Σάββατο, 11 Ιουλίου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

Τέλος οι λειτουργίες στις εκκλησίες, με απόφαση της κυβέρνησης. Μητσοτάκης: "Η προστασία της δημόσιας υγείας επιβάλλει ξεκάθαρες αποφάσεις"

agia-triada-naos11

Με απόφαση της κυβέρνησης αναστέλλονται οι λειτουργίες σε όλους τους χώρους θρησκευτικής λατρείας κάθε δόγματος και θρησκείας. Οι εκκλησίες παραμένουν ανοικτές μόνο για ατομική προσευχή. "Η προστασία της δημόσιας υγείας επιβάλλει ξεκάθαρες αποφάσεις", ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μέσω Twitter.

Η αναστολή, όπως εξειδίκευσε σε δική της ανάρτηση η υπουργός Παιδείας, θα ισχύσει για το διάστημα από 16 έως και 30 Μαρτίου: "Αναστέλλεται η τέλεση κάθε είδους λειτουργίας και ιεροπραξίας σε όλους τους χώρους θρησκευτικής λατρείας κάθε δόγματος και θρησκείας για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας, με εξαίρεση α) τις κηδείες και ταφικές εκδηλώσεις και β) την ατομική προσευχή, και στις δύο περιπτώσεις τηρουμένων αυστηρών μέτρων προστασίας (όπως αυτά θα εξειδικεύονται σε ΚΥΑ του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και του Υπουργείου Υγείας). Η αναστολή ισχύει για το διάστημα από 16.3.2020 έως και 30.3.2020", ανέφερε η Νίκη Κεραμέως.

Νωρίτερα, υπό την ασφυκτική πίεση των επιστημόνων και της κοινής γνώμης, η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε μεν να παραμείνουν ανοιχτοί οι ναοί για κατ' ιδίαν προσευχή των πιστών, όμως έκανε παράκληση στους πάντες, ιδιαίτερα τους ηλικιωμένους, να παραμείνουν στις οικίες τους. Μεταξύ άλλων, υιοθέτησε τη λιτή τέλεση της Θείας Λειτουργίας από την ερχόμενη Κυριακή αλλά και τέλεση μυστηρίων σε στενό οικογενειακό κύκλο.

Η κυβέρνηση, μετά την απόφαση της Δ.Ι.Σ., πήρε πρωτοβουλία και αναστέλλει κάθε λειτουργία. Με ενδιαφέρον αναμένεται η αντίδραση της ηγεσίας της Εκκλησίας.

Θυμίζουμε ότι κάθετα αντίθετος στην παρέμβαση της Πολιτείας στο ζήτημα της λειτουργίας (ή μη) των ναών, είχε εμφανιστεί ο Μητροπολίτης Καρπενησίου κ.κ. Γεώργιος.