Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου 2020

ev media-logo

Αργά αλλά σταθερά, τα καταστήματα εστίασης στο Καρπενήσι αρχίζουν να συμμορφώνονται στον αντικαπνιστικό νόμο

Σχετική πρόοδος έχει επιτευχθεί τον τελευταίο καιρό όσον αφορά την τήρηση των διατάξεων κατά του καπνίσματος στα καταστήματα εστίασης (καφέ, εστιατόρια κ.α.) στην πόλη του Καρπενησίου. Την ίδια στιγμή, κατατέθηκε στη Βουλή ο νέος αντικαπνιστικός νόμος του Υπουργείου Υγείας με στόχο την καθολική απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους ο οποίος μεταξύ άλλων προβλέπει τσουχτερά πρόστιμα για όσους τον παραβιάζουν.antikapnistikos-no-smoking1

Ολοένα και περισσότεροι επιχειρηματίες της ευρυτανικής πρωτεύουσας σταδιακά συμμορφώνονται στο πιο αυστηρό νομικό πλαίσιο, απαγορεύοντας στους πελάτες των καταστημάτων τους το κάπνισμα. Η ίδια η τοπική κοινωνία, εξάλλου, εκτιμούν πολλοί, φαίνεται (τουλάχιστον στην πλειοψηφία της) έτοιμη να αποδεχθεί τα νέα δεδομένα. Βέβαια, δεν υπάρχει αμφιβολία πως η πρόοδος στο συγκεκριμένο θέμα είναι αργή, απαιτεί υπομονή και χρόνο από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές (καταστηματάρχες και πελάτες -καπνίζοντες και μη). Τα καταστήματα στην Ευρυτανία που εφαρμόζουν εδώ και χρόνια την απαγόρευση καπνίσματος είναι μετρημένα στα δάχτυλα τους... ενός χεριού, εσχάτως όμως αυξάνονται -αναμφίβολα και υπό τον φόβο των τσουχτερών προστίμων.

Σύμφωνα, εξάλλου, με τα όσα προβλέπει ο αντικαπνιστικός νόμος που κατατέθηκε στη Βουλή, αλλάζουν τα δεδομένα για τους εσωτερικούς χώρους υγειονομικών καταστημάτων και κέντρων διασκέδασης (καφετέριες, μπαρ, εστιατόρια, κτλ.), όπου απαγορεύεται το κάπνισμα. Όπως διεμήνυσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ο νέος αντικαπνιστικός νόμος θα εφαρμοστεί με τη συμβολή και της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς χωρίς τη συνδρομή τους «δεν μπορεί να υπάρξει επιβολή του νόμου και των προστίμων».

Το πρόστιμο για τον καπνιστή, από τα 50 ευρώ που είναι σήμερα αυξάνεται στα 200 ευρώ, δηλαδή τετραπλασιάζεται. Για τους υπεύθυνους διαχείρισης των καταστημάτων διατηρείται στα 500 ευρώ.

Την ίδια στιγμή, να τηρείται αυστηρά και δίχως εξαιρέσεις ο αντικαπνιστικός νόμος ζητούσε με έγγραφό της, προ ολίγων εβδομάδων, προς τις αρμόδιες υπηρεσίες, η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας & Κοιν. Μέριμνας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Θυμίζουμε ότι ο νόμος 3730 του… μακρινού 2008, απαγορεύει το κάπνισμα σε όλους του χώρους εργασίας, δημόσιους και ιδιωτικούς, σε κλειστούς δημόσιους χώρους και σε νυχτερινά κέντρα διασκέδασης. Η εφαρμογή του νόμου χαρακτηρίζονταν, τουλάχιστον μέχρι πρότινος, προβληματική και ελλιπής.

Αρμόδιες αρχές για την εφαρμογή της καθολικής απαγόρευσης του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους και όλους τους χώρους παροχής εργασίας, μέσω της διαπίστωσης των παραβάσεων και της επιβολής κυρώσεων είναι οι: υγειονομικές υπηρεσίες Δήμων και Περιφερειών, η δημοτική αστυνομία (δεν υφίσταται στην Ευρυτανία) και το ένστολο προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας το κάπνισμα απαγορεύεται σε:

-Νοσοκομεία, Ιδιωτικές Κλινικές, Κέντρα Υγείας, Περιφερειακά Ιατρεία, Δημοτικά Ιατρεία, Ιδιωτικά Ιατρεία–Οδοντιατρεία, Φαρμακεία, Λοιπές μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

-Σε όλους τους χώρους που παρέχεται εκπαίδευση όπως: Σχολεία, Πανεπιστήμια, Τεχνολογικά Ιδρύματα, Φροντιστήρια

Στα νηπιαγωγεία, παιδικούς σταθμούς, βρεφονηπιακούς σταθμούς, παιδότοπους.

Σε κλειστούς χώρους διεξαγωγής αθλοπαιδιών, ομαδικών αθλημάτων και αθλητικών εκδηλώσεων.

Στους κλειστούς ή στεγασμένους χώρους των χώρων παροχής υπηρεσιών διαδικτύου

Δημόσιους ή ιδιωτικούς χώρους, κλειστούς ή στεγασμένους, που χρησιμοποιούνται για την παροχή εργασία

Καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος

Στους παντός είδους κλειστούς χώρους αναμονής

Στα αεροδρόμια, εξαιρουμένων των χώρων που ειδικά προσδιορίζονται για τους καπνιστές

Στους σταθμούς μεταφορικών μέσων και επιβατικών σταθμών λιμένων

Στα παντός είδους κυλικεία

Στα παντός είδους μέσα μαζικής μεταφοράς συμπεριλαμβανομένων των επιβατηγών δημόσιας χρήσης αυτοκινήτων, με μετρητή (ταξί) και αγοραίων

Στα πάσης φύσεως αυτοκίνητα, ιδιωτικής και δημοσίας χρήσης, όταν επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών.