Τετάρτη, 12 Αυγούστου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

Π.Ε. Ευρυτανίας: 1,1 εκατ. ευρώ στο Νοσοκομείο Καρπενησίου για εξοικονόμηση ενέργειας με φωτοβολταϊκά - Όσα θα γίνουν

Ρεπορτάζ από την έντυπη έκδοση

Σημαντική ενεργειακή αναβάθμιση των κτηριακών εγκαταστάσεων του Νοσοκομείου Καρπενησίου αναμένεται από την υλοποίηση του έργου που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και προβλέπει εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, αντικατάσταση κουφωμάτων, νέους καυστήρες, συστήματα ζεστού νερού για μείωση της δαπάνης ηλεκτρικής ενέργειας.nosokomeio-arxeio-nea-pteriga

Εννέα έργα για την εξοικονόμηση ενέργειας σε δημόσια κτίρια, συνολικού προϋπολογισμού 4.366.182,94 ευρώ, εντάχθηκαν στο ΠΕΠ Στερεάς Ελλάδας 2014 – 2020 του ΕΣΠΑ, με απόφαση που υπέγραψε τη Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2019, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνης Σπανός.

Οι εντάξεις αφορούν την πρόσκληση «Έργα αναβάθμισης της ενεργειακής απόδοσης και εξοικονόμησης ενέργειας σε Δημόσια κτίρια», η οποία ζητούσε προτάσεις για τη στήριξη της ενεργειακής απόδοσης, της έξυπνης διαχείρισης της ενέργειας και της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις δημόσιες υποδομές, συμπεριλαμβανομένων των δημόσιων κτιρίων.

1,1 εκατ. ευρώ στο Νοσοκομείο Καρπενησίου

Μεταξύ των εννέα έργων συμπεριλαμβάνεται και ένα σημαντικό έργο για το Νοσοκομείο Καρπενησίου με τον ακριβή τίτλο "Επεμβάσεις Εξοικονόμησης Ενέργειας και Εφαρμογών Α.Π.Ε στο Γενικό Νοσοκομείο Καρπενησίου", προϋπολογισμού 1.128.447,75. Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο που με τη βοήθεια φωτοβολταϊκών θα συμβάλλει σημαντικά στην εξοικονόμηση ενέργειας κυρίως σε θέρμανση όπως επίσης και τμήμα της κατανάλωσης ρεύματος, κάτι αντίστοιχο με το έργο στο Σχολικό Συγκρότημα του Προφήτη Ηλία.

Με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Στ. Ελλάδας, τη Δευτέρα 4 Νοεμβρίου στη Λαμία, καθώς το 17ο θέμα της συνεδρίασης αφορούσε την ανάκληση παλιότερης σχετικής απόφασης από το 2018 (αρ. 350/2018), κύριος του έργου πλέον είναι η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας η οποία και προχώρησε στην “... εκ νέου έγκριση σύναψης και αποδοχή των όρων της Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και του Γενικού Νοσοκομείου Καρπενησίου, για την υλοποίηση του έργου”, όπως αναφέρεται στην απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Να σημειωθεί ότι ήδη από τον Αύγουστο του 2017, εγκρίθηκε από το Νοσοκομείο Καρπενησίου η διενέργεια συνοπτικού διαγωνισμού για την παροχή υπηρεσιών ωρίμανσης του  έργου "Επεμβάσεις Εξοικονόμησης Ενέργειας και Εφαρμογών Α.Π.Ε στο Γενικό Νοσοκομείο Καρπενησίου", μια μελέτη ωρίμανσης του έργου και σύνταξης του φακέλου με προϋπολογισμό 20.000 ευρώ.

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνης Σπανός δήλωσε σχετικά: “Συνεχίζουμε με αμείωτους ρυθμούς και υλοποιούμε τον προγραμματισμό των προηγούμενων ετών. Σειρά έχουν τα έργα ενεργειακής αναβάθμισης των δημόσιων κτιρίων μας, σύμφωνα με τις προτάσεις των Δήμων της Περιφέρειάς μας. Έργα που οδηγούν στην περαιτέρω εξοικονόμηση πόρων και ενέργειας,  καθώς και τη βελτίωση του ενεργειακού αποτυπώματος κτιρίων,  που έχουν να κάνουν με τη δημόσια ζωή και της καθημερινότητάς μας”.spanos-fanis-arxeio12

Άρης Τασιός: «Αναβαθμίζεται σημαντικά το Νοσοκομείο, προσφέροντας περισσότερα στον τομέα της υγείας»

Η συγκεκριμένη πρόταση για την ένταξη του έργου είχε κατατεθεί στην σχετική πρόσκληση του ΠΕΠ που αφορούσε έργα αναβάθμισης της ενεργειακής απόδοσης και εξοικονόμησης ενέργειας σε Δημόσια κτίρια, από τον Αντιπεριφερειάρχη Ευρυτανίας κ. Αριστείδη Τασιό και την Τεχνική Υπηρεσία της Π.Ε. Ευρυτανίας σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του Νοσοκομείου Καρπενησίου.

