Κυριακή, 27 Σεπτεμβρίου 2020

ev media-logo

196 χρόνια από την ιστορική Μάχη της Καλλιακούδας. Στο εκκλησάκι στα Λακκώματα έγινε η ετήσια εκδήλωση μνήμης

Με την καθιερωμένη γιορτή μνήμης τιμήθηκε και φέτος η επέτειος της ιστορικής μάχης της Καλλιακούδας που έγινε πριν από 196 χρόνια, στις 28 και 29 Αυγούστου του 1823. Ο εορτασμός πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 18 Αυγούστου 2019 και ξεκίνησε με την τέλεση της Θείας Λειτουργίας στο εκκλησάκι της Παναγίας της Καλλιακούδας, στη θέση Λακκώματα, από τον π. Κωνσταντίνο Λαμπαδάρη μετά αρτοκλασίας υπέρ υγείας των παρευρισκόμενων, προσφορά του Συλλόγου ΚΑΛΛΙΑΚΟΥΔΑ.kaliakouda-ekdilosi-2019

Μετά την απόλυση με την φροντίδα της συμβολαιογράφου Θεσσαλονίκης κ. Αλεξάνδρας Ζάχου- Γιαννακοπούλου, τελέσθηκε μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των αγωνιστών της μάχης και μνημονεύτηκαν τα ονόματα των αγωνιστών αυτής Γιολδασαίων. Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο των πεσόντων της μάχης.

Παραβρέθηκαν και κατέθεσαν στεφάνι στο μνημείο των πεσόντων της μάχης ο αντιπεριφερειάρχης Ευρυτανίας κ. Άρης Τασιός, ο αντιδήμαρχος Καρπενησίου κ. Δημήτριος Βονόρτας, ο πρόεδρος της Τ.Κ. Μεγάλου Χωριού κ. Κώστας Μαντζιούτας, ο πρόεδρος της Τ.Κ. Ανιάδας κ. Κώστας Σερετάκης, ο πρόεδρος του συλλόγου Ανιαδιωτών «Η Αετόβρυση» κ. Αθανάσιος Φλώρος, ο κ. Λώλος ως εκπρόσωπος του συνδέσμου Μαγαλοχωριτών «Η Αγία Παρασκευή», ο εκπρόσωπος της Ένωσης ΑΧΕΠΑ Αμερικής κ. Παντελής Βαστάκης, ο εκπρόσωπος των απογόνων των αγωνιστών Γιολδασαίων αντιπτέραρχος ε.α. κ. Αλκιβιάδης Γιολδάσης και ο πρόεδρος του Συλλόγου ΚΑΛΛΙΑΚΟΥΔΑ και συντονιστής της εκδήλωσης κ. Χρήστος Γιαννακόπουλος. Παραβρέθηκαν επίσης ο καθηγητής του Α.Π.Θ. κ. Αθανάσιος Γιαννακόπουλος και η πολιτευτής Ευρυτανίας της Ν.Δ. κα Θωμαΐς Οικονόμου.

Για το ιστορικό της μάχης μίλησε ο αντιπτέραρχος ε.α. κ. Αλκιβιάδης Γιολδάσης. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τον Εθνικό Ύμνο που έψαλαν οι παρευρισκόμενοι ανανεώνοντας το ραντεβού τους για τις 17 Αυγούστου του 2020, «…ελπίζοντας ότι μέχρι τότε θα εκδοθεί και το προεδρικό διάταγμα για την καθιέρωση της γιορτής ως δημόσιας τοπικής γιορτής για τον Δήμο Καρπενησίου, όπως αποφάσισε ομόφωνα το δημοτικό του Συμβούλιο», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι διοργανωτές.

Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν ο Σύλλογος ΚΑΛΛΙΑΚΟΥΔΑ με την Περιφερειακή ενότητα Ευρυτανίας, τον Δήμο Καρπενησίου, τις Τοπικές Κοινότητες Μεγάλου Χωριού, Ανιάδας, Ψιανών και Ροσκάς, τον σύνδεσμο Μεγαλοχωριτών Η ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ και τον σύλλογο Αναδιωτών Η ΑΕΤΟΒΡΥΣΗ.