Παρασκευή, 7 Αυγούστου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

«Πολιτιστική επανάσταση» από τη νεολαία του Καρπενησίου

Η μαθητική νεολαία του Καρπενησίου έχει αποδείξει περίτρανα πως η οικονομική κρίση που βιώνει η χώρα δεν μπορεί να καταστρέψει τον πολιτισμό. Το τελευταίο διάστημα έχουν πραγματοποιηθεί στην πόλη μας ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις· από ποιητικές και μουσικές βραδιές, σε θεατρικά έργα κοινωνικοπολιτικής σάτιρας και κωμωδίας

ekdilosi499

Από την εκδήλωση «Γέφυρα Αγάπης ΙΙΙ» που διοργάνωσαν οι μαθητές του 1ου, 2ου Γυμνασίου και του Γενικού Λυκείου σε συνεργασία με τον σύλλογο Γονέων και κηδεμόνων του 1ου Γυμνασίου


 

Το έντονο ενδιαφέρον των νέων για την τέχνη και τον πολιτισμό, όπως είναι φυσικό, βρίσκει αρωγούς όλους τους πολίτες, οι οποίοι είτε με την παρουσία τους στα δρώμενα, είτε με την προσφορά και τη βοήθειά τους, στηρίζουν τα παιδιά και τους δίνουν κίνητρο να συνεχίσουν προς την κατεύθυνση αυτή{div float:right}{module Google (Τετράγωνο 300χ250 κειμενο)}{/div}

Με αφορμή τις εν λόγω δραστηριότητες, η κ. Μαρία Παν. Παναγιωτοπούλου-Μποτονάκη πρεσβυτέρα, Δρ. Φιλολογίας και προϊσταμένη των ΓΑΚ Ευρυτανίας, καθώς και ο Φιλόλογος κ. Βασίλης Κλείτσας εκφράζουν τα συγχαρητήριά τους προς όλους τους συντελεστές των εκδηλώσεων.

Στις παρακάτω επιστολές τους και οι δύο εξαίρουν το πνεύμα δημιουργικότητας και συνεργασίας των μαθητών, των καθηγητών και των γονέων, για την ψυχαγωγία και τη διασκέδαση που πρόσφεραν.

Επιστολή Μαρίας Παν. 
Παναγιωτοπούλου- Μποτονάκη
Ζούμε σε μια ιστορική εποχή και το παρόν μας αλλάζει δραματικά ενώ το μέλλον μας επιφυλάσσει εκπλήξεις. Η ζωή όλων μας έχει υποστεί ανατροπές αρχίζοντας από το οικονομικό που επηρεάζουν και τον ψυχισμό πολλών συνανθρώπων μας οδηγώντας πολλούς μέχρι και την απονενοημένη ακραία κίνηση, την απευκταία, της αυτοχειρίας, να θέσουν τέρμα στη ζωή τους.

Το έγκλημα που συντελείται σε βάρος της χώρας και των πολιτών είναι καλά σχεδιασμένο και προμελετημένο. Αλλά εμείς οφείλουμε να αντισταθούμε. Και ένας τρόπος αντίστασης είναι να μην σταματήσουμε να παράγουμε πολιτισμό. Και είναι ιδιαίτερα αξιοπρόσεκτος αυτός ο χώρος όταν συμμετέχει σε αυτόν το πλέον δυναμικό τμήμα του πληθυσμού μιας χώρας, το ελπιδοφόρο, η νεολαία, παιδαγωγούμενο από τους δασκάλους του που είναι άξιοι συγχαρητηρίων και από τους γονείς.

Αναφερόμαστε, καθώς θα εννοήσατε, στις σπουδαίες πολιτιστικές εκδηλώσεις των μαθητών των Γυμνασίων και των Λυκείων της πόλης μας που έγιναν τούτες τις μέρες μας σε τρία από τα πνευματικά Κέντρα που διαθέτει το Καρπενήσι, στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου, την αίθουσα εκδηλώσεων της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης και στην αίθουσα του συνδέσμου «Ευγένιος ο Αιτωλός». Ας τις διατρέξουμε με χρονολογική σειρά.

Η πρώτη, η ποιητική βραδιά των μαθητών του Γενικού Λυκείου στις 12 Μαΐου, αφιερωμένη στον ποιητή Νίκο Καββαδία, ήρθε να μας θυμίσει στους καιρούς που ζούμε πόσο έχουμε ανάγκη την ποίηση γιατί μ’ αυτή βλέπουμε τον κόσμο με μιαν άλλη ματιά.

Το πιο παρήγορο είναι ότι ακούστηκαν ποιήματα των ίδιων των μαθητών που σημαίνει ότι η φαντασία και η γλώσσα συνεχίζουν να δουλεύουν. Γιατί όπως έλεγε τις προάλλες ο Μεξικάνος συγγραφέας Κάρλος Φουέντες σε ταινία που προέβαλε η ΕΡΤ 1 σήμερα οι συγγραφείς με αυτά δουλεύουν και γι’ αυτά είναι επικίνδυνοι στα καθεστώτα. Γι’ αυτό αξίζουν συγχαρητήρια στις κυρίες Ευθαλία Δενδρινού και Αγγελική Γκόγκογλου που προέτρεψαν τους μαθητές προς αυτήν την κατεύθυνση.

Η δεύτερη εκδήλωση στις 13 Μαΐου στο Συνεδριακό με τίτλο «Γέφυρα Αγάπης ΙΙΙ» μαθητών του 1ου, 2ου Γυμνασίου και του Γενικού Λυκείου σε συνεργασία με το σύλλογο Γονέων και κηδεμόνων του 1ου Γυμνασίου είχε κοινωφελή σκοπό αφού τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν προορίζονταν για τα παιδικά χωριά S.O.S. Οι μαθητές έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους ως μουσικοί παρουσιάζοντας τραγούδια ελληνικά έντεχνα και λαϊκά αλλά και ξένα, ποπ και ροκ καθώς και δύο έργα κοινωνικοπολιτικής σάτιρας. Και επειδή η μουσική γενικά βοηθά την ψυχή να ξαλαφρώσει από τα βάρη της και να διασκεδάσει τους καημούς της, οι μαθητές με την εκδήλωσή τους αυτή πρόσφεραν στο κοινό μια μεγάλη ανάπαυλα. Οφείλουμε εδώ να συγχαρούμε το σύλλογο γονέων και ειδικά την κυρία Λένα Μπακογιάννη για την προσφορά της στη διοργάνωση της εκδήλωσης.

Η επόμενη διασκέδαση που έδωσε γέλιο στο κοινό ήταν η επίκαιρη παράσταση της κωμωδίας του Δημήτρη Ψαθά «Ξύπνα Βασίλη» από το 1ο Γυμνάσιο στις 16 Μαΐου πάλι στο Συνεδριακό. Οι ηθοποιοί κατάφεραν να αποδώσουν τους μικροαστούς ήρωες που κοιμούνται επαναστάτες κομμουνιστές και ξυπνάνε ανάλγητοι κεφαλαιοκράτες χάρη σ’ ένα λαχείο που κερδίζουν, ενώ ο κεντρικός ήρωας Βασίλης στην δική του πορεία προς την αυτογνωσία χάνει μεν την διανοητική του ισορροπία αλλά κερδίζει την κοινωνική του επίγνωση. Θα ήταν παράλειψή μας να μην συγχαρούμε τις κυρίες Παναγιωτή Αγάπη, Καλογριανίτου Μαρία, Δενδρινού Ευθαλία για τον κόπο και τον μόχθο που κατέβαλαν να διδάξουν τους μαθητές.

