Τετάρτη, 17 Ιουλίου 2019

ev media-logo

Πολυπολιτισμικές εμπειρίες για το 3ο Δημοτικό Σχολείο, που συμμετέχει ξανά σε πρόγραμμα Εράσμους και ταξιδεύει ανά την Ευρώπη

Νέα, άκρως ενδιαφέρουσα και δημιουργική πρόκληση αποτελεί για το 3ο Δημοτικό Σχολείο Καρπενησίου η συμμετοχή του στο νέο πρόγραμμα Εράσμους, που αφορά την Φιλαναγνωσία και έχει τον τίτλο Rainbow (Ουράνιο Τόξο). Εκπαιδευτικοί και μαθητές θα επισκεφθούν πέντε ευρωπαϊκές χώρες, την Ισπανία, την Κροατία, την Πολωνία, τη Γερμανία και την Φινλανδία, και θα πάρουν μέρος σε κοινά πρότζεκτ.3o-dimotiko-logotypo-pinakida-0

Για ακόμη μία διετία οι μαθητές/τριες και οι εκπαιδευτικοί του 3ου Δημοτικού Σχολείου Καρπενησίου λαμβάνουν μέρος σε ένα Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ με εταίρους, αυτή τη φορά, σχολεία από την Ισπανία, την Πολωνία, τη Γερμανία, την Κροατία και την Φινλανδία. Ο τίτλος του προγράμματος είναι R.A.I.N.B.O.W. και κεντρικό του θέμα είναι η φιλαναγνωσία.

Τις δράσεις του συντονίζει η καθηγήτρια Αγγλικών κα Τσιαμτσιούρη και η παιδαγωγική ομάδα εργασίας αποτελείται από τους εκπαιδευτικούς Δημήτρη Αντωνίου (διευθυντής σχολείου), Κωνσταντία Μπάρλα, Στυλιανή Ντούσιου, Χριστίνα Ξώλια και Θεοδώρα Τζιοβάρα, φυσικά με τη στήριξη όλων των μελών του συλλόγου διδασκόντων. Στο πλαίσιο του προγράμματος δάσκαλοι και παιδιά θα επισκεφθούν τις ανωτέρω πέντε ευρωπαϊκές χώρες και παράλληλα θα αναλάβουν ενδιαφέρουσες εργασίες, παρουσιάσεις κ.α.

Να θυμίσουμε ότι, όπως έγραψαν τα «Ευρυτανικά Νέα», σε πρόγραμμα Εράσμους λαμβάνει μέρος και το 1ο Δημοτικό Σχολείο και μάλιστα μόλις πρόσφατα αντιπροσωπεία μαθητών και εκπαιδευτικών του ταξίδεψε στη γειτονική Βουλγαρία. Δύο από τα τέσσερα δημοτικά σχολεία της πόλης συμμετέχουν, λοιπόν, σε νέα διετή πρότζεκτ του προγράμματος Εράσμους+ τα οποία χρηματοδοτούνται εξ ολοκλήρου από την Ε.Ε.

Ο «χάρτης» δραστηριοτήτων

Η επιλογή των μαθητών σε κάθε κινητικότητα στηρίζεται στα ακόλουθα κριτήρια: Γονική συναίνεση για το ταξίδι, συμμετοχή σε γραπτή αξιολόγηση, επικοινωνιακή ικανότητα στην Αγγλική γλώσσα, συμμετοχή και προθυμία συνεργασίας γενικότερα και ειδικότερα σε Ευρωπαϊκά προγράμματα, Ισομερής εκπροσώπηση φύλου και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Εάν περισσότερες αιτήσεις πληρούν τα κριτήρια, τότε πραγματοποιείται δημόσια κλήρωση.

Το πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχει το 3ο Δ.Σ. θα διαρκέσει από την 1η Σεπτεμβρίου 2018 έως την 31η Αυγούστου 2020 και οι δραστηριότητές του είναι κατανεμημένες σε έξι τρίμηνα.

