Τρίτη, 14 Ιουλίου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

Μετά τις 20 Μαρτίου η οριστική απόφαση του ΣτΕ για τα αιολικά στα Άγραφα. Ζητά περισσότερα στοιχεία από εταιρείες και φορείς

Το Συμβούλιο της Επικρατείας ανέβαλε την έκδοση οριστικής απόφασης για το ζήτημα της εγκατάστασης (ή μη) αιολικών πάρκων στα βουνά των Αγράφων. Το θέμα συζητήθηκε την περασμένη Τετάρτη (20/2) στο Αρσάκειο Μέγαρο, ωστόσο το ΣτΕ δεν αποφάνθηκε οριστικά για το ζήτημα.STE-arsakeio-megaro-athens

Η τελική απόφαση θα εκδοθεί μετά και την υποβολή από τις εταιρείες κατασκευής της λεγόμενης ειδικής οικολογικής αξιολόγησης καθώς και την προσκόμιση στοιχείων (μέχρι τις 20/3) από τη μεριά των φορέων που θα επιχειρήσουν να αντικρούσουν το τεχνικό υπόμνημα που κατατέθηκε από την εργολήπτρια εταιρεία.

Υπενθυμίζεται ότι, όπως είχαν γράψει τα «Ευρυτανικά Νέα», πρόσφατα, κατά τη συζήτηση των ασφαλιστικών μέτρων το ΣτΕ απέρριψε αίτηση αναστολής την οποία είχαν καταθέσει κάτοικοι, σύλλογοι και φορείς των Αγράφων. Το ΣτΕ, στο σκεπτικό της 30σέλιδης απόφασής του, απέρριψε τους ισχυρισμούς των φορέων, ενώ χαρακτήρισε τα αιολικά ως «...έργα δημοσίου συμφέροντος» που συμβάλουν «γενικότερα, στην προστασία του Περιβάλλοντος».

Στη συζήτηση της 20ης Φεβρουαρίου επί των αιτήσεων ακύρωσης των αιολικών, έδωσαν δυναμικό παρών μέλη του Δικτύου Φορέων και Πολιτών για την Προστασία των Αγράφων, αντιπροσωπεία του ΚΚΕ κ.α.

Επιπλέον στοιχεία ζητά το ΣτΕ

Η τελική απόφαση θα εκδοθεί μετά και την υποβολή από τις εταιρείες κατασκευής Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης καθώς και προσκόμιση στοιχείων από την πλευρά των φορέων που να αντικρούουν το τεχνικό υπόμνημα που κατατέθηκε από την εργολήπτρια εταιρεία.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το Δίκτυο, «…οι επενδύτριες εταιρίες παραδέχτηκαν στο δικαστήριο ότι δεν μπορούν να ξεκινήσουν καμία εργασία εγκατάστασης προτού προσκομίσουν την Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση -η οποία εκκρεμεί από το 2015 και πρέπει επίσης να εγκριθεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος».

«Η υποχρέωση υποβολής και έγκρισης της Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης τέθηκε ως όρος για την έναρξη των εργασιών εγκατάστασης τόσο από το ΣτΕ (κατά την εκδίκαση των αιτήσεων αναστολής) όσο και από το Δασαρχείο Καρδίτσας κατόπιν Αναφορών-Καταγγελιών μας προς όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες», αναφέρουν επίσης οι άνθρωποι του Δικτύου.

Το ΣτΕ έδωσε προθεσμία μέχρι τις 20 Μαρτίου στους φορείς-συλλόγους προκειμένου να εμπλουτίσουν την αντίκρουση του Τεχνικού Υπομνήματος που προσκόμισαν οι εταιρείες «και με το οποίο επί της ουσίας συνομολογούν αφενός τις σοβαρές επιστημονικές πλημμέλειες και αντιφάσεις των Μελετών τους (…) και αφετέρου την τεχνική αδυναμία κατασκευής των αιολικών σταθμών, όπως αυτοί έχουν αδειοδοτηθεί, χωρίς την μετατροπή των Αγράφων σε 'κρανίου τόπο'», αναφέρει το Δίκτυο και προαναγγέλλει εντατικοποίηση του αγώνα το επόμενο διάστημα.