Δευτέρα, 6 Ιουλίου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

10 μύθοι και αλήθειες για τον κορονοϊό

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) δημοσίευσε μια σειρά απαντήσεων σχετικά με τον κορονοϊό. Διαλέξαμε και σας παρουσιάζουμε Μύθους και Αλήθειες για τον Covid-19.koronoios-mythoi1

Ο κορονοϊός μπορεί να μεταδοθεί σε περιοχές με ζεστό και υγρό κλίμα

Με βάση τις μέχρι τώρα ενδείξεις ο κορονοϊός μπορεί να μεταδοθεί σε ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών με ζεστό και υγρό κλίμα. Ανεξαρτήτως κλίματος, υιοθετήστε προληπτικά μέτρα προστασίας αν μένετε ή ταξιδεύετε σε οποιαδήποτε χώρα με καταγεγραμμένα κρούσματα κορωνοϊού. Ο καλύτερος τρόπος προστασίας ενάντια στον κορονοϊό είναι το συχνό πλύσιμο των χεριών. Έτσι, εξουδετερώνετε τους ιούς που μπορεί να βρίσκονται στα χέρια σας και προλαμβάνετε τη μόλυνση η οποία θα μπορούσε να συμβεί αν μετά αγγίξετε τα μάτια, το στόμα ή τη μύτη σας.

Ο κρύος καιρός ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να σκοτώσει τον νέο κορονοϊό.

Δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι ο κρύος καιρός μπορεί να σκοτώσει το νέο κορονοϊό ή άλλες ασθένειες. Η φυσιολογική θερμοκρασία του ανθρώπινου σώματος παραμένει γύρω στους 36,5°C με 37°C, ανεξάρτητα από την εξωτερική θερμοκρασία ή τον καιρό. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος προστασίας από τον κορονοϊό είναι το συχνό τρίψιμο των χεριών με αντισηπτικό που έχει ως βάση το οινόπνευμα ή το πλύσιμο με σαπούνι και νερό.

Το ζεστό μπάνιο δεν προλαμβάνει την ασθένεια του νέου κορωνοϊού.

Το να κάνετε ζεστό μπάνιο δεν προλαμβάνει την μόλυνση από κορονοϊό. Η φυσιολογική θερμοκρασία του ανθρώπινου σώματος παραμένει γύρω στους 36,5°C με 37°C, ανεξάρτητα από τη θερμοκρασία του μπάνιου ή του ντους. Στην πραγματικότητα, το μπάνιο με καυτό νερό μπορεί να είναι επικίνδυνο καθώς μπορεί να σας κάψει. Ο καλύτερος τρόπος προστασίας ενάντια στον κορονοϊό είναι το συχνό πλύσιμο των χεριών. Έτσι, εξουδετερώνετε τους ιούς που μπορεί να βρίσκονται στα χέρια σας και προλαμβάνετε τη μόλυνση η οποία θα μπορούσε να συμβεί αν μετά αγγίξετε τα μάτια, το στόμα ή τη μύτη σας.

Ο νέος κορονοϊός ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να μεταδοθεί μέσω τσιμπημάτων από κουνούπια.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες ούτε αποδείξεις που να υποδεικνύουν ότι ο νέος κορονοϊός μπορεί να μεταδοθεί μέσω κουνουπιών. Ο νέος κορονοϊός είναι ιός του αναπνευστικού που εξαπλώνεται κυρίως μέσω σταγονιδίων που δημιουργούνται όταν ένα μολυσμένο άτομο βήχει ή φτερνίζεται ή μέσω σταγονιδίων σάλιου ή ρινικών καταρροών. Για να προστατευτείτε, τρίψτε τα χέρια σας με αντισηπτικό που έχει ως βάση το οινόπνευμα ή πλύνετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό. Επίσης, αποφύγετε τη στενή επαφή με οποιονδήποτε βήχει ή φτερνίζεται.

