Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου 2020

ev media-logo

Νέο βιβλίο από τον Παναγιώτη Μαντζούφα. Κυκλοφόρησε με τίτλο «Καίριος Λόγος. Αξιώματα - Αφορισμοί - Στοχασμοί»

«Καίριος Λόγος. Αξιώματα - Αφορισμοί - Στοχασμοί»: αυτός είναι ο τίτλος του νέου βιβλίου (100 σελ.) του Ευρυτάνα Παναγιώτη Μαντζούφα, που κυκλοφόρησε μόλις πρόσφατα από τις εκδόσεις «Πρωτοπορία».biblio-mantzoufas-anthologia1

 

Ο επίκουρος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου του τμήματος Νομικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης γράφει στο οπισθόφυλλο του βιβλίου που επιμελήθηκε:

«Τι επιδιώκει κάποιος που γράφει αξιώματα και αφορισμούς; Ποιες ευαισθησίες αγγίζει ο καίριος λόγος, αυτός που αποστάζει πικρές εμπειρίες, λάθη και ευστοχίες επιλογών, χαρμόσυνες συναντήσεις, ματαιώσεις και ανατάσεις;

Δεν μπορεί κανείς να απαντήσει με βεβαιότητα. Σίγουρο είναι ότι η σχετική γραμματεία από τους ηθικολόγους του ύστερου μεσαίωνα μέχρι τους σύγχρονους στοχαστές μάς έχει δώσει δείγματα σπάνιου φιλοσοφικού βάθους και ευθυβολίας, ικανά συχνά να μας αναπτερώσουν το ηθικό, ακόμα και όταν περιγράφουν δυσάρεστα συναισθήματα. Η αγάπη προς το είδος αυτού του λόγου, που με οδήγησε σε αυτή τη μικρή ανθολόγηση, συνδέεται με τους ανθρώπους που συναναστράφηκα στην παιδική μου ηλικία.

Το μικρό αυτό βιβλίο είναι αφιερωμένο σε αυτούς τους «ήρωες» των παιδικών μου χρόνων που γνωρίζανε ότι η γλώσσα τσακίζει κόκαλα, αλλά και ότι οι «τραυματίες» θα «περιθάλπονταν» προσηκόντως από την ίδια την κοινότητα των αγαπημένων φίλων.».