Αντικείμενο του Έργου είναι η ενεργειακή αναβάθμιση του Γενικού Νοσοκομείου Καρπενησίου, ως κέλυφος αλλά και στη λειτουργία του. Σκοπός του έργου είναι η μείωση της κατανάλωσης  ενέργειας και η μείωση των εκπομπών CO2, μέσω της βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης και της χρήσης ΑΠΕ, της υιοθέτησης ενεργειακά αποδοτικών συστημάτων για θέρμανση χώρων, την παραγωγή ζεστού νερού χρήσης, καθώς και μέσω εφαρμογής τεχνολογιών εξοικονόμησης ενέργειας.Σε ανακοίνωση του αντιπεριφερειάρχη Ευρυτανίας κ. Αριστείδη Τασιού μεταξύ άλλων αναφέρονται τα εξής σχετικά με το πολύ σημαντικό αυτό έργο αλλά και τι πρόκειται να κατασκευαστεί.

Συγκεκριμένα προβλέπονται οι εξής παρεμβάσεις:

Υποέργο 1.  Επεμβάσεις Εξοικονόμησης Ενέργειας και Εφαρμογών Α.Π.Ε. • Θερμομόνωση εξωτερικών παράπλευρών επιφανειών • Θερμομόνωση δωμάτων •  Θερμομόνωση στέγης μέσω της τοποθέτησης θερμομόνωσης στη στέγη των κτιρίων σε δύο επίπεδα, ήτοι θερμομόνωση της πλάκας της οροφής κάτω από τη στέγη των κτιρίων και θερμομόνωση εσωτερικά της στέγης • Αντικατάσταση των υφιστάμενων κουφωμάτων με νέα Ενεργειακά Κουφώματα.

Υποέργο 2. Προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού • Αντικατάσταση υφιστάμενων λεβήτων και καυστήρων, • Αντικατάσταση Συμβατικών Λαμπτήρων με αντίστοιχους Τεχνολογίας LED, • Εγκατάσταση Συστήματος Ενεργειακής Διαχείρισης Κτιρίου (Building Energy Management System – BEMS), • Εγκατάσταση φωτοβολταϊκής μονάδας με τη μεθοδολογία του συμψηφισμού (net-metering).

Υποέργο 3. Παροχή Υπηρεσιών Ενεργειακού Συμβούλου, • Διενέργεια Ενεργειακής Επιθεώρησης • Έκδοση νέου Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης μετά την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων.

Μετά την σχετική απόφαση ένταξης το έργο αναμένεται να δημοπρατηθεί άμεσα ώστε να αρχίσει να κατασκευάζεται εντός του 2020.

Σε δηλώσεις του ο Αντιπεριφερειάρχης Ευρυτανίας ανέφερε τα εξής:

«Με σωστό προγραμματισμό και στοχευμένες παρεμβάσεις αξιοποιούμε όλους τους διαθέσιμους χρηματοδοτικούς πόρους και καταφέρνουμε να εντάσσουμε, να χρηματοδοτούμε και να κατασκευάζουμε έργα που έχουν να κάνουν με το τομέα της υγείας αναβαθμίζοντας σημαντικά τις κτηριακές εγκαταστάσεις του Γενικού Νοσοκομείου Καρπενησίου.

Με τις εξοικονομήσεις που θα πετύχει το Νοσοκομείο Καρπενησίου μετά την ολοκλήρωση του συγκεκριμένου έργου θα μπορέσει να επενδύσει ακόμη περισσότερα κονδύλια στην εξυπηρέτηση των πολιτών. Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά την Τεχνική μας Υπηρεσία, τις υπηρεσίες του Νοσοκομείου Καρπενησίου και τον Διοικητή του Νοσοκομείου για την σύνταξη των σχετικών μελετών και την υποβοήθηση του έργου μας για την υποβολή της σχετικής πρότασης στο ΕΣΠΑ».

tasios-aris-ypografi