Σάββατο, 11 Ιουλίου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

«Κλείδωσε» η παράταση στα 8μηνα των δασεργατών, σε Καρπενήσι και Φουρνά. Έρχεται επέκταση του προγράμματος και αυξημένος μισθός

Συνολικά 77 άνθρωποι απασχολούνται τους τελευταίους μήνες στα Δασαρχεία Καρπενησίου και Φουρνάς, στο πλαίσιο μεγάλου προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας με 5.066 εποχικούς υπαλλήλους σε όλη  τη χώρα. Το πρόγραμμα θα πάρει παράταση και οι εργαζόμενοι θα δουν νέο, αυξημένο μισθό.dasarxeio-karpen1

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα δοθεί παράταση για 8 μήνες σε όσους έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ και το επόμενο διάστημα θα υπογραφεί η σχετική ΚΥΑ.

Το πρόγραμμα επρόκειτο να ολοκληρωθεί τις προσεχείς εβδομάδες (Φεβρουάριος-Μάρτιος), ωστόσο οι απασχολούμενοι σε αυτό, ζητούσαν να εξεταστεί το ενδεχόμενο παράτασης.

Το αίτημα, όπως φαίνεται, βρήκε ανταπόκριση και σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν επίσημα κυβερνητικά χείλη, το πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας θα παραταθεί -για χρονικό διάστημα που ακόμη δεν έχει αποφασιστεί, με τους εργαζομένους να εντάσσονται σε νέο κωδικό ασφάλισης, λαμβάνοντας νέο, αυξημένο μισθό στο πλαίσιο της αύξησης του κατώτατου μισθού.

Με ανάρτησή του σε ιστοσελίδα κοινωνικού δικτύου, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Σωκράτης Φάμελλος, σημείωσε ότι τα συναρμόδια υπουργεία (Εργασίας, Αγροτικής Ανάπτυξης) ήδη βρίσκονται σε προχωρημένες επαφές για την τροποποίηση της σχετικής απόφασης (ΚΥΑ).

Για «δικαίωση των εργαζομένων» έκανε λόγο σε ανακοίνωσή του τ. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου.

Στήριξη από το Εργατικό Κέντρο

Εξάλλου, με επιστολή του, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο ν. Ευρυτανίας δήλωσε τη στήριξή του τον αγώνα των συμβασιούχων εργαζόμενων με 8μηνες συμβάσεις στα προγράμματα. Το Εργατικό Κέντρο είχε αποστείλει μάλιστα έγγραφο στην Υπουργό Εργασίας ζητώντας 12μηνη παράταση και μετατροπή του προγράμματος σε πενταετούς υποχρέωσης.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, αναφέρει:

«Το περασμένο καλοκαίρι 5.066 εργαζόμενοι επελέγησαν να απασχοληθούν στη Δασοπροστασία για την καλύτερη αντιμετώπιση των αναγκών πρόληψης και για την αποφυγή καταστροφών, μέσω προγράμματος του ΟΑΕΔ.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα υλοποιείται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, για την αντιπυρική προστασία των δασικών οικοσυστημάτων της Χώρας με χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ, ενώ και η απόκτηση βασικών δεξιοτήτων των προσλαμβανομένων, με ειδικά σεμινάρια που πραγματοποιούνται ανά δασική Αρχή, είναι μέσα στις προτεραιότητες του προγράμματος.

Και ενώ το πρόγραμμα ως «σύλληψη» συνιστά κάτι το πρωτοποριακό – είναι καταδικασμένο από την αρχή να μην επιτελέσει τον σκοπό που δημιουργήθηκε, λόγω χρονικών και τεχνικών αστοχιών στο σχεδιασμό και την υλοποίηση του.

Καταρχήν, με τις συμβάσεις να είναι 8μηνες, έχουμε λήξη θητείας έως και τον Φεβρουάριο -Μάρτιο του 2019. Δηλαδή το μεγαλύτερο μέρος της διάρκειας των συμβάσεων είναι σε χειμερινή περίοδο και όχι πριν και κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου. Επιπλέον ο κρατικός μηχανισμός δεν ήταν έτοιμος να παράσχει άμεσα τα κατάλληλα μέσα ατομικής προστασίας, μηχανήματα περισυλλογής, ειδικά εργαλεία, τεχνολογία, κ.λπ., ώστε να αξιοποιηθούν στο έπακρο οι πρώτοι μήνες των συμβάσεων του προσωπικού. Αποτέλεσμα της έλλειψης ετοιμότητας του κρατικού μηχανισμού είναι οι συνάδελφοι μας να έχουν ωφέλιμο και παραγωγικό χρόνο απασχόλησης μόλις μερικών εβδομάδων σε θερινή περίοδο.

Στο ως άνω πρόγραμμα απασχολούνται εργαζόμενοι διαφόρων ειδικοτήτων, οι οποίοι θέλουν να προσφέρουν στην Πυροπροστασία και δυστυχώς δεν τους δόθηκε μια τέτοια δυνατότητα.

Κι όμως η πρόληψη σώζει ανθρώπινες ζωές, περιουσίες και περιβάλλον, αποτρέπει την ερημοποίηση περιοχών, συμβάλει στη μη διάβρωση του εδάφους και την θωράκιση από πλημμύρες, ενώ συμβάλει στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής μας και γενικότερα της χώρας.

Για το λόγο αυτό, αποστείλαμε το έγγραφο με αρ. πρωτ.: 1746/30/01/2019, προς την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κα Έφη Αχτσιόγλου, διεκδικώντας:

1. Παράταση του προγράμματος για 12 ακόμα μήνες.

2. Μετατροπή του προγράμματος σε πενταετούς υποχρέωσης, με ταυτόχρονη δημιουργία Δασικού Σώματος Πρόληψης Δασικών Πυρκαγιών και Αντιπυρικής Προστασίας.».