Πέμπτη, 2 Ιουλίου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

«Οι δρόμοι οδηγούν στη… γνώση!». Άρθρο του Πύρρου Νάτση περί της ονοματοδοσίας της πόλης του Καρπενησίου (έντυπη έκδοση)

Κάθισα και μέτρησα. Υπάρχουν περίπου 212 ονόματα στους δρόμους της πόλης μας. Κάθε όνομα με την ιστορία και τη σημασία του. Η υπερηφάνεια και το πατριωτικό αίσθημα δε γεννιούνται μόνο όταν διαβάζουμε ιστορία, όταν γιορτάζουμε εθνικές επετείους, όταν -ελάχιστες φορές στη ζωή μας- επισκεπτόμαστε την Ακρόπολη, τα μουσεία μας, τους ιστορικούς, αρχαιολογικούς χώρους που καλύπτουν σχεδόν κάθε τετραγωνικό μέτρο της επιφάνειας της Πατρίδας μας.ydras-6-dimarxeio1

Η ιστορική συγκίνηση δημιουργείται σε κάθε μας βήμα, όταν στις πινακίδες των δρόμων συναντάμε ένα ιστορικό όνομα… Το μάθημα "Πατριδογνωσίας" και "Ελληνομάθειας" που είναι γραμμένο στις γωνίες των δρόμων πρέπει να "φτάσει" και κυρίως να μπει στο μυαλό και την ψυχή του κάθε πολίτη, του κάθε μαθητή, και για τι όχι και του κάθε επισκέπτη της πόλης μας.

Το περιβάλλον αρχίζει έξω από την πόρτα μας και η "μελέτη περιβάλλοντος" περιλαμβάνει και τόσο το ιστορικό περιβάλλον, όσο και το κοινωνικό και το φυσικό. Η γνώση της τοπικής ιστορίας συνδέεται με τη γνώση της γενικής ιστορίας μέσα απ’ όσο το δυνατόν περισσότερες οπτικές γωνίες.

Έτσι οι δρόμοι αρχίσουν να μας οδηγούν στη… γνώση! Ποια γνώση; Εδώ ξεκινάνε τα δύσκολα.

Εάν κάποιος θελήσει να μάθει την ιστορία του τόπου μας μέσα από τις ονομασίες των δρόμων, θα βρεθεί σε πλήρες αδιέξοδο. Αυτό που έχει συμβεί με τις ονομασίες, τις μετονομασίες και τη σύγχυση με τις ονομασίες των οδών δεν έχει γίνει σε καμία πόλη του κόσμου. Είναι ελλιπείς οι αναφορές σε ιστορικά πρόσωπα που συνδέονται με την τοπική ιστορία παλιότερη και νεότερη, καθώς και ελάχιστες οι αναφορές στο μυθολογικό παρελθόν της περιοχής.

Για παράδειγμα, δεν υπάρχει δρόμος με το όνομα του μυθολογικού ήρωα Εύρυτου σε καμία από της περίπου διακόσιες πινακίδες της πόλης. Λείπει, όχι μόνο το όνομα του Εύρυτου, αλλά και του συνόλου της μυθολογικής του οικογένειας, της συζύγου του Αντιόπης, και των παιδιών του Τοξέα, Κλύτου, Δηίωνα, Ίφιτου και Ιόλης.

Ένα πρόβλημα που πρέπει να διορθωθεί το συντομότερο δυνατόν. Υπάρχει λύση; Ναι. Στην πόλη (αν δεν "βρεθούν" καινούργιοι δρόμοι) έχουμε τουλάχιστον 10 πλατείες και παιδικές χάρες χωρίς ονομασία. Η δημοτική αρχή μπορεί να "βαπτίσει" τους χώρους αυτούς με τα ονόματα της γενεαλογικού δέντρου της βασιλικής μυθολογικής "ταυτότητάς" μας.

Στον οδικό χάρτη των πόλεων επαναλαμβάνονται τα ίδια ονόματα πολλές φορές και υπέρ εκπροσωπείται η περίοδος της Βασιλείας στην Ελλάδα με ονόματα βασιλέων, βασιλισσών και πριγκήπων. Η δυναστεία Γκλύξμπουργκ κατέχει συνολικώς 144 δρόμους. 3500 χρόνια ιστορίας και ακόμα συναντάμε στο λεκανοπέδιο της Αττικής 102 οδούς με το όνομα Θ. Κολοκοτρώνη, 97 οδούς Αθανασίου Διάκου, 90 Γ. Καραϊσκάκη, 85 Ελ. Βενιζέλου, 31 οδούς Γ. Παπανδρέου.

Στην πόλη μας ολόκληρη ορεινή συνοικία θυμίζει Αιγαίο, αφού όλοι οι δρόμοι έχουν ονόματα νησιών. Κανένα από αυτά δεν μας τίμησε ανάλογα. Ούτε εμείς δεν τους το ζητήσαμε επίσημα με ένα απλό χαρτί στους Δήμους τον περιοχών αυτών.

Μπορούμε να αναφερθούμε και σε άλλες περιπτώσεις και σε άλλες περιοχές. Όλα αυτά δεν μας αφορούν άμεσα. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να ακουστούν και να απλωθούν στους δρόμους της πόλης και όλης της Ελλάδας, ονόματα που έχουν να κάνουν με την ταυτότητα, την ιστορία και την διαφήμιση της περιοχής μας.

Είναι μία ευκαιρία εκτός από τα άλλα στα οποία αναφερθήκαμε, να προσπαθήσουμε να διαφημίσουμε την πόλη και την περιοχή και για τουριστικούς σκοπούς. Οι Δήμοι και τα δημοτικά συμβούλια πρέπει να συνεργαστούν και να ωφεληθούν ανάλογα. Για την τουριστική προβολή της πόλης μας θα μπορούσε η δημοτική αρχή στο μέλλον να επιδιώξει τη συνεργασία με άλλους δήμους για να δοθούν ονόματα της δικής μας ιστορίας και ονόματα ευρυτανικών τοπωνυμιών σε άλλες μεγάλες πόλεις, κάτι που δεν έχει γίνει μέχρι τώρα.

Μπορεί να γίνει κάτι σε επίπεδο νομοθετικής παρέμβασης;

Το νομοθετικό πλαίσιο υπάρχει. Αυτό που λείπει είναι η αλλαγή νοοτροπίας .

Οι ελληνικοί τόποι και η ιστορία τους πρέπει να τύχουν ιδιαίτερου σεβασμού και οι δρόμοι της πόλης μας να μην οδηγούν στο πουθενά. Όποιος κι αν είναι αυτός που θα πάρει τα ηνία του δήμου στις επόμενες εκλογές να μην λέει ο ένας στον άλλο τα λόγια τραγουδιού που λέει ο Μαργαρίτης.


Δε με νοιάζει, μη σε νοιάζει

οι δρόμοι που τραβάμε

Κι ο δικό σου, κι ο δικός μου

Στο πουθενά μας πάνε.

 

 Πύρρος Νάτσης

 Καρπενήσι 28/03/2019