Τετάρτη, 26 Φεβρουαρίου 2020

ev media-logo

(ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ) Χοροί, τραγούδια, ομιλίες & βραβεύσεις στην 1η ημέρα της ΚΝΕ στο Κεφαλόβρυσο

Η μεγαλύτερη, πιο πολυπληθής κατασκήνωση που έχει στηθεί ποτέ στην Ευρυτανία είναι αυτή της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ελλάδας στο Κεφαλόβρυσο, στο πλαίσιο της πανελλήνιας συνάντησης μελών και φίλων της ΚΝΕ για το 28o αντιιμπεριαλιστικό διήμερο. Χιλιάδες νέοι και νέες από όλη τη χώρα έχουν σμίξει από το πρωί της Παρασκευής (12/7) και παίρνουν μέρος στις εκδηλώσεις. Στο Καρπενήσι ήδη και ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, κ. Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος το βράδυ του Σαββάτου, 13 Ιουλίου, θα μιλήσει στην κεντρική πλατεία Καρπενησίου. Το πρωί συναντήθηκε στο δημαρχείο με τον δήμαρχο κ. Σουλιώτη και τον αντιπεριφερειάρχη κ. Τασιό.1

Το απόγευμα της Παρασκευής (12/7) μια πολυπληθής ομάδα κατασκηνωτών και επισκεπτών του διημέρου πραγματοποίησε πεζοπορία σε θέσεις-κλειδιά στη διάρκεια της Εθνικής Αντίστασης πέριξ του Καρπενησίου. Άλλοι συμμετέχοντες παρακολουθούσαν την ίδια ώρα τις συζητήσεις στο χώρο της κατασκήνωσης. Για τις κινητήριες δυνάμεις της Επανάστασης του 1821 μίλησε ο Αναστάσης Γκίκας, μέλος του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ ακολούθησε η εκδήλωση με θέμα «Δοκίμιο Ιστορίας του ΚΚΕ (1918 - 1949): Εφόδιο στις καθημερινές μάχες των νέων κομμουνιστών. Μαθαίνουμε την Ιστορία μας με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον!» με ομιλητές τον Κώστα Σκολαρίκο, μέλος του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ, και τον Άρη Πλωμαρίτη, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και υπεύθυνο της Ιδεολογικής Επιτροπής του ΚΣ.

15

Στον χώρο της κατασκήνωσης λόγο απήθυνε ο Θάνο Μπίμπας, Γραμματέας του Συμβουλίου Περιοχής Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας και μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, ενώ χαιρέτισε και ο Fernando Castro Garcia εκπρόσωπος των Κολεκτίβων Νέων Κομμουνιστών - Ισπανία.

Συγκινητική ήταν η βράβευση μαχητών και μαχητριών του ΔΣΕ, ενώ ακολούθησε η προβολή βίντεο για τη Μάχη του Καρπενησίου. Βραβεύτηκαν ο Ευρυτάνας Πρίμπας Ηλίας, από τον Άγιο Νικόλαο Ευρυτανίας, που ήταν στην Ι Μεραρχία του ΔΣΕ με διοικητή τον καπετάν Γιώτη - Χαρίλαο Φλωράκη, καθώς και η Τσιαγκούδη Βασιλική, από τον Άγιο Νικόλαο Ευρυτανίας, Ανθυπολοχαγός της Σχολής Αξιωματικών, η οποία ήταν μαχήτρια στην ΙΙ Μεραρχία του ΔΣΕ με διοικητή τον θρυλικό Διαμαντή.55

Αργά το βράδυ στήθηκε ένα μεγάλο γλέντι με χορό και τραγούδι, αρχικά μέσω αφιερώματος στα τραγούδια της ΕΑΜικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας από το συγκρότημα της ΚΝΕ και αργότερα με λαϊκό-δημοτικό γλέντι. Στο κλαρίνο ήταν ο Πάνος Πλαστήρας, στο τραγούδι ο Ευρυτάνας Πάνος Θεοδωρογιάννης (φιλική συμμετοχή: Γιώτα Βέη).

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ 13/7

Πρωί: Δραστηριότητες της Μαθητικής Επιτροπής του ΚΣ για μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων.

Επίσκεψη στο Μουσείο Κορυσχάδων (στο χώρο που φιλοξένησε το Εθνικό Συμβούλιο της Πολιτικής Επιτροπής για την Εθνική Απελευθέρωση τον Μάη του 1944).

Οι επισκέψεις θα πραγματοποιηθούν από τις 10.00 έως τις 13.00 σε ομάδες των 100 ατόμων.

Πεζοπορία: Λόφος Αγίου Δημητρίου - Η Μάχη του Καρπενησίου (πανοραμική περιήγηση και αναφορά στους βασικούς σταθμούς της Επιχείρησης του ΔΣΕ στο Καρπενήσι) - Από τις 9.00 έως τις 13.00 τρεις επισκέψεις των 300 ατόμων.

20.00: Πολιτική συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία Καρπενησίου με ομιλητές τον Νίκο Αμπατιέλο, Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ, και τον Δημήτρη Κουτσούμπα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

22.15 Παρουσίαση παραδοσιακών χορών από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καρπενησίου.

22.30 Συναυλία - αφιέρωμα στο πολιτικό τραγούδι με την Ρίτα Αντωνοπούλου (Kεφαλόβρυσο)

00:00 Λαϊκό γλέντι με το συγκρότημα της ΟΠ Δυτικής Ελλάδας της ΚΝΕ.

(Κυριακή 14 Ιούλη: Αναχώρηση των Οργανώσεων)

13

12

14

16

17

2

4

5

6

7