Δευτέρα, 24 Φεβρουαρίου 2020

ev media-logo

Στη Λιβαδειά η παρουσίαση της έκδοσης «Δημοτικά Τραγούδια Ευρυτανίας - Συλλογή Σπύρου Δ. Περιστέρη 1959, 1962»

Ο Σύλλογος Ευρυτάνων Επαρχίας Λιβαδειάς «Τα Άγραφα», διοργανώνουν, την Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2018 και ώρα 6:00 μ.μ., στο Συνεδριακό Κέντρο «Χρ. Παλαιολόγος», στις πηγές Κρύας Λιβαδειάς, τη βιβλιοπαρουσίαση της έκδοσης με θέμα «Δημοτικά Τραγούδια Ευρυτανίας - Συλλογή Σπύρου Δ. Περιστέρη 1959, 1962», επιστημονικής και εκδοτικής επιμέλειας του Αναστάσιου Δ. Ηλιόπουλου, σε συνεργασία με το Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών και την «Πανευρυτανική Ένωση» όπως παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Μέγαρο της Ακαδημίας Αθηνών τον Μάιο του 2018 (ΦΩΤΟ).ekdosi-peristeri-dimotika-sto-akadimia

Εισηγητές θα είναι οι: Μητροπολίτης Καρπενησίου κ. Γεώργιος, κ. Ευάγγελος Καραμανές, Διευθυντής Ερευνών - Δ/ντής Κέντρου Λαογραφίας Ακαδημίας Αθηνών, κ. Ιωάννης Πλεμμένος, Μουσικολόγος - Ερευνητής του Κέντρου Λαογραφίας Ακαδημίας Αθηνών, κ. Αναστάσιος Ηλιόπουλος, επιμελητής της έκδοσης.

Τραγούδια της συλλογής θα ερμηνεύσει η Χορωδία και Ορχήστρα της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι.Μ. Καρπενησίου.

H έκδοση περιλαμβάνει ανέκδοτο μουσικό υλικό δύο εντεταλμένων λαογραφικών αποστολών για επιτόπια έρευνα (1959, 1962) του αειμνήστου Σπύρου Δ. Περιστέρη, ως μουσικού συντάκτη του Λαογραφικού Αρχείου της Ακαδημίας Αθηνών, στην Ευρυτανία.

Ο Περιστέρης ξεκίνησε τις ηχογραφήσεις του το 1959,από το Καρπενήσι, όπου ήταν εγκατεστημένοι οι περισσότεροι κάτοικοι των ορεινών οικισμών της Ευρυτανίας μετά τον Εμφύλιο, μεταξύ των οποίων πολλοί μουσικοί και οργανοπαίκτες. Στους δίσκους πυκνής εγγραφής που συνοδεύουν την έκδοση περιλαμβάνονται 445 άσματα.