Σάββατο, 7 Δεκεμβρίου 2019

ev media-logo

Ανεμογεννήτριες και στη Χελιδόνα. Αναβλήθηκε η συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο

Ένα από τα μεγαλύτερα αιολικά πάρκα αναμένεται να εγκατασταθεί στη Χελιδόνα, στη θέση "Μοσχοπλάι", απέναντι από τα Σελλά Ευρυτανίας, περιοχής δήμου Καρπενησίου, αν εγκριθούν οι περιβαλλοντικοί όροι του έργου.

anemogenitria498

Την προηγούμενη Τετάρτη 23 Μαΐου 2012, συνεδρίασε η Επιτροπή Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Μεταξύ των άλλων θεμάτων, συζητήθηκε και η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) αιολικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ισχύος 22 MW, στη θέση "Μοσχοπλάι" του δήμου Καρπενησίου.

Το αιολικό αφορά την εγκατάσταση 11 ανεμογεννητριών, ύψους 78 μέτρων και με ακτίνα πτερυγίων 41 μέτρων η κάθε μία. Η εταιρεία που έχει αναλάβει την εγκατάσταση του αιολικού πάρκου είναι η "WATER AND WIND ENERGY COMPANY ΕΠΕ".

Να σημειώσουμε ότι η περιοχή "Μοσχοπλάι", ανήκει στον πρώην δήμο Ποταμιάς και πλέον δήμο Καρπενησίου.

Πρόκειται για μια περιοχή με υπέροχα αλπικά λιβάδια, κάτω ακριβώς από την κορυφή της Χελιδόνας. Βρίσκεται σε υψόμετρο 1.600 μέτρων, ενώ ο πλησιέστερος οικισμός είναι τα Σελλά Καρπενησίου.

Το Τοπικό Συμβούλιο τοποθετήθηκε αρνητικά ως προς το αιολικό, λόγω ιδιοκτησίας της περιοχής, καταστροφής του περιβάλλοντος κ.λπ. Επίσης, δεν υπήρχε η γνώμη του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου Καρπενησίου και γι’ αυτό τον λόγο ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Λάμπρος Τσιτσάνης, ύστερα από επικοινωνία που είχε με τον δήμαρχο Καρπενησίου κ. Κώστα Μπακογιάννη, ζήτησε την αναβολή του θέματος.

Η συζήτηση του θέματος αναβλήθηκε. Ωστόσο, αναμένεται να επαναληφθεί σε νεότερη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης, ενώ το θέμα ενδέχεται να τεθεί και στο προσεχές Δημοτικό Συμβούλιο Καρπενησίου.