Τρίτη, 16 Ιουλίου 2019

ev media-logo

Σταματά το “Βοήθεια στο Σπίτι”; Έντονη αντίδραση από Μπακογιάννη και Περγαντά

Κινδυνεύουν να διακοπούν τον Σεπτέμβριο το πρόγραμμα "Βοήθεια στο Σπίτι", καθώς και όσα προγράμματα κοινωνικού χαρακτήρα, χρηματοδοτούνται από Ευρωπαϊκά κονδύλια, εξαιτίας του πλασματικού ΑΕΠ της Στερεάς Ελλάδας

boitheia spiti_501

Το έχουμε γράψει δεκάδες φορές και κάθε φορά για διαφορετικό λόγο. Η Στερεά Ελλάδα, εξαιτίας του υψηλού ΑΕΠ που παρουσιάζουν τα Οινόφυτα, λόγω της ύπαρξης στην περιοχή των περισσότερων βιομηχανιών στην Ελλάδα, εμφανίζει ένα ανεβασμένο ΑΕΠ, που αυξάνει παράλληλα και τον μέσο όρο του ΑΕΠ στην Στερεά Ελλάδα. "Μας θεωρούν πλούσιους".{div float:right}{module Google (Τετράγωνο 300χ250 κειμενο)}{/div}

Αυτό είναι το γεγονός, το οποίο προκαλεί δεκάδες προβλήματα στην Στερεά Ελλάδα, αλλά και την Ευρυτανία. Η Περιφέρεια έχει απολέσει τον Στόχο 1 και πέρασε στον Στόχο 2. Αποτέλεσμα αυτού είναι να κόβονται χρηματοδοτήσεις, οι οποίες είναι απαραίτητες για την περιοχή. Κάτι τέτοιο συνέβη και πρόσφατα. Με απόφασή του, πράξη νομοθετικού περιεχομένου, ο υπηρεσιακός Υπουργός Εργασίας κ. Ρουπακιώτης με ημερομηνία 14 Ιουνίου -3 ημέρες πριν τις εκλογές- αποφάσισε την παράταση του Προγράμματος "Βοήθεια στο Σπίτι" που λήγει τέλος Ιουνίου, μέχρι τις 31 Σεπτεμβρίου 2012.

Μετά την ημερομηνία αυτή, τίθεται σε εφαρμογή ένα νέο πρόγραμμα με τίτλο "Πρόγραμμα κατ’ οίκον φροντίδας συνταξιούχων". Το πρόγραμμα αυτό, όμως, δεν εφαρμόζεται στις Περιφέρειες του Στόχου 2, δηλαδή των Νοτίου Ελλάδας και Στερεάς Ελλάδας.

Δυσαρέσκεια από τον
Κώστα Μπακογιάννη
Ο δήμος Καρπενησίου σε ανακοίνωσή του "... δηλώνει την άμεση αντίδρασή του στην πρόθεση του Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης να διακόψει τη χρηματοδότηση για τις δράσεις του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, που έχουν εκχωρηθεί για υλοποίηση στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος.

Πρόκειται για κατάφωρη αδικία, η οποία προκαλεί την έντονη δυσαρέσκεια τόσο των εργαζομένων, όσο και των ωφελουμένων των κοινωνικών αυτών δράσεων.

Tα κοινωνικά αυτά προγράμματα είναι απαραίτητα περισσότερο από κάθε άλλη φορά για κάθε Περιφέρεια, αν αναλογιστούμε τη δύσκολη οικονομικοκοινωνική κατάσταση που βιώνουμε ως κράτος και κατά συνέπεια ως μικρότερες κοινωνίες. Ένας μεγάλος αριθμός κοινωνικών στρωμάτων οδηγούνται σε συνθήκες φτώχιας και οικονομικής δυσπραγίας, πρωτοφανή για τη χώρα μας τα τελευταία χρόνια ενώ η ανεργία αυξάνεται δραματικά.  {div float:right}{module Google (Τετράγωνο 300χ250 κειμενο)}{/div}

Σε αυτό το κρίσιμο στάδιο εξέλιξης της ελληνικής οικονομίας το κράτος έχει το ηθικό και κοινωνικό καθήκον, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, να διατηρήσει και να προωθήσει τα κοινωνικά προγράμματα που αναμφισβήτητα συντηρούν και δυναμώνουν την κοινωνική συνοχή.

Ευελπιστούμε η νέα κυβέρνηση να λάβει σοβαρά υπόψη τις κοινωνικοοικονομικές ιδιαιτερότητες της Περιφέρειάς μας και να άρει την απόφαση διακοπής των χρηματοδοτήσεων των κοινωνικών αυτών προγραμμάτων, επιτυγχάνοντας την εμπλοκή των ευπαθών ομάδων στον κοινωνικό ιστό, προσβλέποντας στην καλλιέργεια κοινωνικής ευθύνης προς κάθε μορφή κινδύνου".

Άμεση αντίδραση Περγαντά
Άμεση  αντίδραση του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Κλέαρχου Περγαντά στην πρόθεση του Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης να παγώσει κάθε διαδικασία των δράσεων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, που έχουν εκχωρηθεί για υλοποίηση στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Συγκεκριμένα, ο Περιφερειάρχης, με παρέμβαση στην αρμόδια Γενική Γραμματέα Διαχείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων - Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης κα Άννα Δαλλαπόρτα και με γραπτή επιστολή από 14/6/2012 στο Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Αντώνιο Ρουπακιώτη, εκφράζει την έκπληξή του και την έντονη δυσαρέσκειά του και τονίζει, πώς είναι δυνατόν μια υπηρεσιακή κυβέρνηση να ακυρώνει έναν Προγραμματισμό και στις δύο Περιφέρειες Στόχου 2 (Στερεά Ελλάδα και Νότιο Αιγαίο), όταν γνωρίζει πολύ καλά τις αναμενόμενες θετικές επιπτώσεις, που προσδοκά η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, μέσω αυτών των δράσεων, για να ενισχύσει την απασχόληση και την κατάρτιση ανέργων, σ’ αυτή τη υπέρ-κρίσιμη στιγμή για τη χώρα.

Επίσης, επισημαίνει ότι με την παραπάνω απόφαση προκαλείται τεράστιο πρόβλημα στην Περιφέρεια, καθώς πολλές από τις δράσεις (ΤΟΠΕΚΟ, Κοινωφελής Εργασία, Ιατροκοινωνικά Κέντρα, Βοήθεια στο Σπίτι, ΚΗΦΗ, κλπ) έχουν ενταχθεί και βαίνουν προς υλοποίηση και άλλες (ΤΟΠΣΑ) βρίσκονται σε διαδικασία αξιολόγησης και καταλήγει ότι θα πρέπει να αποσυρθεί άμεσα κάθε βλαπτικός σχεδιασμός για την Περιφέρεια.