Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου 2020

ev media-logo

Δικαίωμα ψήφου ζητούν οι Ευρυτάνες ομογενείς των ΗΠΑ. Επιστολή της Ένωσης «Το Βελούχι» προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας (έντυπη)

Τη θέσπιση του νομικού πλαισίου ώστε να γίνει δυνατή η παροχή του δικαιώματος ψήφου στους αποδήμους, αιτείται με διακήρυξή της η Ένωση Ευρυτάνων Αμερικής «Το Βελούχι», υπογραμμίζοντας το διαρκές ενδιαφέρον των ομογενών για τις εξελίξεις στην Ελλάδα.

omogeneis-velouchi-kalpi

 

Διακήρυξη με αίτημα τη θέσπιση του δικαιώματος του εκλέγειν στους ομογενείς και αποδέκτη τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλο, απέστειλε η Ένωση Ευρυτάνων Αμερικής «Το Βελούχι».

Στην επιστολή των ομογενών εκφράζεται η πάγια και διαρκής επιδίωξή τους να έχουν λόγο στις εκλογικές διαδικασίες της γενέθλιας γης, Ελλάδας, καθότι «…διατηρούν άσβεστη την ελληνική εθνική συνείδηση και ενδιαφέρονται καθημερινά για τις εξελίξεις και για το μέλλον της πατρίδας μας», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Στη διακήρυξη τονίζεται, ακόμα, η έμπρακτη και διαχρονική προσφορά της Ένωσης στο κοινωνικό, πολιτιστικό, εκπαιδευτικό γίγνεσθαι της Ευρυτανίας και οι ισχυροί δεσμοί που ενώνουν ακόμα την ομογένεια με τον τόπο.

Η διακήρυξη κοινοποιείται στον Υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για τον Απόδημο Ελληνισμό, κ. Τέρενς Κουίκ, τον Βουλευτή Ευρυτανίας κ. Κων/νο Κοντογεώργο, τον Περιφερειάρχη Στερεάς κ. Κων/νο Μπακογιάννη και τους Δημάρχους Καρπενησίου και Αγράφων κ.κ. Νικόλαο Σουλιώτη και Θεόδωρο Μπαμπαλή.

Η ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

ΠΡΟΣ: Τον Εξοχότατο Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κον. Προκόπιο Παυλόπουλο

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Ευρυτάνων Αμερικής «Το Βελούχι», που εκπροσωπεί τους χιλιάδες αποδήμους Έλληνες που κατάγονται από την Ευρυτανία διακηρύσσει:

1. Η Ένωση μας συσπειρώνει τον μεγαλύτερο αριθμό των Αποδήμων Ευρυτάνων στην Αμερική, ανεξάρτητα από ιδεολογικές και πολιτικές τοποθετήσεις καθώς και κοινωνικές θέσεις και συντονίζει τις δράσεις τους μέσα από τα 17 τμήματα της σε πολλές Πολιτείες.

2. Οι Απόδημοι Ευρυτάνες της Αμερικής που επί πολλές δεκαετίες βρίσκονται έμπρακτα στο πλευρό της γενέτειρας πατρίδας, στέκονται σταθεροί και αταλάντευτοι αρωγοί στην Πατρίδα μας Ελλάδα, προσφέροντας τη βοήθεια τους σε κάθε ανάγκη που προκύπτει. Ενδεικτικά μόνο αναφέρουμε ότι το Νοσοκομείο, το Γυμνασιακό Μέγαρο και το Ίδρυμα Κοινωνικής Πρόνοιας στο Καρπενήσι δημιουργήθηκαν με την ισχυρή συνεισφορά των Ευρυτάνων της Αμερικής, ενώ ακόμη και σήμερα μέσα από τα διάφορα προγράμματα της Ένωσης, όπως οι ετήσιες υποτροφίες σε μαθητές και σπουδαστές, οι εκδόσεις, τα ανθρωπιστικά βοηθήματα, η ενίσχυση των Κοινωνικών Παντοπωλείων Καρπενησίου και Αγράφων , η τακτική κάθε χρόνο βοήθεια σε παιδιά με ειδικές ανάγκες κ.ά.

3. Τα περισσότερα μέλη της Ένωσης, ιδιαίτερα οι απόδημοι μετά τον Πόλεμο, διατηρούν ισχυρές σχέσεις με την Πατρίδα, καθώς εξακολουθούν να είναι εγγεγραμμένοι στα Δημοτολόγια των χωριών και των πόλεων καταγωγής τους και να διατηρούν περιουσιακά στοιχεία σε αυτά. Το σπουδαιότερο είναι ότι διατηρούν άσβεστη την ελληνική εθνική συνείδηση και ενδιαφέρονται καθημερινά για τις εξελίξεις και για το μέλλον της πατρίδας μας.

4. Δεδομένων όλων αυτών, η Ένωση Ευρυτάνων Αμερικής «Το Βελούχι» απαιτεί να υλοποιηθεί άμεσα η από πολλών ετών μονίμως επαναλαμβανόμενη υπόσχεση από όλες τις κυβερνήσεις για την παροχή του δικαιώματος ψήφου στους αποδήμους, η οποία άλλωστε αποτελεί και πρόνοια του Συντάγματος. Το Ελληνικό Σύνταγμα στην παράγραφο 4 του άρθρου 51 το αναφέρει ρητώς.

5. Η Ελληνική πολιτεία οφείλει να υλοποιήσει αυτή τη συνταγματική πρόνοια, θεσπίζοντας τον αναγκαίο νόμο, ο οποίος πρέπει να προβλέπει τη σύνταξη των εκλογικών καταλόγων των αποδήμων κατά εκλογική περιφέρεια, όπως γίνεται με τα τμήματα των ετεροδημοτών, τις διαδικασίες ψηφοφορίας και πρώτα απ' όλα την επιστολική ψήφο, η οποία θα διευκολύνει και εκείνους από τους Αποδήμους που είναι εγγεγραμμένοι ακόμη στους εκλογικούς καταλόγους της γενέτειρας τους.