Τρίτη, 20 Οκτωβρίου 2020

ev media-logo

Στη Γερμανία το 3ο Δημοτικό. Πλούσιες εμπειρίες για παιδιά και εκπαιδευτικούς μέσω του πρότζεκτ RAINBOW του Erasmus+

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε η πρώτη κινητικότητα για το σχολικό έτος 2019-2020 που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Kappeln της Γερμανίας κατά το χρονικό διάστημα 24 Νοεμβρίου έως 1 Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο του προγράμματος με θέμα τη φιλαναγνωσία και τίτλο R.A.I.N.B.O.W., στο οποίο συμμετέχει για δεύτερη χρονιά το 3ο Δημοτικό Σχολείο Καρπενησίου.1o-dimotiko-germania-erasmus

Το σχολείο εκπροσωπήθηκε από τους μαθητές Ευαγγελία Τριανταφύλλου, Ελένη-Άννα Δροσίνη, Βασιλική Δροσίνη και Ματθαίο Χειλά. Συνοδοί ήταν οι εκπαιδευτικοί Δημήτριος Αντωνίου (διευθυντής), Κωνσταντία Μπάρλα (εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής) και Μαρία Τσιαμτσιούρη (εκπαιδευτικός Αγγλικής Γλώσσας και συντονίστρια του προγράμματος).

Η ελληνική αποστολή μαζί με εκείνες της Ισπανίας, της Κροατίας, της Πολωνίας και της Φινλανδίας ξεναγήθηκαν στους χώρους του σχολείου και παρακολούθησαν μαθήματα διαφόρων ειδικοτήτων. «Ερχόμενοι σε επαφή με το γερμανικό εκπαιδευτικό σύστημα και τον τρόπο λειτουργίας ενός σχολείου μακριά από τα ελληνικά πρότυπα», σημειώνει το 3ο ΔΣ, «διαπιστώσαμε ότι παρά τα σύγχρονα εργαστήρια, τον προηγμένο εξοπλισμό και τις άριστες εγκαταστάσεις, τα δικά μας σχολεία δεν υστερούν σε κανένα βαθμό στην παιδαγωγική επάρκεια των Ελλήνων εκπαιδευτικών και τις εκπαιδευτικές πρακτικές που εφαρμόζονται».

Το πρόγραμμα περιλάμβανε επίσης τις παρουσιάσεις των πρότζεκτ που υλοποιήθηκαν από τους μαθητές του σχολείου. Βασικό θέμα της τρέχουσας ενότητας ήταν η καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας και η γνωριμία με τα βιβλία που περιέχουν συνταγές μαγειρικής, συνδυάζοντας έτσι την ανάγνωση με τη δημιουργία. Καθ’ όλη τη διάρκεια του τριμήνου οι μαθητές του 3ου Δ.Σ. συμμετείχαν σε εργαστήριο δημιουργικής γραφής (Υπεύθυνες Δράσης: Θεοδώρα Τζιοβάρα- Μαρία Τσιαμτσιούρη), εργαστήριο μαγειρικής (Υπεύθυνη Δράσης: Μπάρλα Κωνσταντία) και έγραψαν, εικονογράφησαν και μετέφρασαν μια χριστουγεννιάτικη ιστορία (Υπεύθυνες Δράσης: Ξώλια Χριστίνα - Μαρία Τσιαμτσιούρη). Τέλος, παρουσιάστηκαν χριστουγεννιάτικα έθιμα, ποιήματα και τραγούδια από όλες τις χώρες (Υπεύθυνη Δράσης: Μαρία Τσιαμτσιούρη).

«Με στόχο την γνωριμία με την ιστορία και τον πολιτισμό της χώρας που επισκεφθήκαμε, οι οικοδεσπότες είχαν προγραμματίσει επίσκεψη στο χωριό και το μουσείο των Βίκιγκς, ξενάγηση στο Κάστρο Gottorf και ημερήσιες εκδρομές και ξεναγήσεις σε κοντινές πόλεις. Στο Flensburg βρεθήκαμε κοντά στα σύνορα με τη Δανία και μάθαμε για τη μακρόχρονη ιστορία της πόλης επισκεπτόμενοι το ναυτικό της μουσείο. Οι μαθητές πέρασαν ώρες στο μουσείο πειραμάτων, όπου είχαν την ελευθερία να αγγίξουν τα εκθέματα και να εκτελέσουν πειράματα, ενισχύοντας έτσι τη βιωματική μάθηση. Στο Lubeck συμμετείχαμε σε εργαστήριο κατασκευής marzipan (αμυγδαλόπαστας), η οποία αποτελεί τοπικό παραδοσιακό προϊόν. Απαραίτητη ήταν και η επίσκεψη στη χριστουγεννιάτικη αγορά. Το ταξίδι ολοκληρώθηκε με την παραμονή μας στο Αμβούργο όπου είχαμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε το 3ο μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης που είναι κατασκευασμένο στις όχθες του ποταμού Έλβα», διαβάζουμε ακόμα σε ανακοίνωση του σχολείου.

Το επόμενο ταξίδι είναι προγραμματισμένο για τα μέσα Μαρτίου στη Φινλανδία. «Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον σύλλογο γονέων & κηδεμόνων του σχολείου μας, τον Ο.Π.Α.ΣΤ.Ε Π.Ε. Ευρυτανίας για την οικονομική κάλυψη της μεταφοράς των αποστολών μας προς και από την Αθήνα, τους γονείς των μαθητών που συμμετείχαν στην αποστολή και όλα τα μέλη του συλλόγου διδασκόντων του σχολείου μας για την υποστήριξη του προγράμματος», καταλήγει το 3ο Δ.Σ. Καρπενησίου.