Τετάρτη, 3 Ιουνίου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

Άνοδος λόγω... πτώσης. Τι σημαίνει η επιστροφή στον στόχο "1" για την Στερεά Ελλάδα στο νέο ΕΣΠΑ

Στο ΕΣΠΑ 2007 - 2013, η Στερεά Ελλάδα -συνεπώς και η Ευρυτανία- θεωρήθηκαν "πλούσιες" περιοχές, εξαιτίας του αυξημένου ΑΕΠ των Οινόφυτων -πάνω από το 100% του μέσου όρου της Ευρώπης- με αποτέλεσμα να χαθούν πολλά κονδύλια από την περιοχή. Αυτή η αδικία τώρα άλλαξε και η Στερεά Ελλάδα επανήλθε στην ενδιάμεση κατάσταση του ΑΠΕ, δηλαδή μεταξύ 75%-90%.

espa 2011_

Φεβρουάριος 2011. Συζήτηση για την πορεία του ΕΣΠΑ στην Στερεά Ελλάδα, στο Περιφερειακό Συμβούλιο στη Λαμία, με την συμμετοχή των Κώστα Μπακογιάννη, Δημήτρη Τάτση και Βασίλη Καραμπά. Οι πολιτικοί μας θέτουν μόνιμα το ζήτημα του ΑΕΠ


 

Αλλάζει ο περιφερειακός χάρτης ενισχύσεων και αναμένονται περισσότερα κονδύλια για έργα υποδομής από το νέο ΕΣΠΑ 2014 - 2020. Ωστόσο, ορίζει "δρακόντεια μέσα" ελέγχου για τις χρηματοδοτήσεις, τόσο σε έργα του δημοσίου, όσο και σε ιδιωτικά έργα. Επίσης, τα κονδύλια θα είναι μειωμένα σημαντικά

Ένα αίτημα ετών, που είχε τεθεί πολλές φορές και από τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Κλέαρχο Περγαντά, αλλά και από τον τέως βουλευτή Ευρυτανίας κ. Ηλία Καρανίκα, φαίνεται πως αντιλήφθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τροποποίησαν τον νέο περιφερειακό χάρτη επενδύσεων, με αποτέλεσμα η Στερεά Ελλάδα να "πέσει" κατηγορία και να επανέλθει στον στόχο “1” αντί του στόχου “2” που ήταν μέχρι σήμερα.{div float:right}{module Google (Τετράγωνο 300χ250 κειμενο)}{/div}

Αρκεί κανείς να αντιληφθεί ότι ο Ευρωπαϊκός Χάρτης Επενδύσεων περιόριζε όχι μόνο τα Ευρωπαϊκά κονδύλια χορήγησης επενδύσεων στην Στερεά Ελλάδα και κατ’ επέκταση και στην Ευρυτανία, αλλά ακόμη και τα ποσοστά επιχορήγησης του Αναπτυξιακού Νόμου της χώρας που χρηματοδοτούνται με αμιγώς Ελληνικά κονδύλια.

Η αιτία που η Στερεά Ελλάδα στο ΕΣΠΑ 2007-2013, το οποίο είναι σε εξέλιξη, άλλαξε κατηγορία και θεωρήθηκε πλούσια περιοχή, είναι το ΑΕΠ στα Οινόφυτα, εξαιτίας των εκατοντάδων εταιριών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, ανεβάζοντας πλασματικά το ΑΕΠ. Αυτό είχε αντίκτυπο σε όλη την Στερεά Ελλάδα και στα χαρτιά θεωρείται "πλούσια" περιοχή, χωρίς βεβαίως αυτό να είναι αλήθεια.

Η ανακοίνωση για την αλλαγή κατηγορίας της Στερεάς Ελλάδας, την μοναδική περιφέρεια που "πέφτει" κατηγορία, έγινε στα πλαίσια σεμιναρίου στα Χανιά για τον περιφερειακό τύπο, που οργάνωσαν στα τέλη Ιουνίου το γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης.

Αυτό ερμηνεύεται, με απλά λόγια, ότι αυξάνονται, τόσο τα κονδύλια της Στερεάς Ελλάδας, όσο επίσης και τα ποσοστά ενισχύσεων, τόσο των δημοσίων, όσο και των ιδιωτικών έργων. Για παράδειγμα, στο νέο ΕΣΠΑ αναμένεται να αυξηθούν κατά 10%, και ίσως αγγίξει το 65% το ποσοστό επιδότησης, για ανάπτυξη, επέκταση και ίδρυση επιχειρήσεων.

Βέβαια, κανονικά και σύμφωνα με τον πακτωλό επιδοτήσεων που έχουν δοθεί για την ανάπτυξη στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, τα τελευταία 20 χρόνια από το ΓΠΣ, το ΕΣΠΑ κ.λπ. θα έπρεπε, αντί να "πέσουμε", να “ανέβουμε” κατηγορία. Και αυτό γιατί, λογικά, έπρεπε να έχουν γίνει τα έργα υποδομής που προβλέπονταν από τα προηγούμενα οικονομικά "πακέτα" και αφού πλέον έχουμε δρόμους, έχουμε διαχειριστεί τα σκουπίδια μας, έχουμε δίκτυα ύδρευσης-αποχέτευσης κ.λπ, μπορούμε να προχωρήσουμε στην ανάπτυξη και την βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών με την κατασκευή παιδικών σταθμών, αναπλάσεων, κ.λπ.

Το γιατί εκλιπαρούμε πλέον να ξαναπάμε πάλι πίσω, αντί να πάμε μπροστά, μπορεί να αναζητηθεί στις πολιτικές και διαχειριστικές ευθύνες εκείνων που διαχειρίστηκαν τα τεράστια κονδύλια της Στερεάς Ελλάδας τα προηγούμενα χρόνια.

Ο νέος χάρτης
των περιφερειών
Σύμφωνα με στοιχεία του aftodioikisi.gr, και τα στοιχεία που έδωσε ο κ. Περουλάκης -εισηγητής του θέματος- στην κατηγορία "ανεπτυγμένες" (90%-100% του Ευρωπαϊκού ΑΕΠ), έχει ενταχθεί η Αττική και παραμένει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου -αν και ζητούσε να "πέσει" κατηγορία-, η οποία, από τα μειωμένα κονδύλια, πλήττεται λιγότερο από την Αττική, αλλά περισσότερο σε σχέση με τις υπόλοιπες περιφέρειες.

Στην ενδιάμεση -από την πρώτη -90% έως 100%- κατηγορία (75% - 90% του ΑΕΠ του κοινοτικού μέσου όρου), κατεβαίνει η Στερεά Ελλάδα, ενώ ανεβαίνουν από την τρίτη (κάτω από το 75% του κοινοτικού μέσου όρου) η Κρήτη, το Βόρειο Αιγαίο, η Πελοπόννησος και τα Ιόνια Νησιά. Στην ίδια κατηγορία παραμένει η Δυτική Μακεδονία.

Στην τελευταία κατηγορία (λιγότερο ανεπτυγμένες με ΑΕΠ κάτω του 75% του μέσου κοινοτικού όρου) πέφτει, από την ενδιάμεση, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ παραμένουν  οι Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Θεσσαλίας, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας, οι οποίες θα πάρουν αναλογικά περισσότερα χρήματα από τα μειωμένα για την Ελλάδα, κονδύλια του Συμφώνου Εταιρικής Σχέσης 2014-2020.