Πέμπτη, 28 Μαΐου 2020

ev media-logomenoume spiti-small

Διαζύγιο και συνεπιμέλεια. Το 3ο επιμορφωτικό σεμινάριο του Παν. Αιγαίου στο Συνεδριακό Κέντρο Καρπενησίου

Με αθρόα συμμετοχή πραγματοποιήθηκε (και) η τρίτη συνάντηση του επιμορφωτικού προγράμματος «Εισαγωγή στη Ψυχολογία και στην Προπονητική Ζωής» που διοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου σε συνεργασία με τον δήμο Καρπενησίου. Η δράση λαμβάνει χώρα σε δεκάδες πόλεις της Ελλάδας και στην Κύπρο.seminario-diazygio-pan-aigaiou-0

Η τρίτη θεματική ενότητα στον δ. Καρπενησίου είχε θέμα: «Διαζύγιο - Συνεπιμέλεια» και εισηγήτρια ήταν η κα Ελένη Σάββα, Δικηγόρος, που ανέπτυξε μια διαφορετική -για τα ελληνικά δεδομένα- προσέγγιση του διαζυγίου με την από κοινού επιμέλεια των τέκνων (συνεπιμέλεια).

Η επόμενη συνάντηση είναι προγραμματισμένη για τις 26 Ιανουαρίου 2019, με θέμα «Αρχές οικογενειακής και συστημικής συμβουλευτικής: Θεωρητικές προσεγγίσεις, μέθοδοι και τεχνικές», με εισηγήτρια την κα Γεωργία Βαρθολομαίου, Ψυχολόγο.

Να αλλάξουμε τρόπο σκέψης

Ένα διαζύγιο με αντιδικία μετατρέπει την οικογένεια σε πεδίο μάχης.Οι πρώην σύντροφοι στρέφουν όλα τους τα όπλα ο ένας στον άλλο, αγνοώντας ότι τα αθώα «θύματα» του πολέμου αυτού, τα παιδιά τους, βρίσκονται στο μέσον, και αυτά απομένουν με τις χειρότερες πληγές, σημείωσε η εισηγήτρια και πρόσθεσε πως στην Ελλάδα σήμερα, εξακολουθούμε όλοι μας να εξυπηρετούμε αναχρονιστικές αντιλήψεις και παρωχημένα πρότυπα στη διαδικασία ρύθμισης της επιμέλειας των παιδιών, όπως το ότι παραβλέπουμε την πραγματική εικόνα και ζωή της σύγχρονης γυναίκας, το συμφέρον των παιδιών, και πολλά άλλα.

pan-aigaiou-seminario-savva-eleni-0

«Οι συνέπειες όμως ενός συγκρουσιακού διαζυγίου στην ψυχοσωματική υγεία των παιδιών μας θέτουν προ των ευθυνών μας. Υπάρχει όμως άλλος τρόπος; Μπορεί να ρυθμιστεί η επιμέλεια αλλιώς, ανώδυνα για το παιδί;», αναρωτήθηκε η κα Σάββα και απάντησε «Ναι. Με τη συνεπιμέλεια».

Η συνεπιμέλεια, σημείωσε, μπορεί να έχει διάφορες μορφές, με συνηθέστερη αυτή της παραμονής των παιδιών εναλλάξ στα σπίτια των δύο γονιών κατά τη διάρκεια του. Στο εξωτερικό μάλιστα, εφαρμόζεται και το nest housing, δηλαδή η εναλλαγή των δύο γονιών ανά χρονικά διαστήματα στο ένα και μοναδικό σπίτι που μένουν τα παιδιά (ιδανικά στο σπίτι που ζούσαν και πριν το διαζύγιο).