεις του κοινού.

Παράγοντες κινδύνου και πρόληψη

Πρώτος ανέβηκε στο βήμα ο κ. Κων/νος Δημητρακάκης, Γυναικολόγος, Χειρουργός Μαστού, Αν. Καθηγ. Πανεπιστημίου Αθηνών, που στάθηκε ιδιαίτερα στην αξία της πρόληψης, καθώς είναι γεγονός πως 1 στις 8 γυναίκες παγκοσμίως θα προσβληθούν από τη νόσο κάποια στιγμή στη ζωή τους· γι’ αυτό αναφέρθηκε στο τρίπτυχο «μαστογραφία - κλινική εξέταση - αυτοεξέταση μαστών».

Παρέθεσε εν συνεχεία τους βασικούς παράγοντες κινδύνου, που είναι, όπως είπε, κυρίως ορμονικοί. «Στοχοποίησε», μεταξύ άλλων, την πρώιμη εμμηναρχή και πρώιμη εμμηνόπαυση, την αυξημένη πυκνότητα μαστών, το εάν η γυναίκα είναι φορέας μεταλλάξεων ή αν έχει προχωρημένη ηλικία. Επίσης, αναφέρθηκε στην ηλικία τεκνοποίησης (αυξημένος κίνδυνος μετά τα 35), στη χρήση θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης, στις τεχνικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και κατηγόρησε τον σύγχρονο τρόπο ζωής, το αλκοόλ, τις λιπαρές τροφές. Στην κατηγορία υψηλού κινδύνου ενέταξε τις γυναίκες που έχουν μετάλλαξη στα γονίδια BRCA1 και BRCA2 και όσες έχουν οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού.

Ο ιατρός επεσήμανε, ακόμα, τη σημασία της πρώιμης διάγνωσης, που επιτυγχάνεται με τη μαστογραφία και τον υπέρηχο μαστών -όταν κριθεί αναγκαίο· για τον λόγο αυτό κομβικός είναι ο ρόλος του γυναικολόγου. Αναφέρθηκε, επίσης, σε «μύθους» όσον αφορά στον καρκίνο του μαστού, σημειώνοντας λ.χ. ότι δεν αποδειχθεί πως οι βαφές μαλλιών ή τα αποσμητικά αυξάνουν τον κίνδυνο.

Θεραπεία, αποκατάσταση, διατροφή

Επόμενη εισηγήτρια ήταν η Dr Μαρία Καπαρέλου -MD, MSc, PhD, ειδικ. ιατρός Παθολογικής Ογκολογικής στο ΓΝΑ «Αλεξάνδρα», που παρουσίασε τις μεθόδους θεραπείας του καρκίνου του μαστού και ειδικά τη χημειοθεραπεία και την ακτινοθεραπεία, όπως και τις πιθανές παρενέργειες αυτών, που είναι πιθανόν να έχουν και αρνητική επίδραση στην ψυχολογία της ασθενούς (πχ αλωπεκία).karkinos-mastou-imerida2

Στα άλματα προόδου της πλαστικής χειρουργικής στην αποκατάσταση του μαστού ύστερα από μαστεκτομή, αναφέρθηκε η Ευρυτάνισσα πλαστικός χειρουργός κ. Οικονόμου Γ. Θωμαΐς (MD, PhD, EBOPRAS), η οποία ανέλυσε και τους δύο κύριους τρόπους παρέμβασης -τα ενθέματα σιλικόνης και την ογκοπλαστική με ιστούς.

Τη σχέση ανάμεσα στη διατροφή και την αύξηση κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του μαστού, κατέδειξε, τέλος, η Καρπενησιώτισσα διατροφολόγος-διαιτολόγος, κ. Ευαγγελία Τάσιου. Ενδεικτικά, τον κίνδυνο αυξάνει μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά, η παχυσαρκία, το αλκοόλ, η συγκέντρωση λίπους στην κοιλιακή χώρα, ακόμα και ο τρόπος μαγειρέματος (κάρβουνα, τηγανητά), ενώ «κατηγόρησε» τη ζάχαρη. Προληπτικά δρα, κατέληξε, η σωματική άσκηση, η διατήρηση σταθερού βάρους καθώς και μια διατροφή πλούσια σε λαχανικά και φρούτα.

Μετά το πέρας των ομιλιών, ακολούθησε διάλογος με το κοινό, με τους εισηγητές να απαντούν σε σειρά ερωτήσεων.

(ΦΩΤΟ: Στέλιος Κοντοκώστας)