Πέμπτη, 24 Ιανουαρίου 2019

ev media-logo

Μια διαφορετική ανάγνωση των αποτελεσμάτων των εκλογών της 17ης Ιουνίου

Στους πίνακες αυτού του τμήματος διακρίνουμε την αυξομείωση των ποσοστών, τόσο στο σύνολο του νομού, όσο και ανά Δήμο ξεχωριστά.

0ekloges-5

Όπως είναι φυσικό, τα γραφήματα συμφωνούν στη γενική τους μορφή, εντούτοις έχουν μια σημαντική διαφορά: Στην αριστερή στήλη είναι οι ποσοστιαίες διαφορές των δύο εκλογικών αναμετρήσεων με βάση την επιρροή των κομμάτων στο εκλογικό σώμα. Δηλαδή, φαίνεται για παράδειγμα ότι στον Δήμο Αγράφων, σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση, ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε 9,1%, αφού πρώτα είχε ποσοστό 10,4% και τώρα πήγε στο 19,5%.{div float:right}{module Google (Τετράγωνο 300χ250 κειμενο)}{/div}

Αυτή η άνοδος όμως είναι λίγο πλασματική, καθώς δεν δείχνει πόσο “δυνάμωσε” το ίδιο το κόμμα σε σχέση με τον εαυτό του. Προκειμένου λοιπόν να περιγραφεί καλύτερα αυτή η διάσταση ακολουθήθηκε η εξής διαδικασία για την κατασκευή των πινάκων στην αριστερή στήλη:

Στο ίδιο παράδειγμα, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε πάρει στον Δήμο Αγράφων τον Μάιο 594 ψήφους. Όμως, τότε τα έγκυρα ψηφοδέλτια ήταν 5.698, ενώ τον Ιούνιο ήταν 5.404 (ή περίπου 5,16% λιγότερα). Κάνοντας την αναγωγή, βλέπουμε ότι αν τον Μάιο είχαν ψηφίσει έγκυρα όσοι και τον Ιούνιο, ο ΣΥΡΙΖΑ έπρεπε να πάρει 563 ψήφους  για να έχει το ίδιο ποσοστό (594 x 5.16%=563).

Όμως τον Ιούνιο πήρε στην πραγματικότητα  1054 ψήφους, πράγμα που σημαίνει ότι κόντεψε να διπλασιάσει την δύναμή του, σε σχέση με τον ίδιο του τον εαυτό. Στην πραγματικότητα δηλαδή, το ποσοστό της ενίσχυσής του ανήλθε στο 87,2%.

Ακολουθώντας αυτή τη λογική, στην αριστερή στήλη εξάγονται ορισμένα πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα. Το πρώτο είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ενισχύθηκε πολύ περισσότερο στον Δήμο Αγράφων από ότι στον Δήμο Καρπενησίου. Το δεύτερο είναι ότι εκεί, το ΚΚΕ, έπαθε πραγματική πανωλεθρία, χάνοντας τη μισή του σχεδόν δύναμη.

Μεγάλη ζημιά έπαθε επίσης στον Δήμο Αγράφων το ΠΑΣΟΚ που έχασε το 8,2% των δυνάμεών του, ενώ στον Δήμο Καρπενησίου μειώθηκε μόνο κατά 3 περίπου μονάδες.

Καθώς οι απώλειες των συνδυασμένων δυνάμεων ΝΔ & ΔΗΣΥ, ήταν ελάχιστες, (μετά την αναγωγή της αποχής, όπως περιγράφηκε παραπάνω, έφτασαν μόλις το 1,1% στο σύνολο του νομού) διαπιστώνουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ενισχύθηκε κυρίως από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, το ΚΚΕ και το ΠΑΣΟΚ, το οποίο πάντως “κράτησε κορμί” και δεν συμπαρασύρθηκε από τη γενικότερη πανελλήνια κατάρρευση του κόμματος.

Τέλος, πρέπει να τονιστεί η αξιοσημείωτη σταθερότητα της Δημοκρατικής Αριστεράς, η οποία σε πείσμα των δυσοίωνων προβλέψεων, ακόμη και κάποιων στελεχών της, ενισχύθηκε σημαντικά σε σχέση με τα προηγούμενα ποσοστά της, καταγράφοντας μια αύξηση της τάξης του 5,8% στο σύνολο του νομού, κάτι που μεταφράστηκε τελικά σε μια μικρή αύξηση 0,35% στη γενικότερη επιρροή του κόμματος στο εκλογικό σώμα.

Μπορεί να φαίνεται μικρή, δεδομένων όμως των συνθηκών που επικρατούν και του καθοριστικού ρόλου που καλείται να παίξει το κόμμα αυτό σε πανελλήνιο επίπεδο, η παροιμία “μάζευε κι ας είν’ και ρόγες”, ταιριάζει απόλυτα στην περίπτωση αυτή.