Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου 2020

ev media-logo

Τι αλλάζει στις εκλογές. Έρχεται αποζημίωση στα μέλη των εφορευτικών, ηλεκτρονικά οι αιτήσεις των ετεροδημοτών

Σε διαβούλευση δόθηκε από τη Δευτέρα 4/11 (και θα παραμείνει ως την Παρασκευή 8/11) το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών σχετικά με τον εκσυγχρονισμό και την απλούστευση της εκλογικής νομοθεσίας με κύριο στόχο την εναρμόνισή του με τις σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις, αλλά και την απλοποίηση συγκεκριμένων διαδικασιών.ekloges-fakeloi11

Πολύ σύντομα θα δοθεί για διαβούλευση και το σχέδιο νόμου για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού που αναμένεται να προβλέπει την αύξηση του αριθμού των Βουλευτών επικρατείας από 12 σε 15. Οι Έλληνες που κατοικούν στο εξωτερικό θα ψηφίζουν για τους βουλευτές Επικρατείας. Οι τρεις έδρες θα «χαθούν» από το Νότιο Τομέα Αθηνών, την Αχαΐα και την Α’ Αθηνών. Δεν προβλέπεται καμία μεταβολή όσον αφορά στη μονοεδρική της Ευρυτανίας.

Τα εκλογικά αποτελέσματα θα βγαίνουν γρηγορότερα ενώ ανοίγει ο δρόμος για να αμείβονται τα μέλη των Εφορευτικών Επιτροπών. Αναλυτικά, μεταξύ άλλων, δίνεται η δυνατότητα υποβολής ηλεκτρονικής αίτησης για τους ετεροδημότες και πλέον δεν χρειάζεται να προσέρχονται στα ΚΕΠ, ενώ οι συνδυασμοί καταρτίζονται κεντρικά από τα κόμματα με δήλωση στον Άρειο Πάγο μέσω ειδικής νέας διαδικτυακής πύλης και καταργείται η υποβολή υποψηφιοτήτων στα Πρωτοδικεία

Όλα τα απαιτούμενα παράβολα θα πληρώνονται ηλεκτρονικά και ταυτόχρονα δίνεται η δυνατότητα καθορισμού ημερήσιας αποζημίωσης στα μέλη των εφορευτικών επιτροπών με κοινή υπουργική απόφαση, με στόχο την αύξηση συμμετοχής στη διαδικασία μέσω παροχής οικονομικών κινήτρων.

Θεσμοθετείται, επίσης, η ταχεία μετάδοση του αποτελέσματος από τους δικαστικούς αντιπροσώπους μέσω κινητού ή ταμπλέτας. Απομπλέκονται οι περιφέρειες από τη διαδικασία και αντλούν από το ΥΠΕΣ σε πραγματικό χρόνο τα αποτελέσματα.

Για πρώτη φορά, τέλος, οι δικαστικοί αντιπρόσωποι κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας μεταδίδουν τον αριθμό των ψηφισάντων ώστε να ενημερώνεται η κοινή γνώμη για τα ποσοστά συμμετοχής. Η συμμετοχή θα μεταδίδεται τρεις φορές, στις 10 το πρωί, στις 2 το μεσημέρι και στις 5 το απόγευμα.

Δείτε ΕΔΩολόκληρο το σχέδιο νόμου