Τρίτη, 14 Ιουλίου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

Στη Βουλή η παράταση στα 8μηνα των δασεργατών. Κατατέθηκε τροπολογία επέκτασης του προγράμματος κοινωφελούς

Συνολικά 77 άνθρωποι απασχολούνται τους τελευταίους μήνες στα Δασαρχεία Καρπενησίου και Φουρνάς, στο πλαίσιο του προγράμματος πυροπροστασίας με 5.066 εποχικούς υπαλλήλους σε όλη τη χώρα. Όπως όλα δείχνουν, το πρόγραμμα θα πάρει παράταση για άλλους οκτώ (8) μήνες και οι εργαζόμενοι θα δουν νέο, αυξημένο μισθό.dasarxeio-fourna

Όπως έγραφαν, από τις αρχές του Φεβρουαρίου, τα «Ευρυτανικά Νέα», η απόφαση για επέκταση - παράταση του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας είχε «κλειδώσει» και απέμενε να καθοριστούν οι λεπτομέρειες. Τα συναρμόδια υπουργεία έκριναν ως αναγκαία την απόφαση αυτή, με τη λογική ότι οι εν ενεργεία απασχολούμενοι θα ήταν πιο χρήσιμοι και παραγωγικοί κατά τους θερινούς μήνες.

Στην Ευρυτανία, αυτό είναι πράγματι αλήθεια, καθώς τον χειμώνα είναι φύσει αδύνατο να γίνουν καθαρισμοί/αποψιλώσεις σε δασικά οικοσυστήματα. Μην ξεχνάμε, πως λόγω γραφειοκρατικών αστοχιών της κεντρικής εξουσίας, οι εργαζόμενοι στα Δασαρχεία Καρπενησίου και Φουρνάς δεν είχαν καν τον απαραίτητο, πιστοποιημένο εξοπλισμό και πρακτικά δεν παρείχαν έργο.

Επέκταση και αύξηση μισθού

Η Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου και ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, κατέθεσαν -πριν λίγες ημέρες- στη Βουλή τροπολογία με την οποία επεκτείνεται το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας για την αντιπυρική προστασία των δασικών οικοσυστημάτων της χώρας. Παράλληλα, θα γίνει εξίσωση των αμοιβών του προγράμματος με τους νέους αυξημένους κατώτατους μισθούς -αναδρομικά από 1/2/2019.

Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας απασχολούνται ήδη 5.066 εργαζόμενοι, με αντικείμενο την αντιπυρική προστασία των δασών και των δασικών εκτάσεων και με την τροπολογία δίνεται η δυνατότητα παράτασης του προγράμματος.

«Η δυνατότητα επέκτασης κρίνεται απαραίτητη για την πληρέστερη προστασία των δασικών οικοσυστημάτων, δεδομένης της υψηλής επικινδυνότητας για πυρκαγιές κατά τους θερινούς, ιδίως, μήνες. Με τον τρόπο αυτό, θα δύναται να αντιμετωπίζονται τυχόν έκτακτες και επείγουσες ανάγκες, οι οποίες χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης και ανάγονται στην προστασία του δημοσίου συμφέροντος», επισημαίνεται στην αιτιολογική έκθεση.

Κατατέθηκε, επίσης, τροπολογία με την οποία αυξάνονται οι αμοιβές των απασχολούμενων στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας. Συγκεκριμένα, οι αμοιβές των εργαζομένων εξισώνονται με τον νέο αυξημένο, κατώτατο μισθό και ταυτόχρονα καταργείται η χαμηλότερη αμοιβή που ίσχυε για τους εργαζόμενους κάτω των 25 ετών, στα προγράμματα. Η αύξηση των αμοιβών της κοινωφελούς εργασίας θα ισχύσει αναδρομικά από την 1/2/2019, την ημερομηνία ισχύος της αύξησης του κατώτατου μισθού στα 650 ευρώ.

Επίσημες ανακοινώσεις, αναμένονται προσεχώς.