Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου 2020

ev media-logo

Ξηλώνουν τους αμιαντοσωλήνες στο Καρπενήσι. Αντικαθιστούν όλο το παλιό δίκτυο ύδρευσης με νέο, μήκους 7 χιλιομέτρων

[Απόσπασμα από το ρεπορτάζ της έντυπης έκδοσης, αρ. φύλλ. 841, 13-02-19]

Το απαρχαιωμένο δίκτυο ύδρευσης της πόλης του Καρπενησίου αντικαθιστά ο δήμος με ένα μεγάλο έργο, προϋπολογισμού 850.000 ευρώ. Σχεδόν στη μισή πόλη του Καρπενησίου και σε μεγάλο τμήμα του Προφήτη Ηλία (Ξηριάς), το δίκτυο ύδρευσης είναι από αμιαντοσωλήνες. Παράλληλα, εγκαθιστά σύγχρονα μηχανήματα αυτόματης χλωρίωσης στις δεξαμενές.erga-zinopoulou-solines2-0

"Βελτιώνουμε την ποιότητα του νερού - Αντικαθιστούμε τον αμιαντοσωλήνα": Με αυτόν τον τίτλο ο δήμος Καρπενησίου δημοσιοποιεί την απόφαση κατάθεσης φακέλου στο πρόγραμμα του υπουργείου Εσωτερικών για χρηματοδότηση των έργων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του δήμου, τα δύο έργα εισάγουν καινοτόμες διαδικασίες στον έλεγχο του πόσιμου νερού. Σημαντική είναι η αυτόματη χλωρίωση του νερού σε δύο δεξαμενές με έλεγχο από μακριά, μέσα από το σύστημα τηλεμετρίας - τηλεελέγχου, το οποίο ήδη λειτουργεί στον δήμο Καρπενησίου.

Σύμφωνα με την τεχνική έκθεση που παρουσιάζουν τα "Ευρυτανικά Νέα", η τροφοδοσία των συστημάτων με ηλεκτρική ενέργεια θα γίνεται αφενός μέσω της ΔΕΗ, αφετέρου μέσω ενός συστήματος φωτοβολταϊκών που θα εγκατασταθούν.

Ακόμη, η αντικατάσταση του παλιού απαρχαιωμένου δικτύου από αμιαντοσωλήνες που λειτουργεί στο Καρπενήσι για περισσότερα από 50 χρόνια, επίσης ξηλώνεται και αντικαθίσταται με νέες σύγχρονες σωληνώσεις (σε τμήματα μήκους 7 χιλιομέτρων), με αποτέλεσμα την καλύτερη ροή ύδατος, αλλά και πολύ λιγότερες ζημιές στο δίκτυο.

ΤΑ ΔΥΟ ΕΡΓΑ

Συγκεκριμένα, δύο νέα έργα υποβάλλει ο δήμος Καρπενησίου στο πρόγραμμα “ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι” του υπουργείου. Τα έργα "Αντικατάσταση - Αναβάθμιση δικτύου ύδρευσης τμήματος πόλης Καρπενησίου", προϋπολογισμού 850.000 ευρώ και "Προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού για τη βελτίωση της λειτουργίας του δικτύου ύδρευσης του Δήμου Καρπενησίου", προϋπολογισμού 690.000 ευρώ.

"Το έργο περιλαμβάνει την αντικατάσταση 7.000 μ. δικτύου ύδρευσης που σήμερα έχει αμιαντοσωλήνα και αφορά περιοχές στον Προφήτη Ηλία, αλλά και στο Καρπενήσι, πετυχαίνοντας την απαλλαγή από αμιαντοσωλήνα, αλλά και οικονομία στο νερό λόγω των συχνών ζημιών που έχουμε σήμερα", αναφέρεται στην ανακοίνωση του δήμου.

Επίσης, "...όσον αφορά στην τοποθέτηση φίλτρων στις δύο δεξαμενές, μία στον Ξηριά και μία στην Αγία Παρασκευή, οι οποίες καλύπτουν όλη τη Δημοτική Κοινότητα Καρπενησίου. Πιο συγκεκριμένα, τα φίλτρα θα είναι τελείως αυτοματοποιημένα, δηλαδή θα αυτοκαθαρίζονται και θα ελέγχονται μέσα από το σύστημα τηλεμετρίας τηλεελέγχου, το οποίο ήδη λειτουργεί στον δήμο Καρπενησίου  για τον έλεγχο του δικτύου και της στάθμης των δεξαμενών” .

"Τέλος, η προμήθεια θα αφορά 40 αυτόματους χλωριωτές, 20 συνδεδεμένους με το δίκτυο της ΔΕΗ και 20 με φ/β πάνελ, για καλύτερη ποιότητα νερού στις δεξαμενές των χωριών μας", καταλήγει η ανακοίνωση.

(ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ)