Κυριακή, 31 Μαΐου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

Νέο "όχι" σε αιολικά στις θέσεις "Γάβραινα", "Σπανός - Κόμπολος" και "Μοσχοπλάι" του δήμου Καρπενησίου

Δεν εγκρίθηκαν τελικά οι Περιβαλλοντικές Μελέτες (ΜΠΕ) 3 μεγάλων αιολικών πάρκων στα διοικητικά όρια του δήμου Καρπενησίου, μετά την ομόφωνη απόφαση που έλαβε χθες η Επιτροπή Περιβάλλοντος Στερεάς Ελλάδας. Τα 3 αιολικά πάρκα είναι συνολικής ισχύος 76MW

tsits mpak

Η Επιτροπή Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας συνεδρίασε χθες, Τρίτη 10 Ιουλίου 2012, στις 9:30 το πρωί και έλαβε αποφάσεις για συνολικά 21 θέματα της ημερήσιας διάταξης. Μεταξύ αυτών και τρία θέματα -το ένα εξ αναβολής- για τρία αιολικά πάρκα στο Καρπενήσι

Τα τρία αιολικά
Τα έργα αυτά είναι: «Αιολικό πάρκο ισχύος 21 MW στη θέση Γάβραινα (πλησίον της Τοπικής Κοινότητας Βράχας) δήμου Καρπενησίου», «Αιολικό πάρκο ισχύος 33 MW και δίκτυο διασύνδεσης στη θέση «Σπανός - Κόμπολος» (πλησίον της Τοπικής Κοινότητας Βράχας) δήμου Καρπενησίου και «Αιολικό πάρκο ισχύος 22 MW στη θέση «Μοσχοπλάι» (πλησίον της Τοπικής Κοινότητας Σελλών) δήμου Καρπενησίου.

Πρόκειται για τρία μεγάλα έργα ΑΠΕ, των οποίων οι Περιβαλλοντικοί όροι (ΜΠΕ) δεν εγκρίθηκαν από την Επιτροπή Περιβάλλοντος.

Το αιολικό στην θέση “Μοσχοπλάι” δεν εγκρίθηκε μετά από εισήγηση του περιφερειακού συμβούλου Ευρυτανίας κ. Λάμπρου Τσιτσάνη, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε και με τον δήμαρχο Καρπενησίου κ. Κώστα Μπακογιάννη.

"Ως μέλος της Επιτροπής Περιβάλλοντος και ως Περιφερειακός Σύμβουλος της Περιφερειακής Ενότητας Ευρυτανίας, λαμβάνοντας υπόψη τη διαμαρτυρία της Τοπικής Κοινότητας Σελλών, την αντίδραση του Πολιτιστικού Συλλόγου της Περιοχής, αλλά και την αρνητική άποψη του Δημάρχου Καρπενησίου κ. Μπακογιάννη (...) εισηγήθηκα αρνητικά στην εγκατάσταση του αιολικού πάρκου στη θέση «Μοσχοπλάι» και η επιτροπή δέχθηκε την εισήγησή μου", αναφέρει σε δηλώσεις του.

Το σκεπτικό της επιτροπής για την αρνητική απόφαση για τα  αιολικά, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του κ. Τσιτσάνη έχει ως εξής:

Α) Η επιτροπή για τα αιολικά πάρκα «Γάβραινα» και «Σπανός» με επτά (7) και έντεκα (11) ανεμογεννήτριες αντίστοιχα, ύψους 80μ και διαμέτρου 90μ, αποφάσισε αρνητικά διότι:

1) το οδικό δίκτυο δεν επαρκεί για τη μεταφορά των ανεμογεννητριών και θα πρέπει να γίνουν διαπλατύνσεις από 4,5μ στα 12μ., με αποτέλεσμα οι καταστροφές στο περιβάλλον να είναι αρκετά μεγάλες.

2) το έδαφος είναι βραχώδες με κίνδυνο να έχουμε κατολισθήσεις σε μεγάλο βαθμό, όπου επίσης η καταστροφή στο φυσικό περιβάλλον είναι μεγάλη.

Τέλος, το μεγάλο υψόμετρο 1300 μ. - 1400 μ. είναι ακατάλληλο για την εγκατάστασή του, παρόλο που η περιοχή κρίθηκε κατάλληλη από άποψη ανεμολογικών στοιχείων.

Β) Για το αιολικό πάρκο στη θέση «Μοσχοπλάι» 750μ κοντά στον οικισμό Σελλά, έντεκα (11) ανεμογεννητριών, ύψους 78μ και διαμέτρου 82μ, η Επιτροπή Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης έλαβε υπόψη:

1) Το οδικό δίκτυο, όπου δεν είναι κατάλληλο για τη μεταφορά των ανεμογεννητριών με αποτέλεσμα να είναι μεγάλη η ζημιά στο φυσικό περιβάλλον - δάσος ελάτης.

2) η περιοχή είναι τουριστική και μια τέτοια παρέμβαση στο περιβάλλον θα δημιουργήσει προβλήματα στην ανάπτυξη, αλλά και στο φυσικό περιβάλλον που είναι ιδιαίτερου κάλλους.

Προβλήματα επίσης θα δημιουργηθούν στην κτηνοτροφία και στις αγροικίες που βρίσκονται πλησίον στην περιοχή.