Πέμπτη, 13 Αυγούστου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

Οκτακόσιοι (800) άνθρωποι για τα Μποτσάρεια. Με τη συμμετοχή συλλόγων & φιλαρμονικών απ’ όλη την Ελλάδα οι εκδηλώσεις

Κορωνίδα (και) των φετινών Γιορτών Δάσους -που ήδη ξεκίνησαν- θα είναι τα «Μποτσάρεια», που θα γίνουν σε Καρπενήσι και Κεφαλόβρυσο την Παρασκευή 9 και Σάββατο 10 Αυγούστου. Θα πάρουν μέρος περισσότεροι από 30 σύλλογοι και φιλαρμονικές και περίπου 800 άτομα, από κάθε γωνιά της Ελλάδας.1

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η προετοιμασία για τα «Μποτσάρεια 2019», που θα πραγματοποιηθούν το διήμερο 9 & 10 Αυγούστου. Πρόκειται για εκδηλώσεις - φόρο τιμής στον ήρωα Μάρκο Μπότσαρη, που έπεσε υπέρ πατρίδος στη Μάχη του Κεφαλοβρύσου στις 21 Αυγούστου 1823. Διοργανώνονται από τον δήμο Καρπενησίου και τον σύλλογο Ενορίας Ευρυτάνων Αγίων «Ο Μάρκος Μπότσαρης».

Ήδη, το προηγούμενο διάστημα πραγματοποιήθηκαν στο Καρπενήσι συναντήσεις με τους εθελοντές που θα συμμετάσχουν στα δρώμενα· «επισημάναμε τα λάθη μας και θέσαμε τους νέους στόχους μας έτσι ώστε τα Μποτσάρεια κάθε χρόνο να βελτιώνονται και να αποκτούν μεγαλύτερη εμβέλεια», ανέφερε ο δήμος σχετικά.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των «Ευρυτανικών Νέων», στα φετινά Μποτσάρεια θα συμμετάσχουν περί τους οκτακόσιους ανθρώπους, από την Ευρυτανία και όλη την Ελλάδα, καθώς αναμένεται να έχουν παρουσία μέλη συλλόγων και εθελοντές από 28 συλλόγους και 5 φιλαρμονικές. Στην αναπαράσταση της Μάχης (βράδυ Σαββάτου 10/8 στο Κεφαλόβρυσο), που αποτελεί και το κεντρικό δρώμενο του 2ημέρου, αναμένεται να συμμετάσχουν περί τα 60-70 άτομα, εθελοντές δημότες αλλά και μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Καρπενησίου, του Πολιτιστικού Συλλόγου «Παναγίας» και του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίου Νικολάου. 

Θα έχει προηγηθεί το θεατρικό δρώμενο με τίτλο «Μάρκος Μπότσαρης Για τη Μητρική Γη», με το οποίο θα «αφηγηθούν» τα γεγονότα της εποχής και θα αναπαρασταθούν σκηνές από την καθημερινότητα της προεπαναστατημένης Ελλάδας μέχρι τη μάχη που δόθηκε στο Κεφαλόβρυσο και την τιμητική πομπή και ταφή του Μπότσαρη στο Μεσολόγγι. Επί σκηνής, μαζί με τους συμμετέχοντες, θα είναι η Νεκταρία Καραντζή, που θα ερμηνεύσει τον θρήνο του Μπότσαρη και παραδοσιακά τραγούδια.

Στα ηχογραφημένα ηχητικά αποσπάσματα θα είναι ο ηθοποιός Λεωνίδας Κακούρης, η μουσική της παράστασης είναι του Μιχάλη Αβραμίδη, ενώ το κείμενο και η σκηνοθεσία της Νατάσας Μποζίνη. Η πρώτη πρόβα θα πραγματοποιηθεί, πλην απροόπτου, την Πέμπτη 25 Ιουλίου, στο Κεφαλόβρυσο.

Η αυλαία του 2ημέρου θα ανοίξει το βράδυ της Παρασκευής 9/8 από το κέντρο του Καρπενησίου, όπου θα πραγματοποιηθεί η μεγάλη πομπή συλλόγων και φιλαρμονικών, για να ακολουθήσει επιμνημόσυνη δέηση στην πλατεία Μ. Μπότσαρη (κεντρική), χαιρετισμοί, ομιλίες και μουσικό μέρος. Το Σάββατο 10/8 οι εκδηλώσεις στο Κεφαλόβρυσο θα κορυφωθούν με την αναπαράσταση της Μάχης και τον θάνατο του Μπότσαρη, γύρω στις 9 το βράδυ.

Να αναφερθεί, τέλος, ότι σημαντικά συνδράμουν στη διοργάνωση η Περιφέρεια Στ. Ελλάδας - ΠΕ Ευρυτανίας, ο Ο.Π.Α.ΣΤ.Ε, η Μητρόπολη Καρπενησίου, η Ένωση Ευρυτάνων Αμερικής «Το Βελούχι», καθώς και ιδιώτες χορηγοί.