Κυριακή, 12 Ιουλίου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

Ένας αιώνας Γυμνάσιο Καρπενησίου, μέσα σε 384 σελίδες. Βιβλίο - Λεύκωμα συνέγραψε η φιλόλογος Νίκη Μπακογεώργου

(απο την έντυπη έκδοση της 20ης Φεβρουαρίου, αρ. φύλλου 842)

Τον κεντρικό τίτλο «Μνήμης θραύσματα» φέρει το πολυσέλιδο λεύκωμα που εκδόθηκε από το Ίδρυμα Γαζή - Τριανταφυλλόπουλου, με συγγραφέα τη φιλόλογο Νίκη Μπακογεώργου.biblio-mpakogeorgou-gymnasio-karpenisioi1

Μέσα σε 384 σελίδες καταγράφεται με τρόπο λεπτομερή, κατανοητό, γλαφυρό και (αναπόφευκτα) νοσταλγικό η πορεία των 100 χρόνων «ζωής» του Γυμνασίου Καρπενησίου (1918-2018). Η φιλόλογος Νίκη Μπακογεώργου, μέσα από το βιβλίο-λεύκωμα «Μνήμης θραύσματα», ζωντανεύει μνήμες από την καθημερινότητα των χιλιάδων μαθητών που περάσαν την πύλη του Γυμνασίου Καρπενησίου και παραδίδει ένα έργο - παρακαταθήκη για την πορεία της εκπαίδευσης του τόπου, από τις αρχές του 20ου αιώνα μέχρι σήμερα.

Το Λεύκωμα χρηματοδοτήθηκε εξολοκλήρου από το Ίδρυμα Γαζή - Τριανταφυλλόπουλου και κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Μανδραγόρας. Εκδόθηκε σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων και δεν θα διατεθεί προς πώληση από τα βιβλιοπωλεία· θα δοθεί σε βιβλιοθήκες, σχολεία, ιδιώτες κ.α. Το εξώφυλλο είναι της Μαριλίτσας Βλαχάκη. Την επιμέλεια του έργου ανέλαβαν οι: Τζέλα Ασπρογέρακα και Κώστας Κρεμμύδας.

Κίνητρα συγγραφής

Επί τρία χρόνια, η φιλόλογος Νίκη Μπακογεώργου «σκάλιζε» τα αρχεία του σχολείου, εξασφάλιζε μαρτυρίες και αφηγήσεις από παλιούς μαθητές, αναζητούσε αρχεία παλιών εφημερίδων. Στόχος και κίνητρο, όπως αναφέρει στα «Ευρυτανικά Νέα», να συνδέσει το Γυμνάσιο Καρπενησίου με την ιστορία της πόλης, ως ένα αναπόσπαστο τμήμα της που επηρεάζεται άμεσα από τις εξελίξεις.

mpakogeorgou niki

Την ενδιέφεραν πολύ οι μαθητές, τα συναισθήματα τους, το πώς βίωναν τη σχολική ζωή στο πέρας των δεκαετιών -και πολύ συχνά σε εποχές και συνθήκες αντίξοες και «σκληρές». Προσπάθησε -και όπως φαίνεται, τα κατάφερε- να μεταφέρει την ατμόσφαιρα και το κλίμα της κάθε εποχής.

Εξάλλου, στο Γυμνάσιο έχουν φοιτήσει γενιές και γενιές μαθητών και έχουν αποφοιτήσει σημαντικές προσωπικότητες της τοπικής και της ευρύτερης ελληνικής κοινωνίας, σημειώνει στο εισαγωγικό της κείμενο η Νίκη Μπακογεώργου.

Θεματολογία και περιεχόμενα

Με ουσιαστικό λόγο η συγγραφέας, διαβάζουμε στο εισαγωγικό σημείωμά, εξιστορεί την εξέλιξη του Γυμνασίου ξεκινώντας από τον Μάρτη του 1886, όταν ο δάσκαλος Λάμπρος Παπαντωνίου, πατέρας του ποιητή Ζαχαρία Παπαντωνίου, με γράμμα του στον Βλάση Γαβριηλίδη της ιστορικής εφημερίδας «Ακρόπολη», ζητά τη δημιουργία Γυμνασίου για την Ευρυτανία, η οποία από το 1841 διέθετε μόνον τριετές Σχολαρχείο, αλλά και Υποδιδασκαλείο από τις αρχές του 20ου αιώνα! Τελικά, Γυμνάσιο ιδρύεται το 1918.

Η μελέτη/αφήγηση της κας Μπακογεώργου φωτίζει κάθε πτυχή της πόλης που ζωντανεύει, δημιουργεί, αλλά και υφίσταται τις συνέπειες από την παράλληλη πορεία του σύγχρονου ελληνικού Κράτους και της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας που εξετάζεται πολυεπίπεδα, σε βάθος αλλά και έντονα τα δημοκρατικά αντανακλαστικά της.

Πρόκειται για ένα Λεύκωμα συμβολή για την ιστορία της Εκπαίδευσης, μέσα από τη διαδρομή του Γυμνασίου Καρπενησίου: με τις ωραίες στιγμές, τη συμβολή των καθηγητών, αλλά και τα προβλήματα που δημιούργησε η συντηρητική νοοτροπία της εποχής, τη ζωντάνια της μαθητικής κοινότητας που όταν της δινόταν η ευκαιρία αποτελούσε μια πηγή δημιουργίας ξεπερνώντας τα ασφυκτικά όρια της πόλης, τα ήθη της εποχής, τις δραστηριότητες σε ποικίλους τομείς: πολιτιστικούς, καλλιτεχνικούς, αθλητικούς κ.λ.π, τους εμπνευσμένους δασκάλους που συνέβαλαν στην εξέλιξη των μαθητών.