Τρίτη, 7 Ιουλίου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

Με την Έγκωμη Λευκωσίας και το Μεσολόγγι αδελφοποιήθηκε ο δήμος Καρπενησίου. Η ομόφωνη απόφαση του Δημ. Συμβουλίου

απόσπασμα ρεπορτάζ από την έντυπη έκδοση

Με την Έγκωμη της Λευκωσίας και την Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου, αδελφοποιήθηκε ο δήμος Καρπενησίου με ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβούλιου που συνεδρίασε τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2019. Οι δυο πόλεις είχαν εκφράσει σχετικό αίτημα.karpenisi-egkomi-mesologgi

Ο θεσμός αδελφοποίησης πόλεων, αποτελεί κεκτημένο των τοπικών κοινωνιών με στόχο την μεταξύ τους προαγωγή των οικονομικών, πολιτιστικών, μορφωτικών και κοινωνικών σχέσεων. Τα τελευταία 15 χρόνια, χιλιάδες πόλεις σε όλο τον κόσμο αδελφοποιούνται διευρύνοντας την κοινωνικοπολιτική τους σχέση πέρα από γεωγραφικά τους σύνορα. 

Η αδελφοποίηση Πόλεων έχει θεσμοθετηθεί με τον  Ν.3463/06 (άρθρο 220). “Οι Δήμοι και οι κοινότητες στο πλαίσιο της ευρύτερης συνεργασίας τους με αντίστοιχους οργανισμούς ξένων χωρών, μπορούν να αναπτύσσουν τις κατά νόμο πρωτοβουλίες τους για θέματα που εμπίπτουν στις αρμοδιότητές τους και να προβαίνουν σε πράξεις αδελφοποίησης των πόλεών τους, με στόχο την μεταξύ τους προαγωγή των οικονομικών, πολιτιστικών, μορφωτικών και κοινωνικών σχέσεων”, αναφέρεται στον νόμο.
Χαρακτηριστικό της σημασίας που δίνεται πλέον στην αδελφοποίηση των πόλεων είναι το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή κοινότητα αναγνωρίζει τη σημασία της και χρηματοδοτεί με Ευρωπαϊκά κονδύλια  δεκάδες δράσεις (επισκέψεις, κλπ) που έχουν σαν στόχο τη σύσφιξη των σχέσεων και την γνωριμία με άλλους πολιτισμούς αλλά και την εμπορική και τουριστική ανάπτυξη των πόλεων.
 
Ομόφωνη απόφαση
Το θέμα έφερε στο δημοτικό συμβούλιο ο δημοτικός σύμβουλος και πρόεδρος του συλλόγου “ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ - ΑΔΕΛΦΕΣ ΠΟΛΕΙΣ”, Λεωνίδας Παπαδόπουλος. Εισηγούμενος το θέμα, μεταξύ άλλων, ανέφερε: “Ήδη από το έτος 2008 ο Δήμος Καρπενησίου είναι μέλος του Sister Cities International με συμμετοχή σε παγκόσμια συνέδρια αδελφοποιημένων πόλεων, ανταλλαγή επισκέψεων φοιτητών και κατοίκων άλλων πόλεων με σκοπό να κατανοήσουν ο ένας τον άλλο ως άτομα, ως μέλη των κοινοτήτων τους, ως πολίτες των κρατών τους και ως τμήμα της οικογένειας των εθνών. Ήδη με παλαιότερη απόφασή τους ο Δήμος Έγκωμης Λευκωσίας Κύπρου καθώς και ο Δήμος της Ιεράς Πόλης του Μεσολογγίου είχαν εκφράσει την επιθυμία για αδελφοποίηση με τον Δήμο Καρπενησίου δεδομένου ότι υπάρχει δεσμός με την Έγκωμη Λευκωσία λόγω κοινότητας Κυπρίων που ζουν στον Δήμο Καρπενησίου αλλά και πολλών Ευρυτάνων που εγκαταστάθηκαν στη Λευκωσία είτε ως φοιτητές είτε ως εργαζόμενοι”.
 
Η Έγκωμη είναι δήμος της επαρχίας Λευκωσίας στην Κύπρο με πληθυσμό 18.010. Η πόλη απέχει 3 χιλιόμετρα από τη Λευκωσία. Αποτελεί έναν από τους δώδεκα δήμους της επαρχίας Λευκωσίας. Μετά την τουρκική εισβολή του 1974, ένα μέρος της διοικητικής έκτασης του Δήμου Έγκωμης βρίσκεται εντός της Νεκρής Ζώνης.  
Το Δημοτικό Συμβούλιο ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΟΜΟΦΩΝΑ (επί των 22 καταμετρούμενων ψήφων), “Να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία αδελφοποίησης με τους Δήμους Έγκωμης Λευκωσίας και Μεσολογγίου με σκοπό την προαγωγή των οικονομικών, πολιτιστικών, μορφωτικών και κοινωνικών σχέσεων”.

Πρωτοπόρος το Καρπενήσι
Στον θεσμό όμως, το Καρπενήσι αποτελεί πρωτοπόρος φορέας πολλά χρόνια πριν ακόμη θεσμοθετηθεί στην Ελλάδα η αδελφοποίηση των πόλεων. Ο σύλλογος “ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ - ΑΔΕΛΦΕΣ ΠΟΛΕΙΣ” δραστηριοποιείται άτυπα, ήδη από το 2000.
Στις 29 Ιουνίου 2004, στην πόλη Fayetteville N.C. στο 60ο Συνέδριο της Ένωσης Ευρυτάνων “TO VELOUCHI” πραγματοποιείται η πρώτη αδελφοποίηση του Καρπενησίου με την πόλη Asheville των ΗΠΑ, μία πόλη που ...σφύζει από Ευρυτάνες και έχουν πραγματοποιηθεί πολλές ανταλλαγές επισκέψεων πολιτών. Χαρακτηριστική αυτή των 20 Αμερικανων στο Καρπενήσι από τις 13 έως και τις 17 Μαΐου 2016, που φιλοξενήθηκαν σε σπίτια δημοτών και ξεναγήθηκαν στο Καρπενήσι.