Τρίτη, 4 Αυγούστου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

Εκλογές στον πιο γερασμένο νομό της Ευρώπης. To Associated Press ήρθε στην Ευρυτανία και αυτά είναι όσα κατέγραψε (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

Το φαινόμενο της ερήμωσης του τόπου, της γήρανσης του πληθυσμού και το δημογραφικό πρόβλημα της Ευρυτανίας απασχόλησαν το Associated Press, που, με αφορμή, τις πρόσφατες εκλογές της 26ης Μαΐου, πραγματοποίησε ρεπορτάζ στο Καρπενήσι και χωριά του νομού, συνομιλώντας με μόνιμους κατοίκους. Οι δημοσιογράφοι του διεθνούς πρακτορείου προσπάθησαν να προσδιορίσουν τις αιτίες του προβλήματος και να ανιχνεύσουν τις προοπτικές στο εγγύς μέλλον.1

"Τετάρτη 15 Μαΐου 2019, η Αλεξάνδρα Τριανταφυλλοπούλου, 91 ετών, κάθεται σε παγκάκι στο χωριό Καλεσμένο Ευρυτανίας, στην κεντρική Ελλάδα" (λεζάντα του AP)

«Στην ορεινή περιοχή Ευρυτανία, της Ελλάδας, τα έλατα καλύπτουν τους λόφους, τα ελάφια και οι λύκοι περιπλανιούνται στο καταπράσινο τοπίο και οι καταρράκτες προσδίδουν στο εντυπωσιακό τοπίο, κερδίζοντας έτσι το παρατσούκλι "Μικρή Ελβετία". Ωστόσο, πιο δύσκολο είναι να βρεθούν νέοι άνθρωποι»: Με αυτόν τον πρόλογο το AP αρχίζει το οδοιπορικό του στην πρωτεύουσα της Ευρυτανίας, νομός που «διαθέτει», όπως συνεχίζουν οι δημοσιογράφοι Derek Gatopoulos και Theodora Tongas, «τον γηραιότερο πληθυσμό σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι κάτοικοι είναι κατά μέσο όρο 54,3 ετών».

Το διεθνές πρακτορείο αναφέρεται στις τετραπλές εκλογές της 26ης Μαΐου στην Ευρυτανία, όπου οι άνω των 55 ετών ψηφοφόροι αποτελούν πλειοψηφία (δείτε ΕΔΩ το σχετικό ρεπορτάζ των «Ευρυτανικών ΝΕΩΝ» για την ηλικιακή κατανομή του εκλογικού σώματος) και οι νέοι απέχουν από τις κάλπες με αυξανόμενο ρυθμό.

2

 "Τρίτη 14 Μαΐου, φωτογραφία ενός ηλικιωμένου να ανηφορίζει στην πόλη του Καρπενησίου" (λεζάντα του AP)

«Τώρα μόνο οι ηλικιωμένοι μένουν», λέει ο 91χρονος Κώστας Θύμιος, κάνοντας ένα διάλειμμα από ένα παιχνίδι τάβλι σε ένα κέντρο κοινότητας (σ.σ το ΚΑΠΗ) στην πόλη του Καρπενησίου. «Δεν υπάρχουν θέσεις εργασίας και δεν παράγουμε τίποτα πια. Η περιοχή έχει τελειώσει», διαβάζουμε στο ίδιο ρεπορτάζ, που αναγάγει το δημογραφικό σε ένα από τα κυριότερα προβλήματα αυτή τη στιγμή για την Ελλάδα.

«Απέναντι από το κοινοτικό κέντρο στο Καρπενήσι, η 36χρονη πολιτικός μηχανικός Ευτυχία Παπαδημητρίου ασκεί εκστρατεία για μια θέση στο δημοτικό συμβούλιο, με την κόρη της, 8 ετών. Το μεγαλύτερο μέρος της προσέλκυσης γίνεται πρόσωπο με πρόσωπο σε απομακρυσμένα χωριά, μερικά από τα οποία εξυπηρετούνται από τις δημόσιες συγκοινωνίες μόνο μία φορά το μήνα», αναφέρει το AP. «Οι άνθρωποι θέλουν να θυμάσαι τι τους είπες και ποιοι είναι. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούν να σου πουν ότι προσπαθείς πραγματικά να καλύψεις τις ανάγκες τους», προσθέτει η ίδια.5

"Τρίτη 14 Μαΐου, ένας ηλικιωμένος περνά μπροστά από αφίσες για τις εκλογές, στο Καρπενήσι" (λεζάντα του AP)

Το Associated Press αναφέρεται, ακόμα, στη μεγάλη φυγή, στα χρόνια της κρίσης, 500.000 και πλέον ανθρώπων προς χώρες του εξωτερικού για ένα καλύτερο μέλλον, με τον ελληνικό πληθυσμό σε ηλικία εργασίας να αναμένεται να συρρικνωθεί κατά περίπου 40% έως το 2070, προοπτική που «…θα επιφέρει μεγάλο σύνολο επιπτώσεων για την οικονομία, για το συνταξιοδοτικό και για πολλές άλλες πτυχές της κοινωνικής ζωής συνολικά», λέει στο AP o Βασίλειος Κατσαρδής, σύμβουλος και υπεύθυνος τύπου της Ομάδας GUE-NGL στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Οι κάτοικοι της Ευρυτανίας δεν αισθάνονται άνετα με την αυξανόμενη ισχύ της ψήφου των ηλικιωμένων και αισθάνονται ότι έχουν λίγη δύναμη να αλλάξουν τη συνεχιζόμενη παρακμή της περιοχής», συνεχίζει το AP.

«Ο Θύμιος και οι συνταξιούχοι του φίλοι, οι περισσότεροι στα 80, ανέφεραν μια πληθώρα λόγων για την παρακμή της Ευρυτανίας - από την κατάρρευση της υλοτομίας, μέχρι την απόφαση βελτίωσης των δρόμων που τελικά διευκόλυναν τους νέους να δουν τον κόσμο και να φύγουν», διαβάζουμε ακόμα.

6

"Τρίτη 14 Μαΐου, συνταξιούχοι κάθονται σε ένα κέντρο ηλικιωμένων, στο Καρπενήσι" (λεζάντα του AP)

«Οι ηλικιωμένοι υπέφεραν εδώ και τόσα χρόνια», λέει ο κ. Θανάσης Λεπενιώτης στο διεθνές πρακτορείο και καταλήγει: «Βοήθησαν να σπουδάσουν τα παιδιά τους, που κατέληξαν να απομακρύνονται από τον τόπο. Γι’ αυτό έχει ερημώσει ο τόπος εδώ. Και οι ηλικιωμένοι πεθαίνουν».

3

Ο 82χρονος Θανάσης Λεπενιώτης, με τις κατσίκες του, στο Κερασοχώρι Ευρυτανίας

4

Ξανά στο Κερασοχώρι, την Τρίτη 14/5/197

Κέντρο Καρπενησίου, Τρίτη 14/5/19

8

Ένας ηλικιωμένος κρατά τη μαγκούρα του, στο Καρπενήσι

Όλο το ρεπορτάζ του Associated Press ΕΔΩ