Πέμπτη, 6 Αυγούστου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

Το ΣτΕ απέρριψε την αίτηση αναστολής για τα δύο Αιολικά στα Άγραφα. Το σκεπτικό της απόφασης και πότε συζητείται η αίτηση ακύρωσης

Ρεπορτάζ από την έντυπη έκδοση

Το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) απέρριψε την αίτηση αναστολής της υπουργικής απόφασης με την οποία χορηγήθηκε άδεια εγκατάστασης δύο (2) αιολικών σταθμών, που είχαν καταθέσει σύλλογοι και ιδιώτες κατά των αιολικών στα Άγραφα. Στις 20 Φεβρουαρίου ΣτΕ συζητείται και η αίτηση ακύρωσης.anenoggenitries-ste-apofasi-1

Η άδεια εγκατάστασης δύο αιολικών σταθμών στα βουνά των Αγράφων, που εξέδωσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος πέρυσι με την υπογραφή του υπουργού κ. Σταθάκη και έφεραν πρώτα στο φως της δημοσιότητας τα “Ευρυτανικά Νέα”, ξεσήκωσε κύμα διαμαρτυριών από φορείς και πολίτες κατά της απόφασης του Υπουργείου.

Ακολούθησε οργάνωση των διαμαρτυριών και συλλογή υπογραφών κατά των έργων αυτών, που οδήγησε στη συγκρότηση του Δικτύου Φορέων και Πολιτών για την Προστασία των Αγράφων. Στις 15 Σεπτεμβρίου 2018 κατατέθηκαν δύο προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας, με τις οποίες ζητούνταν η αναστολή και ακύρωση της υπουργικής απόφασης.

Ακυρώθηκε η αίτηση αναστολής της απόφασης

Η Επιτροπή Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) συνεδρίασε στις 19 Δεκεμβρίου 2018 για να αποφασίσει σχετικά με την αίτηση αναστολής της απόφασης του υπουργείου, που έδινε άδεια εγκατάστασης σε δύο αιολικά στα Άγραφα. Η απόφαση εκδόθηκε στις 31 Δεκεμβρίου 2018.

Πρόκειται για την υπ' αριθμ. ΑΠΕΕΚ/Φ17.2134/οικ. 173423/10.4.2018 απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με την οποία χορηγήθηκε στην εταιρεία "ΠΟΥΝΕΝΤΗΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ”, άδεια εγκατάστασης αιολικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) που αποτελείται από 20 ανεμογεννήτριες 2MW η κάθε μία συνολικής ισχύος 40 MW, στη θέση “Μιχός - Βοϊδολίβαδο - Απέλινα", του δήμου Αγράφων.

Η επιτροπή του ΣτΕ, αφού εξέτασε όλα τα στοιχεία που είχαν κατατεθεί από τους δικηγόρους  των φορέων, με την απόφαση  υπ.αριθ. 417/2018, απέρριψε το αίτημα των φορέων για αναστολή της υπουργικής απόφασης, ανάβοντας ουσιαστικά το πράσινο φως, για την κατασκευή των αιολικών στα Άγραφα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αίτηση ακύρωσης της υπουργικής απόφασης θα συζητηθεί -τελικά- στις 20 Φεβρουαρίου, ημέρα Τετάρτη.

ΣτΕ: Έργα δημοσίου συμφέροντος τα αιολικά πάρκα

Το ΣτΕ στο σκεπτικό της 30σέλιδης (!) απόφασής του -η οποία είναι στη διάθεση της εφημερίδας- απορρίπτει όλους τους ισχυρισμούς των φορέων, ενώ χαρακτηρίζει τα αιολικά, τα συγκεκριμένα αλλά και γενικότερα, ως... "έργα δημοσίου συμφέροντος" που συμβάλουν "γενικότερα, στην προστασία του Περιβάλλοντος".

Σε άλλο σημείο της απορριπτικής απόφασης του ΣτΕ, απαντώντας στον ισχυρισμό ότι τα αιολικά  θα κατασκευαστούν σε θέση όπου υπάρχουν υπόγεια νερά και πηγές που υδροδοτούν γειτονικούς  οικισμούς, με κίνδυνο μόλυνσης των πηγών, αναφέρεται μεταξύ  άλλων ότι, αν η διοίκηση διαπιστώσει ότι δεν τηρούνται οι Περιβαλλοντικοί Όροι, μπορεί να διακόψει τις εργασίες, ώστε να ικανοποιηθούν οι όροι αυτοί.

Η θέση του Δικτύου

"Η παραπάνω απόφαση της Επιτροπής Αναστολών του ΣτΕ ουδόλως έκρινε την ουσία της υπόθεσης και τα αντίστοιχα επιχειρήματα που οι προσφεύγοντες έχουμε προβάλει και πως εκείνο που κρίθηκε ήταν αποκλειστικά και μόνο το αν θα έπρεπε ή όχι να διακοπεί προσωρινά και μέχρι την εκδίκαση της αίτησης ακύρωσης, που καταθέσαμε κάθε παραπέρα διαδικασία και πρόοδος στην αδειοδότηση και εκτέλεση του έργου, εξαιτίας άμεσης και μη επανορθώσιμης βλάβης, που προβάλαμε αλλά το δικαστήριο δεν αποδέχθηκε ότι υφίσταται σήμερα", αναφέρει το Δίκτυο Φορέων και Πολιτών σχολιάζοντας την απόφαση.

"Η οριστική εκδίκαση της αίτησης ακύρωσης", συνεχίζουν, "...έχει οριστεί για τις 20 Φεβρουαρίου, οπότε και το δικαστήριο θα εξετάσει την ουσία της υπόθεσης και τους λόγους ακύρωσης που προβάλαμε και θα εκδώσει τη σχετική απόφαση, την οποία, βέβαια, δε μπορούμε να προδικάσουμε, καθώς κάθε ενδεχόμενο είναι και πάλι ανοιχτό. Ωστόσο, είναι δεδομένο πως η προσφυγή στη Δικαιοσύνη είναι ένας μόνο από τους νόμιμους τρόπους αντίδρασης  που το Δίκτυο, σε συνεργασία και με άλλους φορείς και πολίτες,  έχει επιλέξει και πως υπάρχουν και πολλοί ακόμα τρόποι για νόμιμη αντίσταση κατά της επιχειρούμενης με την εγκατάσταση αιολικών πάρκων επέλασης στην ιστορική περιοχή των Αγράφων, τους οποίους  ήδη επεξεργαζόμαστε, αποφασισμένοι να εξαντλήσουμε.".

(ΦΩΤΟ: Ανεμογεννήτριες στο Ξεροβούνι Ναυπακτίας, πηγή: savepirus.gr)