Την άλλη μέρα πάλι στο Συνεδριακό την σκυτάλη παρέλαβε το 2ο Γυμνάσιο. Οι μαθητές έχοντας εργαστεί με την καθοδήγηση των υπεύθυνων καθηγητών παρουσίασαν μια εξαιρετική παράσταση για τη ζωή και το έργο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη που μας ψυχαγώγησε και μας θύμισε τον μεγάλο πεζογράφο. Με πολύ μεράκι η υπεύθυνη καθηγήτρια κυρία Ξανθιώτου επέλεξε τα κείμενα, η κυρία Παρμάκη σκηνοθέτησε, ο κύριος Κλείτσας αφηγήθηκε.

Τελευταία και ιδιαζόντως επίκαιρη η εκδήλωση του Επαγγελματικού Λυκείου Καρπενησίου στην αίθουσα του Συνδέσμου «Ευγένιος ο Αιτωλός» στις 18 Μαΐου στην οποία νομίζουμε ότι αξίζει τον κόπο να επιμείνουμε.

Τους μαθητές είχαμε την χαρά να τους γνωρίσουμε από κοντά στην διάρκεια των επισκέψεών τους στα ΓΑΚ-Αρχεία ν. Ευρυτανίας. Και μας εντυπωσίασαν το αμείωτο ενδιαφέρον που έδειξαν και οι ερωτήσεις που έκαναν κατά την τετράωρη παραμονή τους εδώ. Τους εφοδιάσαμε με βιβλιογραφικό και αρχειακό υλικό για την οικονομική ιστορία της Ευρυτανίας που απ’ ότι διαπιστώσαμε αξιοποίησαν ικανοποιητικά μέσα στο σώμα της εργασίας τους.

Η μελέτη τους με τίτλο «Το άλλο πρόσωπο της κρίσης» στο σύνολό της διερευνά τα αίτια και το παρελθόν της κρίσης, τις επιπτώσεις στο περιβάλλον, τις επιπτώσεις στην κοινωνία και στην ψυχική υγεία, τις εναλλακτικές λύσεις αντίδρασης στην κρίση όπως το Δίκτυο ανταλλαγής, τις ευρυτανικές ιδιαιτερότητες. Και προσφέρει ένα τόνο αισιοδοξίας όχι μόνο γιατί αναδεικνύει τις δυνατές εναλλακτικές λύσεις για να αντιπαλαίσει κάποιος την κρίση σήμερα αλλά και γιατί δείχνει τι μπορεί να κάνει μία φωτισμένη εκπαιδευτικός, η κ. Χρυσάνθη Χαντσοπούλου, με τους μαθητές του ειδικά σε καιρούς σαν τους σημερινούς που τα παιδιά χρειάζεται να κρατήσουν άσβεστη τη φλόγα του πνεύματος και της δημιουργικότητας. Την εκδήλωση θα άξιζε τον κόπο να παρακολουθήσουν οι πολίτες και οι άρχοντες του τόπου, θα είχαν πολλά να μάθουν.

Θαρρώ ότι όταν γίνονται τέτοιες δραστηριότητες που μάλιστα τα παιδιά τις αφιερώνουν, βλ. συναυλία, στους καθηγητές που προσφέρουν αφιλοκερδώς επιπλέον μαθήματα στους ενδιαφερόμενους μαθήματα, το πνεύμα της παιδείας δεν πέθανε εδώ στα Ψηλά Βουνά. Συνεχίζεται η παράδοση του Ευγενίου Αιτωλού, του Αναστασίου Γορδίου, του Κοσμά Θεσπρωτού και τόσων άλλων δασκάλων που δίδαξαν στα χώματα.

Ευχαριστώ από καρδιάς τους εκπαιδευτικούς αυτούς και τους μαθητές για την ψυχαγωγία και τη διασκέδαση που μου πρόσφεραν. Μου δίνουν το μήνυμα ότι η καρδιά της Ελλάδας συνεχίζει να χτυπά ενάντια στα Δ.Ν.Τ και στις επιταγές των δυνατών που θέλουν να γονατίσουν τη χώρα.

Μπράβο παιδιά.
Συνεχίστε! Με δύναμη
από το Καρπενήσι! 

