Τρίτη, 7 Ιουλίου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

Ενθουσίασαν στον Βόλο οι χορωδοί της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής & Παραδοσιακών Οργάνων της Ι.Μ. Καρπενησίου (βιντεο)

Την εξαιρετική δουλειά που επιτελείται στους κόλπους της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής & Παραδοσιακών Οργάνων της Ι.Μ. Καρπενησίου είχαν την ευκαιρία να προβάλουν στον Βόλο οι χορωδοί - μέλη της.xorodoi-volos1

Τη Δευτέρα 13 Μαΐου 2019, η Χορωδία της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής και Παραδοσιακών Οργάνων της Ι.Μ. Καρπενησίου διοργάνωσε εκπαιδευτική επίσκεψη στο Μουσικό Σχολείο Βόλου.

Η εκδήλωση έγινε στα πλαίσια γνωριμίας και πολιτιστικής ανταλλαγής με Μουσικά Σχολεία, αλλά και προβολής της ευρυτανικής παράδοσης.

Η πενηνταμελής χορωδία απαρτίζεται από μαθητές όλων των Δημοτικών, των Γυμνασίων, των Λυκείων, αλλά και ανθρώπων που αγαπούν το παραδοσιακό τραγούδι και τη μουσική γενικότερα. Το ίδιο πρόγραμμα παρουσίασε και το Σάββατο 11 Μαΐου στο Ίδρυμα Χρονίων Παθήσεων Καρπενησίου.

Αρχικά, οι μαθητές της Σχολής παρακολούθησαν παραδοσιακά χορωδιακά τραγούδια και κατόπιν παρουσίασαν ένα πρόγραμμα με αναστάσιμους ύμνους και επίκαιρα ανοιξιάτικα τραγούδια με αντιπροσωπευτικές ευρυτανικές επιλογές. Το κοινό ενθουσιάστηκε και από την απόδοση της χορωδίας και από το κλαρίνο του μαθητή του ΕΠΑΛ, Χρήστου Κοράκη. Το ζωναράδικο και το τσάμικο προκάλεσε τις έντονες επευφημίες μαθητών και καθηγητών.

ΒΙΝΤΕΟ

Αμέσως μετά, ο αποσπασμένος από το 2ο Γυμνάσιο Καρπενησίου φιλόλογος Βασίλειος Κλείτσας, ξενάγησε τους Ευρυτάνες στους χώρους του Σχολείου. «Μας εντυπωσίασε», λένε οι ίδιοι, «η άψογη οργάνωση, οι πολυπληθείς χώροι και ο πλούσιος σε όργανα εξοπλισμός. Εκτός του βασικού οικοδομήματος, που γίνονται τα βασικά μαθήματα, διαθέτει ένα διώροφο κτήριο με 12 ατομικές αίθουσες διδασκαλίας σε κάθε επίπεδο, πλήρως εξοπλισμένες με κλασσικά και παραδοσιακά όργανα. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι, μετά από το πλουσιοπάροχο γεύμα με το οποίο μας δεξιώθηκαν, σε μια πρόβα του παραδοσιακού συνόλου που παρακολουθήσαμε, μετρήσαμε 13 σαντούρια να παίζουν ταυτόχρονα! Τα παιδιά συζήτησαν με τους καθηγητές μουσικής και έφυγαν με τις καλύτερες εντυπώσεις ελπίζοντας κάποια στιγμή να δημιουργηθεί και η αντίστοιχη δομή στην περιοχή μας».

Στη χορωδία συμμετείχαν οι: Αναγνώστου Απόστολος, Χρήστος και Κατερίνα, Ανδρώνη Δέσποινα, Γεωργούλα Παναγιώτα, Γιαννοπούλου Ευφροσύνη, Γιώγιου Αλεξάνδρα, Γκρίζη Δέσποινα και Εὐάγγελος, Δαράβαλη Κατερίνα, Ηλιόπουλος Διονύσιος και Ελευθέριος, Ηλιοπούλου Ευσταθία και Σοφία, Καψάλη Βασιλική και Κωνσταντίνος, Κοντοπάνου Παρασκευή, Κόπανος Δημήτριος, Κοτρώνης Δημήτριος, Λάππα Δήμητρα, Μακράκης Λάμπρος και Χαράλαμπος, Μαντζούρη Μαρία, Μεριγκούνη Αμαλία, Μουρτογιάννης Γιώργος, Νικολάου Αγγελική, Πρίμπα, Σαρηγιαννίδη Σοφία, Σώρου Κατερίνα, Τριβιζά Άννα και Στέφανος, Τσάκνης Νικόλαος, Τσιάρα Ιωάννα, Μαίρη και Ευάγγελος. Κλαρίνο: Κοράκης Χρήστος, Κρουστά: Ηλιόπουλος Νικόλαος, Τσάκνης Δημήτρης-Μάριος με τον δάσκαλό τους Δημήτριο Ρούσκα, σαντούρι: Σοφία Ηλιοπούλου. Διεύθυνση: Ηλιόπουλος Αναστάσιος.