Δευτέρα, 25 Μαΐου 2020

ev media-logomenoume spiti-small

Το ανατριχιαστικό «Πάρκο των Ψυχών» στην Πάρνηθα, έργο του Ευρυτάνα Σπύρου Ντασιώτη (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο γλύπτης Σπυρίδων Ντασιώτης γεννήθηκε το 1967 στην Πρασιά Ευρυτανίας, όπου και έζησε μέχρι τα επτά του χρόνια, προτού η οικογένειά του πάρει την απόφαση να μετακομίσει, για λόγους βιοποριστικούς, στον Αλίαρτο Βοιωτίας.ntasiotis-glipto1

Τα ασυνήθιστα σχήματα και η πλαστικότητα τον εντυπωσίαζαν από παιδί. Από νωρίς είχε μέσα του μια επιθυμία να δημιουργήσει κάποιο είδος μορφών. Δημιουργεί τις σκέψεις του, τις ανησυχίες του, τους προβληματισμούς του σε πηλό, ξύλο, μάρμαρο και πέτρα. Πνεύμα ανήσυχο και ευαίσθητο, δίνει στα άψυχα υλικά πνοή και υπόσταση, τα μετουσιώνει σε σημεία αναφοράς.

Κεντρικό του έργο το «Πάρκο των Ψυχών», στην Πάρνηθα, απέναντι από το παλιό Σανατόριο, όπου χρησιμοποίησε ως πρώτη ύλη σμιλεμένους καμένους κορμούς από την πυρκαγιά στο βουνό το 2007. Εμπνευσμένος από την ιστορία του Σανατορίου, ο Ντασιώτης επέλεξε τον χώρο απέναντι από το επιβλητικό και γεμάτο μνήμες, εγκαταλελειμμένο πλέον κτήριο, για να δημιουργήσει το «Το Πάρκο των ψυχών».parko-psixwn1

Πρόκειται για περίτεχνα γλυπτά από κορμούς καμένων δέντρων από την γύρω περιοχή του Σανατορίου. Ο Ευρυτάνας εικαστικός κατάφερε να δώσει «ζωή» στη νεκρή φύση, εκφράζοντας έτσι τα συναισθήματα που κατείχαν τους τροφίμους του Σανατορίου την περίοδο του εγκλεισμού τους.

Σε παλαιότερη συνέντευξή του (διαβάστε εδώ), είχε πει για την Ευρυτανία, τη γενέθλια γη:

«Γεννήθηκα στο χωριό Πρασιά Ευρυτανίας. Οι παραστάσεις μου εκεί είναι μέχρι τα επτά μου χρόνια, έντονες με την έννοια της δυσκολίας για επιβίωση και της πολύ μεγάλης αγάπης και προστασίας των γονιών μου. Υπάρχει η εικόνα από τις πρώτες δύο σχολικές τάξεις και θυμάμαι σαν όνειρο να διαβάζουμε δίχως ρεύμα με την λάμπα πετρελαίου και τα έξι αδέρφια μαζί, σε ένα δωμάτιο που κοιμόμασταν κιόλας, πάντα θα με συγκινούν αυτά τα στοιχεία…».