Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου 2020

ev media-logo

Σε ισχύ από την Πρωτομαγιά η αντιπυρική περίοδος. Τι προβλέπει η απόφαση της ΠΕ.ΠΥ. Στερεάς Ελλάδας για την υπαίθρια καύση

5

Ανήμερα Πρωτομαγιάς ξεκινά και φέτος η αντιπυρική περίοδος. Σύμφωνα με σχετική Διάταξη που εξέδωσε η Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση Στερεάς Ελλάδας, από 1η Μαΐου έως και 31 Οκτωβρίου 2019, απαγορεύεται, λόγω αυξημένης επικινδυνότητας, οποιαδήποτε καύση στα δάση, τις δασικές, χορτολιβαδικές και αγροτικές εκτάσεις, που βρίσκονται σε βραχώδεις ή πετρώδεις περιοχές σε πεδινά ή ανώμαλα εδάφη και λόφους της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας -εκτός του νομού Ευβοίας όπου ο ως άνω περιορισμός ισχύει ήδη από 1/4/2019.

Υπό προϋποθέσεις μόνο με ειδική άδεια από τις κατά τόπους Π.Υ., θα επιτρέπεται η καύση γεωργικών υπολειμμάτων, πρωινές ώρες σε ημέρες με χαμηλό δείκτη επικινδυνότητας.

Φωτιές από αμέλεια στο Καρπενήσι

Μην ξεχνάμε, πάντως, πως σε διάστημα 2,5 ετών, πέριξ του Καρπενησίου έχουν ξεσπάσει πυρκαγιές που, όπως αποδείχθηκε από την προανάκριση, ξεκίνησαν από εργασίες σε χωράφια με τη χρήση πυρός.

Η πιο επικίνδυνη από αυτές εκδηλώθηκε τον Οκτώβριο του 2017 στη θέση «Μαυρονέρια» και έκαψε 300 στρέμματα δασικής και χορτολιβαδικής έκτασης, ποιμνιοστάσια, μελίσσια κ.α. Μόλις πρόσφατα, τον Μάρτιο του 2019, βόρεια της πόλης προκλήθηκε φωτιά -ξανά από αγροτικές εργασίες.

Αμφότερες, χρονικά ήταν εκτός της αντιπυρικής περιόδου, σε ημέρες ωστόσο που ο δείκτης επικινδυνότητας ήταν μεγάλος λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν. Η μη τήρηση μέτρων ασφαλείας επέτρεψε στις φωτιές να λάβουν γρήγορα διαστάσεις. Όσοι καίνε ξερόχορτα ή για οποιαδήποτε λόγο κάνουν χρήση φωτιάς σε υπαίθριο χώρο, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και υπεύθυνοι, ώστε να μη θέσουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και περιουσίες.