Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου 2020

ev media-logo

Από το κούρεμα του προβάτου, ως το υφαντό στον αργαλειό. Αναβίωση εθίμων την Κυριακή (18/8) στο Καρπενήσι

Το βράδυ της Κυριακής 18 Αυγούστου, στις 8.00, θα γίνει αναβίωση εθίμων, στο Πάρκο Αθ. Καρπενησιώτη (θέση πάρκινγκ), με διοργανωτή τον Πολιτιστικό Σύλλογος 'Παναγία'.sillogos-panagia-malli-anaviosi1

Φωτογραφία από την αντίστοιχη περυσινή εκδήλωση. Τα παιδιά έμαθαν τη διαδικασία επεξεργασίας του μαλλιού

"Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παναγία αναβιώνει παλιές τεχνικές επεξεργασίας μαλλιού από το κούρεμα του προβάτου μέχρι την ύφανσή του στον αργαλειό", διαβάζουμε.

Κτηνοτρόφοι της περιοχής και τοπικές επιχειρήσεις του τόπου, θα «φιλεύουν» μικρούς και μεγάλους τοπικά προϊόντα παρασκευασμένα με τον αυθεντικό, παραδοσιακό τρόπο, ενώ η διασκέδαση συνεχίζεται μέχρι αργά το βράδυ με τραγούδια της παράδοσής από ζωντανή ορχήστρα.

Θα αναβιώσουν όλη τη διαδικασία επεξεργασίας μαλλιού, από τη στιγμή που παίρνουμε το μαλλί από το πρόβατο μέχρι την ύφανσή του στον αργαλειό, με τον τρόπο που γινόταν δεκαετίες πριν. Οι παλιότεροι θα θυμηθούν την εποχή που τα μέσα ήταν πενιχρά και ο αργαλειός ήταν για την κάθε νοικοκυρά το πιο απαραίτητο και πιο πολύτιμο εργαλείο, καθώς εν πολλοίς κάλυπτε όλες τις ανάγκες σε είδη ρουχισμού και κλινοσκεπασμάτων.