Κυριακή, 24 Φεβρουαρίου 2019

ev media-logo

Η πορεία των κομμάτων στις Δημοτικές Ενότητες στην δεύτερη εκλογική διαδικασία του 2012

 

ΤΑ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ

Στους πίνακες φαίνεται το ποσοστό αύξησης ή μείωσης των βασικών διεκδικητών της ψήφου των Ευρυτάνων στις εκλογές της 17ης Ιουνίου, ανά δημοτική ενότητα.

0ekloges11

Στην πρώτη στήλη καταγράφεται το όνομα του τ. Δήμου, στη δεύτερη η ποσοστιαία αυξομείωση, στην τρίτη ο απόλυτος αριθμός ψήφων του Μαΐου και στην τέταρτη στήλη ο αριθμός ψήφων του Ιουνίου.

Σημειώστε ότι τα ποσοστά αύξησης, αφορούν τις δυνάμεις του ΙΔΙΟΥ του κόμματος, και δεν είναι σε σύγκριση με τα υπόλοιπα. Για περισσότερη ανάλυση, δείτε το κείμενο με τίτλο ”Μια διαφορετική ανάγνωση των αποτελεσμάτων” σε αυτή τη σελίδα.

Βλέπουμε ότι η ΝΔ, αν και στους περισσότερους Δήμους παρέμεινε πολύ σταθερή, (από -3% μέχρι +3%), στους Ετεροδημότες είχε μια σημαντική άνοδο, και μια επίσης σημαντική πτώση σε Προυσό και Ασπροπόταμο, όπως έχει ήδη επισημανθεί.

Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σταθερά σε ποσοστά αύξησης πάνω από 50% (!), εκτός από τους ετεροδημότες και την Φουρνά.

Το ΠΑΣΟΚ παρουσίασε ομοιόμορφη κατανομή αυξομείωσης δυνάμεων, κερδίζοντας πολύ στον Προυσό και τη Φουρνά, χάνοντας όμως σημαντικά σε Δομνίστα και Φραγκίστα. Και εδώ φαίνεται ότι το ειδικό βάρος του Γιάννη Σταμάτη, “απελευθέρωσε” τους ψηφοφόρους του Μαΐου και τους επέτρεψε να ψηφίσουν άλλο κόμμα (κυρίως ΣΥΡΙΖΑ, όπως φαίνεται από τα ποσοστά).

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες βρίσκονται παντού σε ελεύθερη πτώση, εκτός του Προυσού, όπου ανεβαίνουν μεν 33%, αλλά μόνο με 10 ψήφους κέρδος. Αντίθετα, στα Άγραφα, οι 29 ψήφοι, μεταφράζονται σε πτώση 63,6%.

Σημαντική και η αύξηση των δυνάμεων της Χρυσής Αυγής, αλλά και της Δημοκρατικής Αριστεράς, η οποία κράτησε τις δυνάμεις της, χωρίς να φυλλορροήσει προς τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως ανησυχούσαν πολλά εκ των στελεχών της παράταξης.

Τέλος, μια ματιά στον πίνακα με τα καλύτερα εκλογικά τμήματα για κάθε κόμμα, διακρίνουμε αρκετά αξιοπερίεργα, όπως την κατά 1500% αύξηση του ΣΥΡΙΖΑ στο Λογγίτσι.

Οι πίνακες αυτοί πρέπει να συνεκτιμηθούν με αυτούς στη σελίδα 15, όπου φαίνεται η πραγματική αυξομείωση σε ψήφους των κομμάτων. Από εκεί μπορεί να διαπιστωθεί η σημασία των πολύ υψηλών ή πολύ χαμηλών ποσοστών των κομμάτων.