Παρασκευή, 3 Ιουλίου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

Το ΓΕΛ Καρπενησίου "επενδύει" στη Φυσική. Συμμετείχε με 5 μαθητές/τριες σε ημερίδα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΦΩΤΙΟ)

από την έντυπη έκδοση

Για 4η συνεχή σχολική χρονιά, το ΓΕΛ Καρπενησίου συμμετείχε στην ημερίδα «Μasterclasses», που έγινε στις 4 Μαρτίου 2020, στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Μαθητές/τριες πέρασαν μια ολόκληρη μέρα στο πανεπιστήμιο και γνώρισαν τις νεότερες εξελίξεις γύρω από τη Φυσική.gel-karpen-fisiki-athina1

Με πέντε μαθητές και συνοδό τον καθηγητή Φυσικής του σχολείου, κ. Ζαρμπούτη Δημήτριο, συμμετείχε το Γεν. Λύκειο Καρπενησίου στο «Μasterclasses 2020». Τα ονόματα των μαθητών που συμμετείχαν είναι: Γιόγιου Αλεξάνδρα, Μπουλάκος Δημήτριος, Παπανικολάου Γεώργιος, Καμαρέτσος Ιωάννης και Στεροπούλου Ναταλία.

Εξόχως ενδιαφέρουσα εμπειρία

Αρχικά, τα παιδιά παρακολούθησαν τρεις διαλέξεις από καθηγητές του τμήματος και, στη συνέχεια, αφού ενημερώθηκαν για το πώς, επεξεργάστηκαν πραγματικά δεδομένα από το πείραμα CERN και «ανακάλυψαν» σωματίδια. Τέλος, η μαθητική αποστολή από το Καρπενήσι συμμετείχε σε τηλεδιάσκεψη με το CERN (Ελβετία) και τρία άλλα σχολεία του εξωτερικού που έκαναν την ίδια διαδικασία και σχολίασαν τα αποτελέσματά τους.

Γνώσεις από τον… 18ο αιώνα

Η ημερίδα εντάσσεται στη γενικότερη στόχευση της μεταφοράς των σύγχρονων εξελίξεων της επιστήμης της Φυσικής στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, κάτι που πλέον απουσιάζει εντελώς από το αναλυτικό πρόγραμμα μετά και την κατάργηση των μαθημάτων της Φυσικής Γενικής Παιδείας της Γ’ Λυκείου και της Αστρονομίας της Β’.

Έτσι, εξηγεί στα «Ευρυτανικά Νέα» ο φυσικός κ. Ζαρμπούτης, απουσιάζουν από τις γνώσεις Γενικής Παιδείας των μαθητών, οι μεγάλες ανακαλύψεις αλλά και τα ανοιχτά ζητήματα που γίνονται συνεχώς σε αυτό το χώρο. Η διδασκαλία σήμερα, εξαντλείται στη Φυσική που έχουν θεμελιώσει ο Γαλιλαίος και ο Νεύτωνας από τον…. 18ο αιώνα (!). «Αυτό, μαζί με άλλους λόγους, έχει καταστήσει το μάθημα ασκησιοκεντρικό, βαρετό και ακατανόητο για τους περισσότερους όπως όλοι ξέρουμε, ενώ η Φυσική είναι μια επιστήμη που θα μπορούσε να συναρπάσει όλα σχεδόν τα παιδιά και να τους ανοίξει νέους ορίζοντες στον τρόπο σκέψης τους, άσχετα αν θα επιλέξουν να τη σπουδάσουν ή όχι», σημειώνει ο καθηγητής του ΓΕΛ.gel-karpen-fisiki-athina2

Η μεταφορά της σύγχρονης φυσικής στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση αποτελεί γενικότερο στόχο του ΓΕΛ Καρπενησίου και, εκτός από τη συμμετοχή στα Μasterclasses, γίνονται και άλλες προσπάθειες, προσθέτει μιλώντας στα «Ευρυτανικά Νέα».

«Συγκεκριμένα», όπως επισημαίνει, «από φέτος οι αποσπασματικές δράσεις οργανώθηκαν και επισημοποιήθηκαν κάπως, με τη δημιουργία ενός προγράμματος που έχει το όνομα 'Ομάδα Σύγχρονης Φυσικής', στα πλαίσια του οποίου γίνονται μαθήματα μια φορά την εβδομάδα εκτός σχολικού ωραρίου με θέματα σύγχρονης Φυσικής τα οποία διαμορφώνονται ανάλογα με το ενδιαφέρον και τη διάθεση των παιδιών που συμμετέχουν».

Το ξεκίνημα έγινε με Αστρονομία, ακολούθησε η Κβαντομηχανική και τελευταία, λόγω και της επικείμενης συμμετοχής στα masterclasses, ακολούθησε η Φυσική Στοιχειωδών Σωματιδίων (πείραμα CERN) αλλά και τα βαρυτικά κύματα. Έτσι φέτος τα παιδιά που συμμετείχαν στην ημερίδα, ήταν από αυτή την ομάδα και άρα ήταν πολύ καλά προετοιμασμένα να κατανοήσουν και να αφομοιώσουν την καινούργια γνώση που προσπάθησαν να τους μεταδώσουν οι πλέον ειδικοί και κατάλληλοι, οι καθηγητές του ΕΚΠΑ.

Εκτός απ' αυτή τη δράση, έχει καθιερωθεί και μια μονοήμερη εκδρομή σε Πλανητάριο (Αθήνα) και Εστία Γνώσης της Χαλκίδας και από φέτος ξεκίνησαν αστροπαρατηρήσεις, με τη βοήθεια του Συλλόγου Ερασιτεχνών Αστρονόμων Ευρυτανίας, ενώ συνεχώς γίνονται προσπάθειες εμπλουτισμού των δραστηριοτήτων με καινούργιες ιδέες.

gel-karpen-fisiki-athina3