Παρασκευή, 26 Απριλίου 2019

ev media-logo

Η Σιωπή - Ingmar Bergman 1963

dvd497

είδος: Ψυχολογικό δράμα 
διάρκεια: 95’  
πρωταγωνιστούν: Ingrid Thulin, Gunnel Lindblom, Jorgen Lindstrom

Τρίτο μέρος της «Τριλογίας της Σιωπής», για την οποία ο Bergman είχε προτείνει αρχικά τον τίτλο «Η σιωπή του Θεού, το αρνητικό αποτύπωμα». Δύο αδερφές επιστρέφουν στη Σουηδία από ένα ταξίδι στο εξωτερικό.

Η επιδείνωση της υγείας της μιας αδερφής, τους αναγκάζει να περάσουν τη  νύχτα στο μεγάλο ξενοδοχείο μιας άγνωστης πόλης. Μόνο που η νύχτα αυτή θα είναι καθοριστική, αφού θα βγουν στην επιφάνεια όλα τα καταπιεσμένα συναισθήματα και των δύο, οι αντιζηλίες και τα ανεξέλεγκτα πάθη.

Πρωτότυπη, σοκαριστική για την εποχή της, προκλητική και τραχιά, η μπεργκμανική Σιωπή, είναι η κατεξοχήν ταινία της λαγνείας, της καταπιεσμένης σεξουαλικότητας, της ενοχικής επιθυμίας και της αναβλημένης απόλαυσης.

Οι συγκλονιστικές εικόνες που δημιουργεί ο τεράστιος Σουηδός σκηνοθέτης αποτελούν την οπτικοποίηση της φροϋδικής και λακανικής θεωρίας για το «σύμπτωμα» της επιθυμίας, είτε μέσα απ’ τον άτεγκτο ρεαλισμό των γκρο πλαν και του καδραρίσματος των σωματικών χαρακτηριστικών, είτε μέσα από τη χρήση σουρεαλιστικών συμβόλων (η παρουσία και παρένδυση νάνων, οι ψεύτικες δολοφονίες που διαπράττει το νεαρό αγόρι, η εισβολή του τανκς στον έρημο, νυχτερινό δρόμο).

Κι όλα αυτά καταλήγουν στην εξής νοηματική απόδοση: Ο Θεός έχει όντας σωπάσει, η απουσία του Θεού τερματίζει την ενοχή και αφήνει χώρο στην έκρηξη της απόλαυσης.

Μόνο που η απόλαυση αυτή, εγκλωβισμένη στην άσχημη, νιτσεϊκή συνείδηση της αυτοτιμωρίας και της καταπίεσης, δεν μπορεί να υπάρξει με μια υγιή μορφή αλλά αναβλύζει σαν δηλητήριο, ξεσπάει σαν κρίση παράνοιας και νευρο-σωματικής υστερίας. Μια σπουδαία ταινία από έναν σπουδαίο ανατόμο της ανθρώπινης φύσης…