Τρίτη, 4 Αυγούστου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

«Μάχη» με τα χιόνια δίνουν τα μηχανήματα στην Ευρυτανία, πως έχει η κατάσταση στο οδικό δίκτυο - 10 άτομα αποκλεισμένα στο Βελούχι

Αντιμέτωποι με μια ακόμα ισχυρή κακοκαιρία τον εφετινό χειμώνα είναι Περιφέρεια και Δήμοι στην Ευρυτανία. Οι χιονοπτώσεις που ξεκίνησαν το Σάββατο (23/2) και συνεχίζονται ακόμα και σήμερα (στα ανατολικά), σε συνδυασμό με τους θυελλώδεις ανέμους, έχουν ως αποτέλεσμα στο ορεινό οδικό δίκτυο του νομού να έχουν συσσωρευτεί μεγάλες ποσότητες χιονιού, με μηχανήματα και χειριστές να δίνουν τη δική τους μάχη.xioni-mixanima1-0

Απαραίτητες οι αλυσίδες

Σε όλο το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο της ανατολικής Ευρυτανίας είναι απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων, ενώ καλύτερη είναι η εικόνα στη δυτική Ευρυτανία και τα χωριά του δήμου Αγράφων -όπου η κακοκαιρία ήταν πιο ήπια.

Στην πόλη του Καρπενησίου, μηχανήματα του δήμου εργάζονται για την πλήρη διάνοιξη του οδικού δικτύου, με τα κυριότερα προβλήματα να εντοπίζονται στις γειτονιές του Προφήτη Ηλία (Ξηριά). Εκεί, το χιόνι ξεπερνά σε ορισμένα σημεία ακόμα και το ένα μέτρο. Για την κίνηση των ΙΧ στην πόλη είναι απαραίτητες οι αλυσίδες.

Κλειστά παραμένουν, εξάλλου, σήμερα όλα τα σχολεία Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης του δήμου Καρπενησίου (άνοιξε ο Παιδικός Σταθμός), ενώ στις 10 άρχισαν τα μαθήματα στις σχολικές μονάδες του δ. Αγράφων.

Η κατάσταση στο οδικό δίκτυο

Η επαρχιακή οδός Ράχη Τυμφρηστού - Κρίκελλο παραμένει κλειστή, καθώς στη θέση «Καμίνια» (κοντά στις κεραίες), τα ανεμοσούρια έχουν ως αποτέλεσμα το χιόνι να ξεπερνά σε ορισμένα σημεία ακόμα και τα 3 μέτρα. Εκεί επιχειρούν από νωρίς δύο μηχανήματα (ανέμες) της Π.Ε. Ευρυτανίας και σύντομα θα αναλάβει δράση ακόμα ένα, με στόχο να επιτευχθεί διάνοιξη του άξονα.

Η πρόσβαση προς το χωριό Κρίκελλο γίνεται μόνο μέσω Ανιάδας, με απαραίτητη τη χρήση αλυσίδων. Ο άξονας Κρίκελλο-Δομνίστα είναι ανοικτός με αλυσίδες.

Επίσης, κλειστός είναι ο δρόμος προς τη Φουρνά μέσω «Βράχου», όπου εργάζεται ένα εκχιονιστικό, ενώ διακοπή κυκλοφορίας έχει γίνει και στη θέση «Ζαχαράκι», στην Ε.Ο Καρπενησίου-Καρδίτσας (επιχειρεί μία ανέμη).

Αλυσίδες χρειάζονται και στον δρόμο Καρπενήσι-Αγρίνιο, στη θέση «Αραποκέφαλα», εκεί όπου επιχειρούν δύο μηχανήματα.

Ένα μηχάνημα έχει σταλεί προς τη Φουρνά, δύο εκχιονιστικά επιχειρούν προς το Στένωμα και μια αλατιέρα στον άξονα Στένωμα-Δομιανοί, δύο μηχανήματα δουλεύουν από Στένωμα προς Αγία Τριάδα, ένα μηχάνημα στα Φιδάκια και ένα στη Μαυρομάτα.

Ξέμειναν στο Βελούχι

Την ίδια στιγμή, αποκλεισμένα βρίσκονται στο Βελούχι συνολικά δέκα άτομα, που διέμειναν το Σαββατοκύριακο στο Ορειβατικό Καταφύγιο. Την ίδια ώρα που σύσσωμος ο μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας δίνει αγώνα με τον χιονιά, η Π.Ε Ευρυτανίας επιστρατεύει σήμερα μηχάνημα για τη διάνοιξη του δρόμου προς το Χιονοδρομικό.

Η επιχείρηση για να δοθεί πρόσβαση προς το Βελούχι βρίσκεται σε εξέλιξη, το έργο δυσχεραίνουν όμως σημαντικά οι ισχυροί άνεμοι και το χιόνι που έχει συσσωρευτεί σε σημεία λόγω αυτών.

(φωτογραφία αρχείου)