1ο Πρότζεκτ: Σεπτέμβριος 2018- Δεκέμβριος 2018 - Ας γνωριστούμε

Κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του έργου δημιουργήθηκε η ιστοσελίδα του (δείτε ΕΔΩ) και ιδρύθηκε το eTwinning έργο με τίτλο RAINBOW- Reading Awakens Imagination, Nourishes Brain, Opens Worlds (https://twinspace.etwinning.net/70839/home), γιορτάστηκε η Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών, διενεργήθηκε διεθνής διαγωνισμός για την επιλογή του λογότυπου του προγράμματος, όλοι οι εταίροι κατασκεύασαν γωνιές Erasmus και τοποθέτησαν πανό σχετικά με το πρόγραμμα στα σχολεία τους, συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά τις αναγνωστικές συνήθειες των μαθητών/τριων και δημιούργησαν παρουσιάσεις για την χώρα, την πόλη, το σχολείο τους και το εκπαιδευτικό σύστημα της κάθε χώρας οι οποίες θα προβληθούν μαζί με το τραγούδι του προγράμματος κατά την διάρκεια της επίσκεψης στην Κροατία τον Δεκέμβριο του 2018. Επίσης θα πραγματοποιηθούν και χριστουγεννιάτικες δραστηριότητες, όπως ανταλλαγή καρτών και πραγματοποίηση τηλεδιάσκεψης για την ανταλλαγή ευχών.

3o dimotiko_karpenisiou

Η δομή του προγράμματος για τα υπόλοιπα τρίμηνα έχει ως εξής:

2ο Πρότζεκτ: Ιανουάριος 2019 - Μάρτιος 2019 | Δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Λέσχης ανάγνωσης

Ένα τρίμηνο αφιερωμένο στην λογοτεχνία και την ποίηση, με τη μελέτη έργων συγγραφέων σε κάθε χώρα και την πραγματοποίηση διαδικτυακών συναντήσεων/ συζητήσεων.

3ο Πρότζεκτ: Απρίλιος 2019 - Ιούνιος 2019 | Φιλαναγνωσία & εθελοντισμός/VolunteeReading

Οι μαθητές/τριες από όλα τα σχολεία συμμετέχουν στη συγγραφή μιας συνεργατικής ιστορίας, η οποία θα εκτυπωθεί και θα διανεμηθεί σε νοσοκομεία και άλλα ιδρύματα στα οποία νοσηλεύονται παιδιά. Επίσης θα γιορτάσουν την Ημέρα της Ευρώπης κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στην Ελλάδα τον Μάιο του 2019 και θα γράψουν ιστορίες μαζί με τους γονείς τους, εμπλέκοντας και εκείνους σε αυτή τη μοναδική εμπειρία.

4ο Πρότζεκτ: Σεπτέμβριος 2019 - Δεκέμβριος 2019 | Η λογοτεχνία συναντά τη μαγειρική

Οι μαθητές/τριες αναζητούν και καταγράφουν τις αγαπημένες τους συνταγές μέσα σε γνωστά λογοτεχνικά βιβλία.

5ο Πρότζεκτ: Ιανουάριος 20120 - Μάρτιος 2020 | Μύθοι, θρύλοι, παραμύθια

Μελέτη κοινών θρύλων, μύθων και παραμυθιών και παρουσίαση των αποτελεσμάτων κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στη Φινλανδία.

6ο Πρότζεκτ: Απρίλιος 2020 - Μάιος 2020 | Αναγνώστες χωρίς σύνορα

Θα γιορταστεί η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου και η Ημέρα της Ευρώπης, με τους συμμετέχοντες να εργάζονται πάνω στην αφήγηση. Επίσης δουλεύοντας σε ομάδες, θα μελετηθούν έργα εξόριστων ή συγγραφέων που υπήρξαν μετανάστες.