Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου 2020

ev media-logo

«Το μουσείο πάει σχολείο». Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα 2020 από το Κέντρο Ιστορίας Πολιτισμού Ευρυτανίας (ΚΙΠΕ)

Η Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας και το Κέντρο Ιστορίας Πολιτισμού Ευρυτανίας (ΚΙΠΕ) ξεκινώντας το 2020 προγραμματίζουν δραστηριότητες που θα πραγματοποιηθούν εντός και εκτός του χώρου του μουσείου. Με πληθώρα δράσεων και περισσότερους από 5.500 επισκέπτες στο πρώτο 6μηνο λειτουργίας του, πλέον αποτελεί έναν "ζωντανό" οργανισμό και αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής ζωής του τόπου.KIPE-sta-sxoleia2

Το μουσείο, ανοιχτό στο σύνολο της κοινωνίας, συνεχίζει την υλοποίηση ειδικά σχεδιασμένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων για τα σχολεία της Ευρυτανίας και για όλα τα σχολεία που επισκέπτονται τον νομό μας. Η μάθηση στο ΚΙΠΕ γίνεται εξερεύνηση και παιχνίδι καθώς τα εκθέματα του μουσείου αποκαλύπτουν την ιστορία τους μέσω των εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Στο πλαίσιο αυτό ένα νέο πρόγραμμα ξεκίνησε από το ΚΙΠΕ με τίτλο "Tο Μουσείο πάει σχολείο". Πρόκειται για την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων στις σχολικές δομές σε συνεργασία με τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς. Απευθύνεται σε όλες τις σχολικές βαθμίδες και διαμορφώνεται ανάλογα με την ηλικία, τα ενδιαφέροντα και το πρόγραμμα σπουδών των μαθητών. Στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν την ιστορία της Ευρυτανίας και να αντλήσουν πληροφορίες για τα σημαντικότερα εκθέματα και ιστορικά γεγονότα της περιοχής μας με βιωματικό τρόπο.

Στη δράση που πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες μέρες, το επιστημονικό προσωπικό του ΚΙΠΕ βρέθηκε στο 1ο Νηπιαγωγείο Καρπενησίου, προσφέροντας στους μαθητές μια ξεχωριστή μουσειακή εμπειρία. Τα παιδιά, με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών και του προσωπικού του ΚΙΠΕ, δημιούργησαν το δικό τους ψηφιδωτό, εμπνευσμένο από απόσπασμα ψηφιδωτού της παλαιοχριστιανικής βασιλικής του  Αγίου Λεωνίδη στο Κλαυσί Ευρυτανίας.KIPE-sta-sxoleia1

Ανάλογες δράσεις του προγράμματος έχουν ήδη υλοποιηθεί στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Καρπενησίου, στο Ειδικό Σχολείο Καρπενησίου και το ΕΕΕΚ Καρπενησίου.

Για περισσότερες πληροφορίες για την υλοποίηση του προγράμματος οι εκπαιδευτικοί μπορούν να απευθύνονται καθημερινά 9:00 – 17:00 στο 2237080217.