Μπορεί ο ψεκασμός οινοπνεύματος ή χλωρίνης στο σώμα να σκοτώσει το νέο κορωνοϊο;

Όχι. Ο ψεκασμός οινοπνεύματος ή χλωρίνης στο σώμα δεν θα σκοτώσει τους ιούς που έχουν ήδη εισέλθει στο σώμα. Ο ψεκασμός τέτοιων ουσιών μπορεί να είναι επικίνδυνος για τα ρούχα ή τις βλεννογόνους μεμβράνες (π.χ. στόμα, μάτια). Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι τόσο το οινόπνευμα όσο και η χλωρίνη μπορεί να είναι χρήσιμα στην απολύμανση επιφανειών αλλά πρέπει να χρησιμοποιούνται σύμφωνα με τις οδηγίες.

Προστατεύει από το νέο κορονοϊό ο εμβολιασμός κατά της πνευμονίας;

Όχι. Τα εμβόλια κατά της πνευμονίας όπως το εμβόλιο πνευμονιοκόκκου και το εμβόλιο Haemophilus influenzae τύπου β δεν παρέχουν προστασία ενάντια στο νέο κορονοϊό.

Ο ιός είναι τόσο καινούργιος και διαφορετικός που χρειάζεται το δικό του εμβόλιο. Οι ερευνητές προσπαθούν να αναπτύξουν ένα νέο εμβόλιο κατά του νέου κορωνοϊού και ο ΠΟΥ υποστηρίζει αυτές τις προσπάθειες. Παρόλο που αυτά τα εμβόλια δεν είναι αποτελεσματικά κατά του κορωνοϊού, ο εμβολιασμός για ασθένειες του αναπνευστικού συνιστάται για να προστατέψετε την υγεία σας.

Μπορεί το συχνό ξέπλυμα της μύτης με αλατόνερο να βοηθήσει στην πρόληψη μόλυνσης από το νέο κορονοϊό;

Όχι. Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι το συχνό ξέπλυμα της μύτης με αλατόνερο έχει προστατέψει ανθρώπους από μόλυνση του νέου κορωνοϊού. Υπάρχουν μερικές περιορισμένες αποδείξεις που δείχνουν ότι το συχνό ξέπλυμα της μύτης με αλατόνερο μπορεί να βοηθήσει στην γρηγορότερη ανάρρωση από το κοινό κρύωμα. Παρ‘ όλα αυτά, δεν έχει αποδειχθεί ότι προλαμβάνει τις λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος.

Μπορεί η κατανάλωση σκόρδου να βοηθήσει στην πρόληψη κατά του νέου κορωνοϊού;

Το σκόρδο είναι μια υγιεινή τροφή που μπορεί να διαθέτει κάποιες αντιμικροβιακές ιδιότητες. Ωστόσο, δεν υπάρχουν αποδείξεις με βάση το παρόν ξέσπασμα ότι η κατανάλωση σκόρδου μπορεί να προστατέψει από το νέο κορονοϊό.

Ο νέος κορονοϊός προσβάλλει μόνο άτομα μεγαλύτερης ηλικίας ή είναι και οι νεότεροι ευπαθείς;

Άτομα όλων των ηλικιών μπορούν να μολυνθούν από το νέο κορονοϊό. Οι ηλικιωμένοι, και τα άτομα με προϋπάρχοντα ιατρικά προβλήματα (όπως άσθμα, διαβήτη, καρδιοπάθεια) φαίνεται να είναι πιο ευάλωτα στο να νοσήσουν σοβαρά από τον ιό. Ο ΠΟΥ συμβουλεύει τα άτομα όλων των ηλικιών να προστατευτούν από τον ιό, παραδείγματος χάριν με το να ακολουθούν καλή υγιεινή των χεριών και του αναπνευστικού συστήματος.

Είναι τα αντιβιοτικά αποτελεσματικά για την πρόληψη και τη θεραπεία του νέου κορωνοϊού;

Όχι, τα αντιβιοτικά δεν λειτουργούν κατά των ιών μόνο κατά των βακτηρίων. Ο νέος κορονοϊός είναι ιός και συνεπώς δε θα πρέπει να γίνεται χρήση αντιβιοτικών ως μέσο πρόληψης ή θεραπείας. Παρ‘ όλα αυτά, αν νοσηλεύεστε για κορονοϊό μπορεί να σας χορηγηθούν αντιβιοτικά γιατί η βακτηριδιακή συλλοίμωξη είναι πιθανή.