Πέμπτη, 27 Ιουνίου 2019

ev media-logo

Εχθρική πόλη το Καρπενήσι στα δικαιώματα των ΑΜΕΑ, με περιορισμένη πρόσβαση σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους

Στο Καρπενήσι είναι συχνό το φαινόμενο οδηγοί να παρκάρουν σε θέσεις ΑμεΑ. Άτομα που θα όφειλαν αν όχι να συμμορφώνονται με τον αυστηρό ΚΟΚ, τουλάχιστον να επιδεικνύουν τον απαιτούμενο σεβασμό στους συνανθρώπους μας και στο δικαίωμά τους για ελεύθερη πρόσβαση σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους.amea-paranomi-stathmeusi-kep-0

Από τη μία η κοινωνία της πόλης με ευαισθησίες, με κοινωνικές δράσεις, στο πλευρό των ευάλωτων δημοτών, στηρίζοντας τα άτομα με αναπηρία και με τη δράση τους να διαμορφώνουν πολιτικές πρόσβασης των ΑΜΕΑ -όπως και σε συνεργασία με τον δήμο την δημιουργία πάρκινγκ για ΑΜΕΑ- και από την άλλη κάποιοι απίθανοι τύποι να παρκάρουν χωρίς ντροπή στις δεσμευμένες αυτές θέσεις πάρκινγκ.

Προφανώς, καθώς παρκάρουν στο κέντρο της πόλης σε προνομιακές θέσεις στάθμευσης, πιθανόν να μονολογούν: “Ευτυχώς βρήκα εύκολο πάρκινγκ αμέσως. Τυχερός είμαι”. Όμως εκείνη την ώρα παρανομούν βαρύτατα -ποινικά και ηθικά- καθώς οι ποινές του νέου ΚΟΚ για τις ράμπες και τις θέσεις ΑμεΑ είναι αυστηρές. Η αστυνομία είναι υποχρεωμένη να αφαιρεί άδεια οδήγησης, δίπλωμα και πινακίδες επιτόπου για 60 ημέρες.

Στο Καρπενήσι

Στην πρωτεύουσα της Ευρυτανίας, η δημοτική αρχή έχει δεσμεύσει κάποια κεντρικά σημεία ως αποκλειστικά θέσεις στάθμευσης ΑμεΑ. Στο κέντρο της πόλης υπάρχουν τουλάχιστον 5 θέσεις,  πέριξ της πλατείας.

Νέα θέση ΑΜΕΑ στον ΙΝ Παναγίας

Εξάλλου, ο δήμος Καρπενησίου επιμένει να καθορίζει και νέες θέσεις ΑμεΑ, ικανοποιώντας τις ανάγκες της κοινότητας. Σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση “Με την αριθμ. 31/2018 απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, εγκρίθηκε η χωροθέτηση μίας θέσης ΑΜΕΑ επί της οδού Ζηνοπούλου,  παραπλεύρως του Ιερού Ναού Παναγίας με τοποθέτηση πινακίδας Ρ71 (Χώρος στάθμευσης ΑΜΕΑ).”, αυξάνοντας τις θέσεις  στάθμευσης σε έξι (6).

Πολλές παραβάσεις, ελάχιστες βεβαιώσεις

Και ενώ ο δήμος δεσμεύει χώρους στάθμευσης στο Καρπενήσι, όποιος κινείται στην πόλη διαπιστώνει τις θέσεις στάθμευσης ΑμεΑ σχεδόν πάντα παράνομα κατειλημμένες. Αυτό είναι και το παράπονο των ατόμων με αναπηρία στο Καρπενήσι. Ενώ η δημοτική αρχή είναι στο πλευρό τους, κάποιοι πολίτες επιμένουν να αγνοούν τους κανόνες της πόλης.

Και η Αστυνομία; Σύμφωνα με τα στοιχεία -που είναι στη διάθεση της εφημερίδας- ελάχιστες είναι οι παραβάσεις που έχουν βεβαιωθεί, για παράδειγμα το τρέχον έτος 2018. Περίπου 17 παραβάσεις έχουν βεβαιωθεί σε θέσεις στάθμευσης ΑΜΕΑ όλο τον χρόνο.

Τι προβλέπει ο ΚΟΚ 2018

Ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας -μεταξύ άλλων και σε σχέση με τις θέσεις ΑμεΑ και τις ράμπες ΑμεΑ- έχει αλλάξει. Η Αστυνομία είναι υποχρεωμένη να αφαιρεί άδεια οδήγησης, δίπλωμα και πινακίδες επιτόπου σε περίπτωση στάθμευσης οχήματος σε αποκλειστικές ή γενικές θέσεις στάθμευσης ατόμων με αναπηρία και σε ράμπες διάβασης ατόμων με αναπηρία.

Σύμφωνα με τον νέο ΚΟΚ (Ν. 4530/2018, άρθρο 29 παρ.1 εδαφ.β,ζ.) και για τις δύο προαναφερθείσες παραβάσεις ο οδηγός τιμωρείται: 1. Με επιτόπου αφαίρεση των στοιχείων κυκλοφορίας (πινακίδες - άδεια κυκλοφορίας αυτοκινήτου) για 60 ημέρες. 2. Με επιτόπου αφαίρεση της άδειας οδήγησης από τον βεβαιούντα την παράβαση για 60 ημέρες.

Σε περίπτωση υποτροπής μέσα σε διάστημα έξι (6) μηνών, η άδεια οδήγησης αφαιρείται για διπλάσιο χρονικό διάστημα (120 ημέρες) και ο παραβάτης υποχρεούται σε επανεξέταση για την επαναχορήγησή της. Δικαίωμα στάθμευσης στις θέσεις ΑμεΑ, έχουν μόνο αυτοί οι οποίοι έχουν Δελτίο στάθμευσης «Α.Μ.Α.». Ο νέος κώδικας οδικής κυκλοφορίας μπορεί να μειώνει στο μισό τα πρόστιμα, αλλά έχει αυστηροποιήσει στο μέγιστο τις διατάξεις, μεταξύ άλλων και για τις ράμπες ΑμεΑ.

Πρόσβαση ΑΜΕΑ σε κοινόχρηστους χώρους

Δυσκολίες αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία και στην ελεύθερη πρόσβαση σε κοινόχρηστους χώρους, όπως δημόσιες υπηρεσίες, ιατρεία, καταστήματα εστίασης. Ακόμη και οι εκκλησίες είναι “εχθρικές” στην πρόσβαση σε άτομα με αναπηρία.

Το Καρπενήσι δεν έχει ακόμη κερδίσει το στοίχημα στο θέμα της βιώσιμης κινητικότητας και του δικαιώματος της ελεύθερης και απρόσκοπτης μετακίνησης των ΑμεΑ μέσα στην πόλη. Φορείς, πολίτες και υπηρεσίες οφείλουμε να δείχνουμε σεβασμό στους συνανθρώπους μας και στο δικαίωμά τους για ελεύθερη πρόσβαση σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους.