Τρίτη, 20 Οκτωβρίου 2020

ev media-logo

Εμπειρίες ζωής για μαθητές και εκπαιδευτικούς του 3ου Δημοτικού, που ταξίδεψαν στην Κροατία στο πλαίσιο του Erasmus+

Πλούσιες εμπειρίες, παραστάσεις και εικόνες αποκόμισαν οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί που εκπροσώπησαν το 3ο Δημοτικό Σχολείο Καρπενησίου στην πρώτη εκπαιδευτική συνάντηση του σχολείου μέσω του προγράμματος Erasmus+ με τίτλο R.A.I.N.B.O.W, που έγινε στο Μόλβε της Κροατίας, το διάστημα 3 - 7 Δεκεμβρίου 2018.3o-dimotiko-croatia-erasmus1-0

Την ελληνική αποστολή που αποτελούνταν από τους μαθητές Ιωάννα-Καλλιόπη Μπακατσιά, Ναυσικά Λιάπη, Juli Serjanaj και Χρήστο Σκάνδαλο και συνόδευαν οι εκπαιδευτικοί Στυλιανή Ντούσιου, Θεοδώρα Τζιοβάρα και Μαρία Τσιαμτσιούρη, υποδέχτηκαν οι οικοδεσπότες στο αεροδρόμιο του Ζάγκρεμπ.

Ημέρα υποδοχής

Την πρώτη ημέρα της φιλοξενίας οι συμμετέχοντες από την Ισπανία, την Πολωνία, την Φινλανδία, τη Γερμανία και την Ελλάδα παρακολούθησαν την τελετή υποδοχής στο σχολείο, έκαναν μάθημα μαζί με τους Κροάτες συμμαθητές τους και αφού παρουσίασαν την χώρα, την πόλη, τα σχολεία και το εκπαιδευτικό τους σύστημα (υλικό πάνω στο οποίο εργάστηκαν κατά το πρώτο τρίμηνο υλοποίησης του προγράμματος), ξεναγήθηκαν στην πόλη και συναντήθηκαν με τον Δήμαρχο.

Γνωριμία με την τοπική κουλτούρα

Τη δεύτερη ημέρα παρουσιάστηκε μια ακόμη εργασία των μαθητών, το συνεργατικό λεξικό με χρήσιμες εκφράσεις σε όλες τις γλώσσες των συμμετεχόντων. Ακολούθησε ξενάγηση στην «Κροάτικη Σαχάρα» και την παλιά πόλη του Ντούρτζεβατς (Đurđevac). Το απόγευμα η αποστολή συμμετείχε σε βιωματικό εργαστήριο που πραγματοποιήθηκε από τη γνωστή Κροάτισσα συγγραφέα Božica Jelušić.

Την επόμενη μέρα οι φιλοξενούμενοι από τις 5 διαφορετικές χώρες ήρθαν σε επαφή με την καλλιτεχνική παράδοση του naive art, της ζωγραφικής σε γυαλί με μια ιδιαίτερη τεχνική. Οι Ευρυτάνες μαθητές ξεδίπλωσαν το ταλέντο τους με την βοήθεια ντόπιων καλλιτεχνών κατά τη διάρκεια εργαστηρίου στο μουσείο του Hlebine.

Την παραμονή της εορτής του Αγίου Νικολάου οι διεθνείς αποστολές μίλησαν για τις χριστουγεννιάτικες παραδόσεις τους, διάβασαν ιστορίες υπό το φως των κεριών και πήραν δώρα από τον αγαπημένο Άγιο των παιδιών και τον «κακό» βοηθό του τον Κράμπους. Την τελευταία ημέρα στο σχολείο παρακολούθησαν εργαστήριο σχετικά με τη δημιουργία και την λειτουργία μιας λέσχης ανάγνωσης, του πρότζεκτ που θα υλοποιηθεί κατά το δεύτερο τρίμηνο. Επίσης οι συντονιστές συζήτησαν σχετικά με την πορεία και τον σχεδιασμό του έργου.

3o-dimotiko-croatia-erasmus2-1

Το Μόλβε αποχαιρέτησε τις αποστολές με μια γιορτή με παραδοσιακό χρώμα, με τη συμμετοχή μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών αλλά και μελών του τοπικού πολιτιστικού συλλόγου. Η τελευταία μέρα περιελάμβανε επίσκεψη στη μεγαλύτερη βιβλιοθήκη της Κροατίας, ξενάγηση στην πόλη και στην χριστουγεννιάτικη αγορά του Ζάγκρεμπ.

Επίσης όλες οι αποστολές ξεναγήθηκαν στο Σπίτι της Ευρώπης και συναντήθηκαν με εκπροσώπους των Πρεσβειών τους στους οποίους οι αντιπρόσωποι των ομάδων παρουσίασαν το πρόγραμμα και ο καθένας μίλησε για την χώρα του, ευχαριστώντας παράλληλα και τους οικοδεσπότες για την άψογη διοργάνωση της επίσκεψης και τη ζεστή φιλοξενία τους.

«Το Σάββατο αναχωρήσαμε με τις αποσκευές μας γεμάτες αναμνήσεις, τα κινητά μας γεμάτα τηλέφωνα νέων φίλων και την καρδιά μας γεμάτη αγάπη και ανυπομονησία για την επόμενη συνάντηση», αναφέρουν καταλήγοντας οι άνθρωποι του 3ου Δ.Σ.