Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου 2019

ev media-logo

Σταθερά τα δημοτικά τέλη. Καμία επιβάρυνση για τους δημότες Καρπενησίου το ‘19 - Ομόφωνα και με συγχαρητήρια εκατέρωθεν, η απόφαση

Αναλυτικό ρεπορτάζ για τα δημοτικά τέλη, όπως αυτά θα ισχύσουν για το 2019, δημοσιεύθηκε στο προηγούμενο φύλλο των "Ευρυτανικών Νέων", την Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2018. Σύμφωνα με την απόφαση και του Δημοτικού Συμβουλίου, τα δημοτικά τέλη παραμένουν στα ίδια με τα περσινά  επίπεδα.dimotiko-simboulio-arxeioo1

Τη Δευτέρα 22/10/2018, το Δημοτικό Συμβούλιο, ομόφωνα ενέκρινε την εισήγηση της αντιδημάρχου Οικονομικών, κας Εύης Κονιαβίτη, για  τα δημοτικά τέλη του έτους 2019, η οποία έγινε σύμφωνα με την εισήγηση της Οικονομικής Επιτροπής και της Οικονομικής Υπηρεσίας του δήμου (με ελάχιστες διορθώσεις).

Η ικανοποίηση του δημάρχου κ. Νίκου Σουλιώτη για την άριστη  συνεργασία των δημοτικών ομάδων, αποτυπώθηκε σε δηλώσεις του στα "Ευρυτανικά Νέα". "Η αντιπολίτευση -και θέλω να την ευχαριστήσω- σε αυτή την πρόταση της Δημοτικής Αρχής για σταθερά δημοτικά τέλη, δεν αντέταξε ένα λαϊκισμό της λογικής 'όχι εμείς λέμε να το μειώσουμε 20% ή 30%'. Υπήρξε μία υπεύθυνη στάση και θέλω ειλικρινά να ευχαριστήσω την αντιπολίτευση για αυτή της τη στάση”, δήλωσε.

ΙΒΡΟΣ: "Έκπτωση για τους καλοπληρωτές του δήμου"

Ο δημοτικός σύμβουλος της   αντιπολίτευσης, κ. Γιάννης Ίβρος,  πρότεινε στο Δημοτικό Συμβούλιο  να θεσμοθετήσει ο δήμος έκπτωση για τους καλοπληρωτές δημότες -10% στα δημοτικά τέλη, πρόταση που ο δήμαρχος Καρπενησίου αποδέχθηκε με ενθουσιασμό.

"Σε αυτή την πρόταση είμαστε απόλυτα σύμφωνοι. Και εμείς αντιλαμβανόμαστε, επειδή υπάρχει και τεράστιο πρόβλημα με τους κακοπληρωτές στον δήμο, οι καλοπληρωτές να επιβραβεύονται. Προσωπικά, είναι απόλυτα στη φιλοσοφία μου αυτό, οι καλοπληρωτές πρέπει να τυγχάνουν κάποιας ανταμοιβής. Είπαμε λοιπόν  -αποδεχτήκαμε και είπαμε- ότι αν υπάρχει δυνατότητα μέσα από τη νομοθεσία, να κάνουμε κάτι αντίστοιχο με αυτό που κάνει η ΔΕΗ για τους καλοπληρωτές", δήλωσε, ερωτηθείς από τα "Ευρυτανικά Νέα", ο δήμαρχος.

ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ: Σταθερά και φέτος τα δημοτικά τέλη

Για τα δημοτικά τέλη, ο δήμαρχος Καρπενησίου τόνισε:

"Από το 2014 και μετά δεν υπήρξε καμία αύξηση των δημοτικών τελών, αντιθέτως κάθε χρόνο προσπαθούσαμε -εντοπίζοντας κάποια προβλήματα- να προβούμε και σε κάποιες μειώσεις. Είπα και στο Δημοτικό Συμβούλιο, ότι κρατάμε τα δημοτικά τέλη σταθερά, κάτω από τις πιο αντίξοες  συνθήκες και θέλω με δύο - τρία παραδείγματα να καταλάβετε τι εννοώ. Φέτος έχουμε αντιληφθεί όλοι, ότι το πετρέλαιο θέρμανσης από 90 λεπτά που το ξεκινήσαμε πέρυσι, το βρήκαμε φέτος στα 120. Αυτό, σημαίνει μία αύξηση των δαπανών θέρμανσης των κτιρίων του δήμου, των σχολείων κ.λ.π. 35%. Επίσης, το πετρέλαιο κίνησης έχει ανέβει σε ένα ποσοστό 20%. Το λογικό θα ήταν όλο αυτό να το μετακυλήσουμε σε αύξηση των δημοτικών τελών. Δεν το κάναμε όμως.

Επιπλέον, προσφέρουμε περισσότερες υπηρεσίες και έχουμε να αντιμετωπίσουμε περισσότερα προβλήματα. Για παράδειγμα, κάναμε ένα πολύ ωραίο πάρκο το “Πάρκο Αποδήμων Ευρυτάνων”. Αυτό απαιτεί επιπλέον χρήματα για τη συντήρησή του, επιπλέον νερό για την άρδευση, επιπλέον ρεύμα για τον φωτισμό. Όμως, τα δημοτικά τέλη παραμένουν σταθερά. Μπήκε σε κυκλοφορία ένα λεωφορείο που μας δώρισε το Ίδρυμα Νιάρχος, αλλά για μας κάθε χρόνο έχει ένα κόστος λειτουργίας όλη αυτή η δράση. Την αξίζουν τα παιδιά μας, με πολύ μεγάλη χαρά την προσφέρουμε σε αυτή την ευαίσθητη κοινωνική ομάδα, όμως υπάρχει το κόστος του οδηγού, το κόστος του πετρελαίου κίνησης κ.ο.κ. Τι κάνουμε λοιπόν: προσπαθούμε, αντί να φορτώσουμε τους δημότες, να κάνουμε οικονομίες. Πάλι, δύο παραδείγματα για να καταλάβετε τι εννοώ. Έχουμε δύο χρόνια τώρα που αντικαθιστούμε όλους τους λαμπτήρες που χρειάζονται αντικατάσταση, με λαμπτήρες LED, για να έχουμε οικονομία στην κατανάλωση. Στο σχολικό συγκρότημα Προφήτη Ηλία, στο 2ο Γυμνάσιο και το 3ο Δημοτικό Σχολείο, με έργα αυτονομίας που χρηματοδοτηθήκαμε απευθείας  από την Ευρωπαϊκή  Ένωση, έχουμε 'βγάλει από την πρίζα' τις δύο αυτές σχολικές μονάδες. Έχουμε πλέον πολύ μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας και στο τέλος  της ημέρας, χρήματα στο ταμείο μας για άλλες χρήσεις.

Έχουμε κάνει σημαντικές  παρεμβάσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση του Κολυμβητηρίου, εξοικονομώντας και από εκεί χρήματα -και να πω με την ευκαιρία ότι για το κολυμβητήριο έχει υποβληθεί πρόταση ύψους 1,450 εκατ. ευρώ περίπου για την ολική ενεργειακή αναβάθμισή του- με δυνατότητα να εξοικονομήσουμε περί τις 150 με 170 χιλιάδες ευρώ το χρόνο. Η προσπάθεια για εξοικονόμηση πόρων είναι διαρκής, χωρίς, να μειώνουμε ούτε τις κοινωνικές μας δομές, ούτε την τουριστική προβολή που προσπαθούμε να κάνουμε, ούτε τις συνδιοργανώσεις που προβάλλουν τον τόπο μας και φέρνουν έσοδα στην τοπική αγορά.”.