Τετάρτη, 3 Ιουνίου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

Ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις στη Δομνίστα για την 70η επέτειο από την έναρξη του ένοπλου απελευθερωτικού αγώνα

Με ημερίδα για την «παράδοση και αντίσταση» ξεκίνησαν οι καθιερωμένες εκδηλώσεις για τον εορτασμό της επετείου των 70 χρόνων από την έναρξη του ένοπλου απελευθερωτικού αγώνα 1941-1944

domnista 2011

ΑΡΧΕΙΟ 2011


 

Οι φετινές εκδηλώσεις στη Δομνίστα Ευρυτανίας έγιναν το Σάββατο 7 Ιουλίου και ολοκληρώθηκαν την Κυριακή 8 Ιουλίου 2012.

Πιο αναλυτικά, την πρώτη ημέρα της διοργάνωσης, στις 6.30 το απόγευμα, πραγματοποιήθκε -σύμφωνα με το πρόγραμμα-, στο Δημοτικό Σχολείο του χωριού, ημερίδα με θέμα «Παράδοση και Αντίσταση». Ομιλητές θα είναι ο Φιλόλογος κ. Αθανάσιος Σταμάτης, ο επίσης Φιλόλογος κ. Ηλίας Λιάσκος, ο οποίος θα μιλήσει για την «Απομυθοποίηση ενός επαναστάτη», καθώς και η πρεσβυτέρα Μαρία Παναγιωτοπούλου-Μποτονάκη, δρ. Φιλολογίας, προϊσταμένη ΓΑΚ Ευρυτανίας, η οποία θα αναπτύξει το θέμα «Πολεμώντας και Τραγουδώντας. Η Εθνική Αντίσταση όπως καθρεφτίζεται μέσα από τους στίχους του Δημοτικού και Λαϊκού Τραγουδιού της εποχής».

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, στη συνέχεια θα υπάρξει παρέμβαση από τον Ιστορικό - Ερευνητή κ. Ιωάννη Μαυρομύτη, ενώ αργότερα ο Μπαρμπα-Φώτης Βονόρτας θα παρουσιάσει στους παρευρισκόμενους παραδοσιακά τραγούδια.

Να αναφέρουμε στο σημείο αυτό πως συντονιστές του συγκεκριμένου κομματιού της εκδήλωσης έχουν αναλάβει οι κ.κ. Κώστας Παπαδόπουλος, δάσκαλος, και ο Αθανάσιος Σταμάτης.

Την Κυριακή 8 Ιουλίου 2012, το πρόγραμμα ξεκινά με την τέλεση της Θείας Λειτουργίας στις 8.30 το πρωί, στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου. Μετά το πέρας της Ακολουθίας, στις 10.45 περίπου το πρωί, οι παρευρισκόμενοι θα συγκεντρωθούν στον χώρο του Μνημείου της Εθνικής Αντίστασης, όπου θα ακολουθήσουν επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων. Έπειτα θα απευθυνθούν σύντομοι χαιρετισμοί, ενώ την κεντρική ομιλία της ημέρας έχει αναλάβει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Οργάνωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης κ. Βασίλης Μπρακατσούλας.

Ο εορτασμός θα ολοκληρωθεί με δίλεπτα μηνύματα από εκπροσώπους των αντιστασιακών οργανώσεων, της κυβέρνησης και των πολιτικών κομμάτων και την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.