Κυριακή, 7 Ιουνίου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

Το σπάνιο, απόκοσμο μετεωρολογικό φαινόμενο «Το φάντασμα του Μπρόκεν» καταγράφηκε στο Βελούχι - Δείτε ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ και την εξήγηση

Ένα σπάνιο μετεωρολογικό φαινόμενο καταγράφηκε πριν λίγες ημέρες στο ανατολικό Βελούχι, στη θέση "Βράχος". Ο λόγος για το φαινόμενο Brocken spectre («Το φάντασμα του Μπρόκεν») που αποτύπωσε με τη φωτογραφική του μηχανή ο Ευρυτάνας Νίκος Ζαχαράκης.

fantasma brocken_zaxarakis1

Στις φωτογραφίες παρατηρεί κανείς μια σκιώδη φιγούρα στο μέσο ενός φωτοστέφανου χρωμάτων· όπως εξηγούν οι ειδικοί, πρόκειται για τη σκιά του ίδιου του παρατηρητή πάνω στην ομίχλη, εικόνα που είναι αποτέλεσμα όχι ενός αλλά δύο φαινομένων.

Στην Ελλάδα το φάντασμα του Μπρόκεν είχε ξαναεμφανιστεί πριν δύο χρόνια στη Σάμο και η αντίστοιχη φωτογραφία είχε επιλεγεί στις 16 Οκτωβρίου του 2016 ως η «φωτογραφία της ημέρας» από τη ΝΑSA. Ο φωτογράφος του φαινομένου στη Σάμο, Μανόλης Θράβαλος, εξηγεί το πώς σχηματίζεται το «το φάντασμα του Μπρόκεν».

fantasma brocken_zaxarakis2

«Η σκιώδης φιγούρα με τα φωτοστέφανα χρωμάτων, είναι το αποτέλεσμα ΔΥΟ διαφορετικών φαινομένων!

Α. Το πιο εντυπωσιακό από τα δύο φαινόμενα είναι το λεγόμενο "GLORY" που έχει την μορφή φωτοστέφανων που φέρουν τα χρώματα της ίριδας. Το Glory εμφανίζεται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση από τον ήλιο, ενώ η γωνία στην οποία δημιουργείται περιορίζεται στις 5 μοίρες περίπου. Το Glory σχηματίζεται λόγω των νεφοσταγονιδίων που αποτελούν την ομίχλη.

Β. Το δεύτερο φαινόμενο είναι η ίδια η σκιώδης φιγούρα και ονομάζεται "BROKEN SPECTRE" ή στα ελληνικά "το Φάντασμα του Μπρόκεν". Η ονομασία του προέρχεται από την κορυφή Brocken της Γερμανίας με τον μύθο να αναφέρει ότι ένας αναρριχητής τρόμαξε τόσο πολύ βλέποντας την ανθρώπινη μορφή με το φωτοστέφανο (Glory) στην ομίχλη, που έπεσε στον γκρεμό και σκοτώθηκε.

Στην ουσία τρόμαξε από την ίδια του την σκιά, μιας και το "Brocken Spectre" ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΣΚΙΑΣ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΤΟΥ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΟΜΙΧΛΗ! Λόγω της σχετικής διαφάνειας της ομίχλης, η σύγκριση της σκιάς με τα φυσικά αντικείμενα που φαίνονται μέσα από αυτήν, όπως πχ τα υποκείμενα δέντρα, δημιουργεί την ψευδαίσθηση ενός τρομαχτικού μεγέθους, κάτι που ενισχύεται ακόμα περισσότερο λόγω προοπτικής.».