Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου 2020

ev media-logo

Μυρτώ Παπανικολάου, η «πρώτη των πρώτων» στην Ευρυτανία, που συγκέντρωσε 18.745 μόρια στις Πανελλαδικές (έντυπη)

(απόσπασμα ρεπορτάζ από την έντυπη έκδοση της Τετάρτης 3 Ιουλίου 2019)

Κάθε χρόνο, ανάμεσα στις πολλές αξιόλογες επιδόσεις που καταφέρνουν τα Ευρυτανόπουλα, υπάρχουν τα παιδιά που ξεχωρίζουν και διακρίνονται. Είναι οι υποψήφιοι των πανελλαδικών που συγκέντρωσαν τις υψηλότερες βαθμολογίες, είδαν τους κόπους και τον μόχθο τους να δικαιώνονται και χαμογέλασαν πλατιά στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, καθώς πλέον ανοίγεται μπροστά τους η πόρτα για την ελίτ της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.papanikolaou-mirto-gel1

Τα «Ευρυτανικά Νέα» συνομίλησαν με τους φετινούς αριστούχους, δύο κορίτσια και δύο αγόρια, απόφοιτους του ΓΕΛ Καρπενησίου, που συγκέντρωσαν από 18.435 έως 18.745 μόρια. Οι αριστούχοι των φετινών πανελλαδικών αναλύουν τα «κλειδιά» της επιτυχίας τους, δίνουν συμβουλές και εξομολογούνται τα όνειρά τους. Στο παρόν άρθρο μας μιλά η «πρώτη των πρώτων» στην Ευρυτανία, η Μυρτώ Παπανικολάου, του ΓΕΛ Καρπενησίου, που πέτυχε 18.745 μόρια στις πανελλαδικές 2019.

«Πώς πετυχαίνει κανείς έναν τέτοιο βαθμό;

Η απάντηση είναι απλή: με αφοσίωση»

Αποτελεί, την εφετινή χρονιά των πανελλαδικών, την «πρώτη των πρώτων» στον νομό Ευρυτανίας. Η Μυρτώ Παπανικολάου, του Νικολάου και της Ιωάννας (Μπομποτσιάρη), απόφοιτη του Γενικού Λυκείου Καρπενησίου, συγκέντρωσε 18.745 μόρια, πετυχαίνοντας πολύ υψηλές ή άριστες επιδόσεις σε όλα τα μαθήματα. Μαθήτρια της Θεωρητικής Κατεύθυνσης, άγγιξε το απόλυτο 20 στην Ιστορία (19.9), έγραψε 19.3 στα Λατινικά, 18.4 στα Αρχαία και 17.2 στη Νεοελληνική Γλώσσα (Έκθεση).

Όσο για το πώς πετυχαίνει κάνεις μια τέτοια βαθμολογική επίδοση, η απάντησή της είναι απλή και συμπυκνώνεται στη λέξη «αφοσίωση». «Βέβαια», σημειώνει στα «Ευρυτανικά Νέα», «πέρα από τα συνηθισμένα "να έχετε πρόγραμμα" και "χρειάζονται και κάποιες θυσίες", θέλω να πω στα παιδιά που δίνουν του χρόνου να μην είναι αυστηροί με τον εαυτό τους και να μην συγκρίνονται με άλλους».

Όπως σημειώνει, «ο κάθε μαθητής είναι διαφορετικός και έχει τους δικούς του ρυθμούς και τις δικές του δυνατότητες. Το σημαντικό είναι να κάνουμε το καλύτερο δυνατόν τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή και να μην σκεφτόμαστε εκ των υστέρων πώς θα μπορούσαμε να είχαμε πράξει διαφορετικά».

Χρειάστηκε να θυσιάσει ώρες από τον ύπνο της και αρκετά από τα ενδιαφέροντά της, καθώς και χρόνο με την οικογένεια και τους φίλους, ωστόσο το τελικό αποτέλεσμα δικαίωσε αυτή την επιλογή της.

Εάν υπήρχε κάποιο μάθημα που τη δυσκόλεψε, ως προς τη διαχείρισή του, αυτό ήταν τα Αρχαία, λέει, λόγω μεγάλου όγκου ύλης, ενώ, όσον αφορά στα φετινά θέματα, τονίζει ότι δεν τη δυσκόλεψαν ιδιαίτερα («σίγουρα είχα αντιμετωπίσει πολύ πιο δύσκολα»)· «στη θεωρητική κατεύθυνση, αν είσαι διαβασμένος, θα γράψεις», συμπληρώνει.

Η 18χρονη (γεννημένη στις 21/10/2001), με πολλή προσωπική προσπάθεια και σε αγαστή συνεργασία με τους καθηγητές της στο σχολείο και το φροντιστήριο, πέτυχε έναν βαθμό που της ανοίγει την πόρτα στο ρετιρέ των σχολών της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Τι, λοιπόν, θα επιλέξει στο Μηχανογραφικό της;

«Η αλήθεια είναι», απαντά στη σχετική ερώτηση, «…πως ακόμα δεν το έχω αποφασίσει. Όταν διάλεξα τη θεωρητική είχα στο μυαλό μου την Αγγλική Φιλολογία αλλά τώρα έχω αρχίσει να σκέφτομαι και άλλες σχολές». Η Μυρτώ ευχαριστεί για τη στήριξη και βοήθεια τους γονείς και τους καθηγητές (σε σχολείο και φροντιστήριο) της.