Σάββατο, 6 Ιουνίου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

(ΒΙΝΤΕΟ + ΦΩΤΟ) Γίνε δότης μυελού των οστών, σώσε μια ζωή. Εκδήλωση ενημέρωσης & ευαισθητοποίησης πραγματοποιήθηκε στο Καρπενήσι

Να παράσχει έγκυρη γνώση και να γκρεμίσει μύθους γύρω από τη διαδικασία δωρεάς μυελού των οστών, είχε ως στόχο η εκδήλωση που διεξήχθη στο Συνεδριακό Κέντρο τη Δευτέρα (4/2) και ώρα 7.30 το απόγευμα.7-6

Ο Σύλλογος Εθελοντών κατά των Νεοπλασματικών Ασθενειών Ευρυτανίας «Αγώνας Ζωής», σε συνεργασία με το ΚΕΔΜΟΠ (Πανεπιστήμιο Πατρών), υπό την αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Ευρυτανίας και σε συνδιοργάνωση με τον δήμο Καρπενησίου και την Π.Ε. Ευρυτανίας, οργάνωσε μια ωραία και εποικοδομητική εκδήλωση στο Συνεδριακό Κέντρο, το βράδυ της Δευτέρας (4/2), με θέμα τη δωρεά Μυελού των Οστών.

Ύστερα από τον σύντομο χαιρετισμό της προέδρου του «Αγώνα Ζωής», Ανθής Μουλιανίτη, στο βήμα ανέβηκε η κεντρική ομιλήτρια, Μαρία Κώστογλου, που παρουσίασε στο κοινό αριθμητικά - στατιστικά στοιχεία για τη δωρεά Μυελού των Οστών, περιέγραψε τη διαδικασία, απάντησε σε ερωτήσεις και «διέλυσε» μύθους.

ΒΙΝΤΕΟ

Οι εθελοντές δότες μυελού των οστών μπορούν να χαρίσουν ζωή σε συνανθρώπους τους που πάσχουν από καρκίνο του αίματος (συνήθως λευχαιμία) ή άλλα αιματολογικά νοσήματα και που ως μοναδική ελπίδα θεραπείας έχουν τη μεταμόσχευση μυελού των οστών. Όλα αυτά προσφέροντας λίγο σάλιο, λίγα κύτταρα και λίγο από τον χρόνο τους.

Όπως αναφέρθηκε, όταν ο ασθενής δεν βρίσκει συμβατό δότη στο οικογενειακό του περιβάλλον (η πιθανότητα συμβατότητας ανάμεσα στα αδέρφια είναι περίπου 30%), η ζωή του εξαρτάται από την εύρεση συμβατού εθελοντή δότη. Εθελοντές μπορούν να γίνουν άνθρωποι ηλικίας 18-45 ετών, με καλή κατάσταση υγείας.

Όλοι οι δότες του ΚΕΔΜΟΠ εντάσσονται στο Εθνικό Μητρώο Δοτών του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων και στην Παγκόσμια Δεξαμενή Δοτών. Πανελλαδικά, πλέον έχουν ξεπεράσει τις 60.000, με μακροπρόθεσμο στόχο να φθάσουν τις 200.000 τα επόμενα χρόνια. Εξ αυτών, περίπου 100 βρέθηκαν συμβατοί και κυριολεκτικά «χάρισαν ζωή».

1-0

Αξίζει να επισημανθεί ότι σήμερα η μέθοδος λήψης μοσχεύματος πραγματοποιείται με τη συλλογή προγονικών αιμοποιητικών κύτταρων από το αίμα του δότη. Η διαδικασία είναι ανώδυνη (σαν την αιμοδοσία), διαρκεί 3-4 ώρες και την ίδια ημέρα ο δότης επιστρέφει σπίτι του. Παλαιότερα, γινόταν στο χειρουργείο με παρακέντηση των οστών της λεκάνης. Περισσότερες πληροφορίες για όλη τη διαδικασία θα βρείτε στην ιστοσελίδα: www.xarisezoi.gr.

Μετά το τέλος της ημερίδας, στο φουαγιέ του Συνεδριακού εθελοντές δότες έδωσαν δείγματα σάλιου και εγγράφηκαν στην εθνική και παγκόσμια δεξαμενή. Μεταξύ άλλων, την εκδήλωση παρακολούθησαν, ο δήμαρχος Καρπενησίου, Νίκος Σουλιώτης, η πρόεδρος της ΕΚΕΠΠΠΑΔΗΚ, Σοφία Ζαλοκώστα, και η περιφερειακή σύμβουλος, Κατερίνα Καλαντζή.

2-1

3-2

4-3

5-4

6-5

8-7

9-8