Επιστολή Βασίλη Κλείτσα

ekdilosi4991

Από την εκδήλωση που έγινε στις 17 Μαΐου με αφορμή τα 100 + 1 χρόνια από τον θάνατο του μεγάλου διηγηματογράφου Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη


 

Στις 17 Μαΐου ο κόσμος του Καρπενησίου είχε την ξεχωριστή ευκαιρία να παρακολουθήσει μια ποιοτική εκδήλωση που έλαβε χώρα στο Συνεδριακό Κέντρο της πόλης. Το θέμα της ήταν μια όσο το δυνατόν πιο σφαιρική  προσέγγιση του έργου του μεγάλου διηγηματογράφου Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, με αφορμή τα 100 + 1 χρόνια από τον θάνατό του. Διοργανωτές υπήρξαν οι μαθητές και οι καθηγητές του 2ου Γυμνασίου Καρπενησίου. Ακούστηκαν έτσι, μέσα σε κλίμα κατανυκτικό, αποσπάσματα από τη διηγηματογραφία του συγγραφέα, με γαλήνια ανάγνωση από τους μαθητές και διανθισμένα με μουσική και χορούς της εποχής, που εκτελέστηκαν από χορευτική ομάδα της πόλης. 

Αποκορύφωση της εκδήλωσης αποτέλεσε η αναπαράσταση της φημισμένης νουβέλας του Παπαδιαμάντη «Η Φόνισσα». Η ερμηνεία της μαθήτριας Χρύσας Παρμάκη στον ρόλο της Φραγκογιαννούς ήταν εντυπωσιακή έως καταπληκτική. Το ίδιο και οι ερμηνείες των μαθητριών Όλγας Νιαβή (Δελχαρώ), Βασιλικής Τσιούμα (μάνα του Λυρίγκου),  Ευτυχίας Χρυσικού, Βασιλικής Σιταρά, Κωνσταντίνας Κάππα, Χριστίνας Κάππα (θύματα της Φραγκογιαννούς). Ολοζώντανος ήταν και ο ρόλος του μαθητή  Χρήστου Αΐκη (Γιάννης Λυρίγκος).

Μαθητές όλων των τάξεων του Γυμνασίου βοήθησαν για το πέρας του αφιερώματος είτε ως εκφωνητές και αφηγητές αποσπασμάτων είτε ως εκτελεστές τραγουδιών στη χορωδία που βρισκόταν επί σκηνής. Την ατμόσφαιρα της κατάνυξης ενίσχυε και ο κατάλληλος φωτισμός του χώρου και των προσώπων. Μεταξύ των άλλων παρευρισκομένων, τη βραδιά τίμησε με την παρουσία του ο σεβ. μητροπολίτης Καρπενησίου κ. κ. Νικόλαος.

Σημαντική υπήρξε η συμβολή των καθηγητών για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης. Η ιδέα να αφιερωθεί η βραδιά στον Παπαδιαμάντη και η επιλογή των κειμένων ανήκε στη Φιλόλογο κ. Ευμορφία Ξανθιώτου. Η σκηνογραφία όλης της θεατρικής παράστασης ήταν της καθηγήτριας Πληροφορικής κ. Γεωργίας Παρμάκη. Την υλικοτεχνική βοήθεια στα σκηνικά πρόσφερε ο Θεολόγος κ. Στέλιος Κορκόβελος. Η μουσική επένδυση ήταν του καθηγητή Μουσικής κ. Γιάννη Γρηγορίου. Τέλος τα αφηγηματικά μέρη του έργου, που συνόδευαν την υπόθεση της παράστασης, σε γλώσσα παπαδιαμαντική, ακούστηκαν από τη φωνή του Φιλολόγου κ. Βασίλη Κλείτσα.

Τους μαθητές συνεχάρη για την επιτυχία της δουλειάς τους ο διευθυντής του 2ου Γυμνασίου κ. Γιώργος Μπάρλας, ο οποίος ευχαρίστησε και όλους όσους παραβρέθηκαν εκεί.